<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Usein kysytyt kysymykset eTorosta

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 09.03.2020

Aiheet: eToro, sosiaalinen sijoittaminen, hyvä tietää, Usein kysytyt kysymykset

Blogi on päivitetty 7.5.2021.

Olemme keränneet tähän sijoittajien useimmin esittämiä kysymyksiä ja niihin vastauksia. Katso eToron sivuilta lisää kysymyksiä ja vastauksia. 

Kysymykset aiheittain

eToro

Tilin avaaminen

Sijoittamisen aloittaminen

Kaupankäyntikulut

Copy Portfolio

Osakkeiden ostaminen

Osingot

Verotus

Konkurssi/Maksukyvyttömyys tilanteessa

Muuta

 

eToro

Mikä on eToro?

eToro on perustettu vuonna 2007 ja se on maailman johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja pääomamarkkinoille sijoittamiseen. eToron sijoitusalustalla sijoittajat voivat sijoittaa eri omaisuusluokkiin, kuten osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Esimerkiksi osakekaupoista eToro ei veloita välityspalkkiota lainkaan.

eToro on englanninkielinen alusta, mutta se on saatavilla yhteensä 20 eri kielelle ja yksi näistä on Suomi. Ohje kielen vaihtamiseksi.

eToron Luotettavuus

eToro on maailmanlaajusesti tunnettu ja luotettava toimia. eTorolla on yli 20 miljoonaa asiakasta yli 100 eri maassa. Yhtiön pääkonttorit sijaisevat Limassolissa, Tel Avissa sekä Lontoossa.

Lue sijoittajien kokemuksia eTorosta.

 

Tilin avaaminen

Avataanko eToroon rahatili- ja arvo-osuustili? Ovatko tilit euroissa vai dollareissa

eToroon avataan yksi dollarimääräinen tili, josta kaikki kaupankäynti tehdään.

Ovatko tilit eToron hallussa vai jossakin pankissa?

Eurooppalaisten asiakkaiden varat säilytetään 1692 perustetussa Coutts-pankissa eriytetyllä pankkitilillä.

Miten avaan tilin eToroon?

Ohje miten avaat tilin eToroon.

Muista hyödyntää Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain) ja rekisteröiydy alla olevan linkin kautta.

REKISTERÖIDY ETOROON TÄSTÄ

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sijoittamisen aloittaminen

Kuinka teen talletuksen?

Varojen talletus tilillesi on nopeaa ja helppoa. Käytettävissäsi on useita eri maksutapoja. Valitse
haluamasi maksutapa ja seuraa alla olevia ohjeita tehdäksesi talletuksen:

  1. Kirjaudu tilillesi
  2. Napsauta ”Talleta varoja” -painiketta
  3. Syötä määrä ja valitse valuutta
  4. Valitse lopuksi haluamasi talletustapa.

Mikä on ensimmäisen talletuksen vähimmäismäärä?

Alue- ja maakohtaisesta sääntelystä riippuen ensimmäisen talletuksen vähimmäismäärä vaihtelee 50 dollarista 10 000 dollariin.

Huomaa, että vahvistamattomien käyttäjätilien suurin sallittu talletusten kokonaissumma on 2 250 dollaria. Ota yhteys eToron asiakaspalveluun vahvistaaksesi käyttäjätilisi.

 

Kaupankäyntikulut

Kuluista voi lukea lisää täältä.

eToron kulut

image-png-Apr-06-2022-07-06-53-30-PM

eToro ansaitsee yllä olevilla kuluilla sekä CFD-kaupankäynnistä saatavilla palkkiolla.

Sijoittaja.fi kuuluu eToron partner-ohjelmaan, josta voi lukea lisää täältä.

Sijoittaja.fi:n käyttäjille eToron kulut ovat muita käyttäjiä alhaisemmat. eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain.

Miten saan Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut käyttöön eTorossa? 

Saat Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut käyttöön rekisteröitymällä alla olevan linkin kautta.

REKISTERÖIDY ETOROON TÄSTÄ
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Et tarvitse Sijoittaja.fi:n maksullista jäsenyyttä. Riittää, että rekisteröidyt Sijoittaja.fi:n sivustoilla olevan linkin kautta, jossa lukee "rekisteröidy eToroon".

Mistä tiedän, että olen rekisteröitynyt Sijoittaja.fi:n kautta?

eToro tulouttaa edut kuukausittain manuaalisesti. Jos et ole saanut etuja, ole yhteydessä eToron asiakaspalveluun tai meihin (info@sijoittaja.fi), niin asia selvitetään.

 

CopyPortfolio

Kun sijoitan CopyPortfolioihin, kuten sijoittaja.fi:n kansainvälisiin sijoitussalkkuihin, ovatko sijoitukseni osakkeita vai CFD:eitä?

Jos CopyPortfolio on sijoittanut oikeisiin osakkeisiin, niin myös omat CopyPortfolio-sijoituksesi ovat oikeita osakkeita. Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitussalkut ovat rakennettu oikeilla osakkeilla ja ETF-salkku oikeilla ETF:illä.

Ole varovainen, jos sijoitat muiden sijoittajien CopyPortfolioihin. Tarkista strategia, riskitaso ja se, että sijoituksissa ei käytetä CFD:eita.

Lue tästä lisää, mitkä ovat aitoja ja mitkä CFD:eita.

Ovatko ETF:t CopyPortfoliossa aitoja ETF:iä vai CFD:itä (Yleisten ehtojen ja sääntöjen mukaan ne ovat CFD:eitä)

Sijoittaja.fi:n ETF-Portfolion ETF:t eToro alustalla ovat aitoja, eivät CFD:itä. 

Muiden sijoittajien salkuissa voi olla CFD ETF:iä. Ole varovainen.

Huom! Näet aina yksittäisen sijoituskohteen (ETF tai osake) nimen lopussa, onko kyseessä CFD. Myös kauppaa tehdessä alusta kertoo, onko ostamassa oikeaa vai CFD:tä.

Tutustu lisää Sijoittaja.fi:n kopioitaviin salkkuihin.

 

Osakkeiden ostaminen

Miten ostan osakkeen?

Osakkeiden ostaminen poikkeaa siitä, mihin on tottunut kotimaisissa välittäjissä. Esimerkiksi kaupankäyntivaluutta on dollari ja ostaminen on suoraviivaista.

Osaketta ostetaan klikkaamalla osakkeen kohdalla “Käy kauppaa” -nappia (englanniksi Trade).

Ostohinta näkyy laatikossa ja hinta päivittyy reaaliaikaisesti. Sijoittaja voi syöttää haluamansa sijoitussumman tai kappalemäärän (yksikön). Huom! osakkeita ei ole pakko ostaa tasamääriä, vaan eTorossa voi ostaa osakkeiden osia. Esimerkiksi Nestlettä voi ostaa vaikka 1,50 kappaletta.

Katso kuvalliset ohjeet osakkeiden ostamiseen eTorosta.

Osakkeiden myyminen eTorossa

Vastaavasti, kun osake myydään, käytetään eTorossa termiä sulkea (eng. close). Sijoittaja siis “clousaa sijoituksen”. Sijoittaja voi sulkea koko sijoituksen tai osan siitä. 

Katso kuvalliset ohjeet osakkeiden myymiseen eTorossa.

Miten eToro pitää kirjaa sijoittajien ostamista osakkeista?

eTorossa on sisäinen rekisteri osakkeista, joita he pitävät hallussa asiakaskohtaisesti. eToro pitää yllä päivittäistä täsmäytysprosessia rekisterin tarkkuuden ylläpitämiseksi.

Minkälainen on osakkeiden selvitysprosessi?

Osakkeet selvitetään T+2 perusteellla, kuitenkin asiakkaat saavat tuotot/tappiot aloituspäivästä, eli siitä hetkestä kun asiakas avaa position eTorolla.

Tapahtuuko joka kaupassa valuutanvaihto?

Asiakkaan tilivarat on dollareissa. Jos ostat dollareissa noteerattua osaketta (esim Apple), ei valuutanvaihtoa suoriteta. Mikäli ostat esimerkiksi euroissa noteerattua osaketta (esim. Danone), valuutanvaihto tehdään. Valuuttojen vaihtokurssina käytetään markkinakurssia ilman valuutanvaihtomaksua

Onko sijoittajilla äänestysoikeuksia sijoittamillaan osakkeilla?

eToro ei tarjoa tällä hetkellä tätä ominaisuutta, mutta ovat kiinnostuneita tämän mahdollistamisesta lähitulevaisuudessa. eToro ei kuitenkaan pysty sitoutumaan mihinkään tiettyyn päivämäärään tällä hetkellä, milloin tämä on mahdollista.

Euron vaihtokurssi Yhdysvaltojen dollariin: Talletus- mikä on valittu vaihtokurssi valuutalle talletuksen aikana? Onko se kurssi talletushetkellä vai päivittäin julkaistava vaihtokurssi?

eToro käyttää pörssin vaihtokurssia ja perii maksun siitä. Maksu on 0,50 prosenttia eurolle ja 2,50 prosenttia punnalle, paitsi jos kyseessä on tilisiirto korkeamman tason klubijäseniltä. 

Sijoittaja.fi jäsenille ei koidu näitä maksuja. Ne saattavat näkyä automaattisena veloituksena, mutta eToro hyvittää ne manuaalisesti asiakkaiden tileille. 

Vaihtokurssi selvitetään, kun eToro on saanut talletetut varat (ei siis sinä hetkenä, kun varat siirretään), eToro käyttää ajantasaista pörssin vaihtokurssia

Osingot

Miten osakkeista tulevat osingot?

Osingot maksetaan tilille normaalisti, mutta niistä on peritty kunkin maan lähdevero.

eToro pidättää maksimiveroprosentin määrän, milloin se on pakollista riippuen maasta, jossa osake on rekisteröity ja osingon tyypistä. Esimerkiksi eToro pidättää 30% Yhdysvaltalaisten osakkeiden osingoista ja osinkoihin verrannollisista (Yhdysvaltalaisten osakkeiden CFD:istä). Joka kerta pidätyksen määrä riippuu informaatiosta, joka tulee osakkeen liikkeellelaskijalta.

Jos olen ostanut suomalaisia osakkeita hinnaerosopimuksina eli CFD:inä, niin maksetaanko osingot samalla tavalla tililleni kuin jos olisin ostanut "oikean " osakkeen?

Jos olet ostanut eTorossa osakkeiden hinnanerosopimuksia (CFD), eToro maksaa sinulle näiden hinnanerosopimusten kohteena olevista osakkeista tulevat osingot tilille. Osingot maksetaan jo osingon irtoamispäivänä.

Muista, että suomalaiset yksityissijoittajat eivät voi vähentää CFD-kaupankäynnissä syntyneitä tappioita verotuksessa. Katso tästä lisää aiheesta.

Miten verotus toimii?

eToro ei lähetä automaattisesti tietoa tehdyistä kaupoista Suomen verottajalle. Saat tiedot voitoista ja tappioista eToron tilinpäätössivulta (Account Statement), joka löytyy oman profiilisi kautta.

Osingoista on peritty lähdevero.

Lue lisää verotuksesta ja lataa Exceli verotusta varten

Konkurssi/Maksukyvyttömyys tilanteessa

Mitä tapahtuu, jos eToro menee konkurssiin?

Asiakkaiden varat ovat erillään eToron varoista. Vaikka eToro menisi selvitystilaan, niin asiakkaiden varat ovat turvattuna.

Erillään oleviin asiakasvaroihin kuuluu käytettävissä oleva saldo sekä johdannaisten käypä markkina-arvo.

eTorolla on käytössä suojarahasto. Suojarahaston maksimikoko riippuu alueellisesta lainsäädännöstä.

eToro pitää asiakkaiden varat erillään voimassa olevan laillisen ohjeistuksen mukaan.  Eri lainsäädännön alueilla on voimassa erilaiset talletussuojat. Talletussuojan koon määrä vaihtelee Cysec:in 20 000 € ja FCA:n 85 000 £ välillä.

Jos eToro ajautuu maksukyvyttömäksi, niin asiakkaat voivat vaatia korvausta näiden talletussuojien puitteissa.

Mitä tapahtuu, jos jokin eToron kanssa yhteistyötä tekevistä pankeista (kuten Coutts tai NAB) ajautuu maksukyvyttömäksi? Ovatko näissä pankeissa olevat varat suojattuna?

Tilanteessa, jossa pankki, joka säilyttää asiakasvaroja, ajautuisi maksukyvyttömäksi, niin silloin asiakkaiden on mahdollista vaatia saatavia paikallisen talletussuoja-säädännön piirissä, jossa maksukyvyttömäksi mennyt pankki sijaitsee.

  • Tietoa Coutts pankista:
    • Coutts – yksityinen pankki ja varainhoitaja.
    • Pankki on perustettu 1692 ja se on maailman kahdeksanneksi vanhin pankki koko maailmassa.
    • Tänä päivänä Coutts muodostaa osan RBS konsernin varainhoito divisioonaa.

 

Muuta

Miten BREXIT vaikuttaa eToron toimintaan FCA:n kautta?

eTorolla on säädännöllisiä lupia eri hallintoalueilla ja näkemyksemme on se, että Brexitin lopputulos ei vaikuta toimintaamme.

eToro uskoo olevansa vahvassa asemassa, mutta aikoo jatkaa tilanteen tarkkailua samalla, kun valtiot Euroopassa ja Iso-Britanniassa tulevat läpinäkyvämmiksi ja vahvistavat yksiyiskohtia finanssipalvelujen tarjoamisen lainsäädännöistä.

Onko minkäänlaisia ongelmia liittyen Coutts pankin käyttöön eurooppalaisten asiakasvarapankkina vaikka pankin sijainti on Lontoossa? 

eToro käy jatkuvaa keskustelua Coutts pankin kanssa Brexitiä koskien ja ilmoittaa asiakkailleen heti, jos uskovat, että Brexitillä on vaikutusta asiakkaiden varoihin. eToro käy myös keskusteluja muiden pankkien kanssa, jos eToro joutuu irtisanoutumaan Coutts:ista. 

eToron ohjekeskuksesta löydät lisää kysymyksiä ja vastauksia. Ohjekeskuksen kielen voi valita myös suomeksi. eToron ohjekeskus

 

Näin aloitat kuluttoman kaupankäynnin osakkeilla

  • Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista
  • Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain) ja rekisteröiydy alla olevan linkin kautta.
  • Tee ensimmäinen talletus
  • Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla
  • Sijoittaja.fi:n kansainvälisiin sijoitussalkkuihin minimisijoitus on 500 dollaria
  • Voit käydä kauppaa osakkeilla ja ETF:illä

REKISTERÖIDY eTOROON!

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 %  yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita,  ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa  asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees