<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Ukrainan sodan vaikutukset markkinaan

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 11.03.2022

Aiheet: osake, sijoittaminen, sijoitusideat, eToro, sijoitussalkut, maailman markkina, megatrendi, videot & webinaarit

Miltä sijoitusvuosi näyttää Venäjän aloittaman sodan seurauksena? Miltä sektoreilta kannattaa hakea turvaa? Miten pakotteet vaikuttavat Venäjän talouteen ja maailman talouteen? Jo nyt yli 300 kansainvälistä yhtiötä on päättänyt vetäytyä Venäjältä.

Kokosimme laajan markkinakatsauksen sijoitusmarkkinoiden näkymistä.

Vuoden 2022 sijoitusnäkemyksemme

Edellisessä markkinakatsauksessa emme suositelleet osakkeiden ostamista, sillä kiristyvä tilanne Ukrainan rajalla oli yksi lisäriski, joka realisoitui sodaksi. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2. ja Yhdysvaltojen viranomaisten ennustuksista huolimatta sen seuraukset yllättivät markkinat ja koko maailman. 

Erityisesti raaka-aineet, kuten öljy, kaasu, kulta ja vilja ovat olleet kovassa nousussa. Tämä tulee vaikuttamaan ruoan hintaan myös maailmalla, koska Venäjä ja Ukraina tuottavat yhdessä esimeriksi kolmanneksen maailman vehnästä ja Ukraina määräsi omille elintarvikkeilleen vientikiellon. 

Pakotteet ja yhtiöiden pako Venäjältä

Pakotteiden vaikutukset

EU, USA ja Iso-Britannia ovat ilmoittaneet sulkevansa Venäjän keskuspankin ja useita venäläispankkeja kansainvälisen rahoitusjärjestelmän ulkopuolelle.

Venäjän valtionlaina on jo C-luokassa ja rajat ylittävät maksut on kielletty Venäjän keskuspankin toimesta. Ruplan arvo on romahtanut. Myös useilla avainsektoreilla on vientikielto, kuten ilmailu- ja avaruusteknologiayhtiöillä.

Lähes kaikki kehittyneet taloudet ovat mukana pakotteissa. Yhdysvallat ilmoitti jopa lopettavansa öljyn ostamisen Venäjältä, mutta Eurooppa ostaa edelleen kaasua Venäjältä. EU tosin pyrkii vähentämään venäläisen kaasun osuuden kolmannekseen jo tämän vuoden aikana. 

Yhtiöiden joukkopako Venäjältä

Yli 300 yhtiötä on ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjältä. Yhtiöiden joukossa on sekä suuria kansainvälisiä firmoja että kotimaisia toimijoita. Apple ilmoitti lopettavansa tuotteiden myynnin Venäjälle. Amazon on sulkenut palvelunsa Venäjällä ja lopettanut toimitukset, kuten myös UPS, FedEx ja DHL lopettivat myös jakelun. 

Useat suuret autonvalmistajat kuten Ford, General Motors, Volkswagen group, Volvo, BMW, Mercedes Benz ja useat muut ovat ilmoittaneet lopettaneensa viennin. Lista poistuvista yrityksistä  on massiivinen ja tulee kasvamaan.

Suomesta metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso ovat ilmoittaneet sulkevansa liiketoiminnat toistaiseksi ja lopettaneet viennin ja tuonnin venäjältä. Myös muun muassa Valio, Paulig ja Fazer ovat ilmoittaneet poistuvansa maasta. Ponsse on myös keskeyttänyt liiketoiminnan Venäjällä.

Nokian Renkaat jatkaa toimintaansa Venäjällä. Toki on huomioitava, että Nokian Renkaiden liikevaihdosta yli 20 prosenttia on tullut Venäjältä ja yhtiöllä on maassa useita tärkeitä tuotantolaitoksia. Fortum on myös vaikeassa tilanteessa sillä se on investoinut Venäjälle yli 5,5 miljardia euroa. Kirjoitimme Fortumin tilanteesta täällä.

Yhtiöiden kansallistaminen etenee

Venäjä ilmoitti myös kansallistavansa ulkomailta noin 500 ulkomailta liisattua matkustajakonetta, joiden markkina-arvo on yli 10 miljardia euroa. Venäjä myös valmistelee useiden länsimaisten yhtiöiden kansallistamista, joten on mahdollista, että Venäjällä sijaitsevat suomalaistenkin yhtiöiden tehtaat, omaisuus ja varastot ovat kohta kirjanpidossa nolla-arvoisia.

Vaikutukset maailmantalouteen

Ruplan syöksy

Ruplan arvo on romahtanut ja kurssin muutokset ovat olleet rajuja. Euroa kohden rupla on laskenut selvästi 120 alapuolelle, ja on viime päivät ollut yli 140 paikkeilla. Ruplan syöksy alkoi vasta finanssisektorin pakotteiden jälkeen. 

Ruplan kurssi on romahtanut

Öljyn hinta yli 120 dollaria barrelilta

Öljyn hinta on ollut myös rajussa nousussa viime viikot. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti myös Venäjän öljyn tuontikiellosta USA:ssa. Venäjän tuontiöljyn osuus Yhdysvaltojen kulutuksesta on noin 7 %. 

Öljyn hinta yli 120 dollari barrelilta

Kullan hinta yli 2000 dollaria unssilta

Kullanhinta nousussa

Pelon lisääntyessä markkinoilla sijoittajat hakevat usein turvaa kullasta. Kullan hinta oli viimeksi yli 2000 dollarin kesällä 2020. 

Korkotaso laskuun

Korkotason lasku

Ainakin hetkellisesti korot ovat kääntyneet laskuun pitkän nousun jälkeen. Syyt ovat samoja kuin kullassa eli korkosijoitukset toimivat turvasatamana epävakaassa markkinatilanteessa. Uskomme, että pitemmällä aikavälillä korkotason nousu jatkuu.

Fedin koronnosto ensi viikolla

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ennustaa taas kolme koronnostoa, mutta futuurit edelleen viittä nostoa. Helmikuussa Fed ilmoitti, että korkoja voidaan nostaa selvästi, mutta Ukrainan sota on muuttanut tilannetta sen verran, että on mahdollista, ettei Fed toteuta kaikkia suunnittelemiaan koronnostoja ainakaan suunnitellussa aikataulussa.

Lisätietoa tästä saadaan ensi viikon Fedin kokouksesta, jolloin Fed ilmoittaa 99 % varmuudella ensimmäisestä 0,25 prosentin koronnostosta.

EKP

Euroopan Keskuspankki ilmoitti leikkaavansa rajusti arvopapereiden osto-ohjelmaa, joka on ollut yksi keskeisimmistä elvytystyökaluista. Markkinat yllättänyt EKP:n päätös juontaa juurensa kasvavasta inflaatiosta, jonka se arvioi olevan jopa yli 5 prosenttia tänä vuonna. Tavoitetaso inflaatiolle on EKP:lla noin 2 prosenttia. EKP saattaa myös nostaa korkoja syksyllä riippuen inflaation tasosta. 

Ukrainan sota voi jatkua pitkään

Ukrainan sodan lopputulosta on hyvin vaikea ennustaa ja tällä hetkellä näyttää siltä, että sota tai vastaavanlainen kriisitilanne tulee kestämään pitkään. Venäjä on jo suurilta osin eristetty, mutta lisäpakotteita on vielä luvassa. Kansainväliset yritykset poistuvat ja Venäjä on kurjistumassa takaisin Neuvostoliitoksi. Euroopan talouden kasvuennusteita on leikattu ja Eurooppaan voi tulla minitaantuma.

Energiakriisi on todellinen ja EU etsii kuumeisesti vaihtoehtoja. Uusiutuvat energiamuodot ovatkin todennäköisin voittaja EU:n tavoitellessa energiaomavaraisuutta. 

Raaka-aine inflaatio on korkealla ja erityisesti kehittyvissä maissa voi olla suurta pulaa ruoasta viljan hinnan rajun nousun, kuten myös saatavuuden vähenemisen seurauksena. 

Markkinajohtopäätökset

Monet todella voimakkaasti laskeneet yhtiöt voivat tehdä rebound-liikkeen. Esimakua tästä on jo saatu syklisten korjatessa pohjalukemissa. Seuraavana vuorossa voivat olla teknologiayhtiöt, mutta Fedin kokous tässä on ratkaiseva.

Kuukauden tarkastelun aikana esim. Apple*, Google* Tesla*, Amazon* ja Microsoft* ovat laskeneet noin 9-13 prosenttia. Katso yhtiöiden kurssit klikkaamalla yhtiön nimestä. Viime päivinä yhtiöt ovat jo hieman nousseet viime viikon pohjilta.

Volatiliteetti säilyy kuitenkin korkealla pitkään. On todennäköistä, että tuotantopuolen häiriöt jatkuvat Ukrainan sodasta johtuen. Ukrainasta ja Venäjältä tuodaan raaka-aineita ja esimerkiksi puolijohdeteollisuudessa käytettävää neonkaasua, joiden puute voi aiheuttaa odottamattomia seurauksia.

Öljyn hinta voi jäädä korkealle tasolle pidemmäksi aikaa. Puhtaan energian yhtiöt ovat vahvoilla tässä muutoksessa, sekä raaka-aineinflaatiolle immuunit teknologiasektorin osakkeet. Sähköautoyhtiöt kuten Tesla* voivat pärjätä tässä markkinassa hyvin, sillä öljyriippuvuudesta eroonpääsy tulee kiihtymään. Terveydenhuoltosektori on myös defensiivinen sijoituskohde, joka on pärjännyt kohtalaisen hyvin turbulentissa markkinassa.

Miksi kannattaa sijoittaa kansainvälisesti?

Suomalaiset osakkeet ovat historiallisesti pärjänneet erinomaisesti ja Helsingin pörssistä löytyy erinomaisia yhtiöitä, mutta suosittelemme silti hajauttamaan sijoituksia myös Suomen ulkopuolelle. Etenkin Ukrainan sodan aikana kansainvälinen hajauttaminen olisi hyödyttänyt.

Helsingin pörssin arvo on alle 0,3 % koko maailman osakemarkkinasta. Ukrainan sodan aloittamisen jälkeen pörssit ovat laskeneet maailmalla, mutta lasku on osunut Suomeen rajusti sillä Lontoosta, New Yorkista tai Tokiosta katsottuna Suomi on pieni reunamaa hyvin lähellä Venäjää.

Ei vain Venäjä-riskiä

Venäjä-riski ei ole ainoa syy hajauttaa kansainvälisesti, vaan Helsingin pörssi on yksinkertaisesti liian pieni. Vaihtoehtoja on vähän tehokkaan hajauttamisen toteuttamiseksi. Lisäksi parhaat teknologiayhtiöt loistavat Helsingin pörssissä poissaolollaan.

Megatrendi yhtiöitä ulkomailta

Suomesta ei myöskään löydy juuri globaaleja megatrendiyhtiöitä. Tämä itsessään on jo syy hajauttaa sijoituksia ulkomaille. Globaalit megatrendit kuten tekoäly, kyberturva, pilvipalvelut, metaverse, puhdas energia ja sähköautot ovat tulevien vuosien voittajia.

Vain Suomeen sijoittava jää näiden megatrendien ulkopuolelle. Yhdysvaltojen markkinoilta olemme poimineet omiin kansainvälisiin salkkuihimme alojen markkinajohtajia kuin myös haastajia. 

Webinaaritallenne: Ukrainan sodan vaikutukset markkinaan ja kansainvälinen sijoittaminen

Webinaari järjestettiin keskiviikkona 9.3. Webinaarin kesto on noin 50 minuuttia. Isäntänä toimi Sijoittaja.fi:n perustajayrittäjä Timo Heikkilä.

Webinaarissa käsitellyt aiheet:

  • Kansainväliset osakemarkkinat ja Ukrainan sodan vaikutukset markkinaan
  • Miksi kansainvälinen sijoittaminen kannattaa?
  • Miten kansainvälinen sijoittaminen aloitetaan?
  • Sijoittaja.fi:n kansainväliset salkut???????
  • Kysymykset ja keskustelua

 

 

 

 

 

 

 

Sijottaja.fi:n salkuilla kansainvälistä hajautusta

Sijottaja.fi:ltä löytyy eTorosta kaksi kansainvälistä osakesalkkua, jotka on mahdollista kopioida. Kopioidessasi samat muutokset, joita salkunhoitajamme tekevät, tapahtuvat nämä muutokset myös omassa salkussasi. Lue lisää salkkujen kopioimisesta (copytrading) täältä*.

eToro laski vuoden alusta kopioinnin rajaa ja nyt salkut on mahdollista kopioida alkaen 500 dollarilla (ennen 2000$). 

Disruptiiviset teknologiaosakkeet* (eTorossa II-Disruptive) sijoittaa parhaisiin osakkeisiin megatredin toimialoilta. Salkusta löytyy useita markkinajohtajia kuten Apple, Tesla, Google ja Amazon, mutta näiden lisäksi myös pienempiä haastajia. 

Globaalit laatuosakkeet* (eTorossa II-Quality) taas yhdistää kaksi sijoitustyyliä: matala riski ja korkea laatu. Olemme poimineet salkkuun perinteisempiä toimijoita kuten Walmart*, Johnsson & Johnsson, Starbucks ja UPS*

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.   Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista. Pääomasi on vaarassa. Muita  kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Osta osakkeita ilman välityspalkkioita

Voit kopioida salkut tai ostaa suoraan osakkeita nollakuluilla rekisteröitymällä eToroon. Rekisteröitymällä alla olevan linkin kautta saat käyttöösi Sijottaja.fi:n käyttäjille neuvottelemat edut. Voit ostaa esimerkiksi kaikkia tässä artikkelissa mainittuja yhdysvaltalaisia osakkeita maksutta eToron kautta.

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.    Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.