<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Katsaus sijoitusvuoteen 2022 - mitä on edessä?

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 12.02.2022

Aiheet: osake, sijoittaminen, sijoitusideat, maailman markkina

Mihin nyt kannattaa sijoittaa? Miltä markkina näyttää vuonna 2022? Mitkä ovat osakemarkkinoiden skenaariot? Etsimme näihin kysymyksiin vastauksia laajassa markkinakatsauksessa, jota kävimme myös 9.2. pidetyssä webinaarissa läpi.

Korot ja inflaatio nousussa

Osakemarkkinoilla turbulenssi tulee jatkumaan ja yksi syy on inflaatio, joka on ollut globaalisti kasvussa. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa inflaatio-odotusten kasvuvauhti on hieman hidastunut ja jopa laskenut, mutta Eurooppa lähestyy Yhdysvaltojen tasoa.

Infaaltio rajussa kasvussa viime vuotena

Toisaalta esimerkiksi Apple ja Amazon näkevät, että inflaatiota aiheuttavat tuotantoketjuhaasteet olisivat väistymässä. Myös vuoden 2021 loppupuolella korkeiksi nousseet rahtihinnat ovat kääntyneet laskuun ja tämä vaikuttaa suoraan yhtiöiden kustannuksiin positiivisesti.

Inflaatio on aiheuttanut nopeaa nousua koroissa, mikä on heijastunut osakemarkkinoille. Korkojen nousu vaikuttaa suoraan erityisesti korkean arvostustason osakkeisiin ja tästä teknoyhtiöiden lasku osittain myös johtuu.

Tuloskasvu heikkenee

Vuoden 2021 Q4-kvartaali oli viimeinen vahva kvartaali, jolloin S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulokset kasvavat jopa yli 25 prosenttia. Tänä vuonna tuloskasvu jää analyytikkojen ennusteiden perusteella 5-10 % tuntumaan.

Tulosennusteet ovat laskeneet erityisesti teollisuussektorilla. Suomesta esimerkki KONE ei ennustanut tälle vuodelle ollenkaan kasvua. Vastaavasti energiasektorilla tulosennusteita on nostettu. Tämä johtuu useasta asiasta. Energianhinnat ovat maailmanlaajuisesti korkeammalla kuin vuosiin.

Myös sodanuhka Euroopassa on lisännyt epävarmuutta ja nostanut esimerkiksi maakaasun hintaa, josta monet Euroopan maat ovat hyvin riippuvaisia.

Talouskasvu hidastuu G3-maissa

Talouskasvuennusteet ovat kääntyneet laskuun G3-alueilla (USA, Eurooppa ja Japani). Rahoitusmarkkinoiden likviditeetti on ollut reippaassa kasvussa koronakriisin alusta, mutta nyt likviditeetti on kääntynyt laskuun. Jenkeissä myös pienyhtiöiden luottamusindeksi NFIP on heikentynyt eli pienyritysten luottamus on heikkoa kasvun ja työllisyyden suhteen.

Yhdysvalloissa pienyhtiöistä 47 % raportoi rekrytointivaikeuksista ja jopa 61 % ilmoitti hinnankorotuksista, jotka johtuvat mm. kasvaneista tuotanto-, varastointi- ja työvoimakustannuksista.

Kurssit kaakkoon alkuvuodesta

Nasdaq 100 eli teknologiaindeksi on tullut alas vuoden alusta lähes 10 %. Samoin Russell 2000 eli jenkkien pienyhtiöindeksi on ollut lähes 9 % laskussa. Perinteinen Dow Jones Industrial Average (DIJA) on pärjännyt paremmin suhteessa, mutta sekin on laskenut lähes 2,5 %. Myös kehittyvät markkinat ovat laskeneet suhteellisen vähän. Momentum on silti murenemassa, sillä jopa 26 prosenttia S&P 500 indeksiosakkeista on nyt karhumarkkinassa. Karhumarkkinassa olevan yhtiön määritelmä on, että yhtiön kurssi on laskenut yli 20 % juoksevan 52 viikon huipuista.

Indeksien päätöskurssit 8.2.2022

Sijoittajat hylkivät stay at home -osakkeita

Stay at home -osakkeet ovat laskeneet pandemiaa edeltävälle tasolle. Vuonna 2020 nämä olivat parhaiten tuottavia osakkeita, mutta nyt satojen prosenttien nousut, joita pandemian alkuvuonna tuli, ovat sulaneet kokonaan esimerkiksi PayPalilta*, Zoomilta* ja DocuSignilta*.

Stay at home osakkeiden lasku

Stay at home -osakkeet ovat kuitenkin paljon vahvempia kuin ennen koronaa. Yhtiöiden tuloskunto on parantunut ja liikevaihdot ovat moninkertaisia suhteessa 2019 vuoteen. Yhtiöt ovat 3-4 kertaa isompia kuin mitä ne olivat pandemian alussa.

Markkinat eivät ole toimineet tehokkaasti näiden osakkeiden osalta - ainakaan nousussa. Sijoittajalle avautuukin ostopaikkoja, jos markkinat hinnoittelevat nämä osakkeet laskussa liian alas huomioiden pitkäntähtäimen kasvupotentiaalin.

Suomalaisperusteisen Woltin ostanut Doordash* on myös tullut yli 60% kurssihuipuista alas.

Mitä vaihtoehtoisia skenaarioita on osakemarkkinoilla tänä vuonna?

Fed nostaa korkoja

Osakemarkkinoilla on useita ennustamattomia skenaarioita ja mustia joutsenia eli täysin ennustamattomissa olevia skenaarioita, kuten koronapandemia ja Ukrainen kriisi. Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on varoittanut korkoa nostavista toimenpiteistään.

Olemme kuitenkin tunnistaneet kaksi todennäköisintä skenaarioita tälle vuodelle. Fed on kertonut jopa 4-5 tulevasta koronnostosta, sekä taseen supistamisesta. Jos Fedin politikka on hyvin aggressiivista, hidastaa se todennäköisesti talouskasvua ja yritysten tuloskasvu pysähtyy. Lievemmässä skenaarioissa, jota pidämme todennäköisempänä, Fed tyytyy maltillisempaan koronnostovauhtiin.

1. Maltillinen korjaus

Korkojen nostot voivat tuhota talouskasvun ja Fedin varoitukset käänsivät viime kuussa teknologiaosakkeet laskuun. Uskomme, että tässä maltillisessa skenaariossa Fed tekee kolme koronnostoa ja koronnostot tehdään, mikäli data tukee niitä. Jerome Powell on toiminut Fedin johdossa rationaalisesti ja uskomme, että hän ei yllätä toimillaan tälläkään kertaa. Virustilanteen hellittämisen myötä myös matkailuala virkistyy ja kulutuskysyntä kasvaa, mikä pitää talouskasvun hyvällä tasolla ja osakkeiden tuloskasvu voi jopa yllättää.

Sijoitusvuodesta tulee kohtuullisen hyvä. Annamme tälle skenaariolle 60 % todennäköisyyden.

2. Fedin aiheuttama rajumpi liike alaspäin

Tässä skenaariossa näemme, että Fed ajaa liian rajuilla toimilla markkinan kovempaan laskuun. Arviomme on, että tässä tilanteessa Fed tekee nopeassa tahdissa jopa viisi koronnostoa ja markkina voi tippua 15-20 %. Tässä skenaariossa Fed haluaa taistella inflaatiota vastaan talouskasvun kustannuksella. Epävarmuus kasvaa, koronnostot hyydyttävät talouskasvun, joka tuhoaa yhtiöiden tuloskasvun.

Annamme tälle skenaariolle 30 % todennäköisyyden.

Mihin nyt kannattaa sijoittaa?

Korkean valuaation tekno-osakkeet ovat olleet kovassa alamäessä. Tulospettäjät tippuvat todella rajusti. Esimerkiksi Metan* (Facebook) osake laski yli 30 % tulospettymyksen johdosta.

Mikäli suurempi markkinoiden korjausliike toteutuu, kärsivät myös sykliset osakkeet. Sijoittaja ei voi siten luottaa arvo-osakkeidenkaan vetoon, sillä arvo-osakkeet ovat tyypillisesti syklisiä. Korkosijoitukset eivät myöskään ole kannattavia, sillä korkojennousu syö velkakirjojen arvoa.

Myös asuntorahastot kärsivät korkojen noususta, sillä useassa kotimaisessakin asuntorahastossa jopa yli puolet tuotosta on haettu edullisen velkavivun avulla. Raaka-aineiden hinnat ovat myös hyvin korkealla ja on vaikea nähdä, että näissä olisi edes keskipitkällä aikavälillä korkeaa tuottopotentiaalia.

Suosittelemme siksi pitämään käteistä salkussa ja kohdistamaan ostoja vasta Q2/Q3 jaksolla, mikäli tilanne markkinoilla näyttää rauhoittuneen. Ainakin Fedin maaliskuun kokouksen tulos kannattaa odottaa.

Megatrendejä dipistä?

Suosittelemme tutkimaan osakkeita ja tekemään ostoslistaa korjausliikkeen varalta. Kaksi selkeää megatrendiä eli teknologiayritykset sekä ilmastonmuutosta vastaan taistelevat yritykset pärjäävät todennäköisesti hyvin pitkällä aikavälillä.

Teknologinen kehitys

Vaikka yhtiöiden kurssit ovat pudonneet paljon, eivät trendi ja kysyntä ole kadonneet taustalta.

Tekoälyä kehittävät tai siitä hyötyvät yhtiöt ovat houkutteleva kohde, kuten myös pilvipalvelujen tarjoajat, datan hallinta ja kyberturvallisuus ovat aloina erittäin tulevaisuusvetoisia.

Metaverse on myös trendinä vasta alussa ja moni tässä sektorissa pärjäävä yhtiö tulee kasvamaan. Kirjoitimme 12 mielenkiintoisesta metaverse osakkeesta syksyllä.

Sirupula vaivaa maailmaa edelleen, mutta sijoituskohteena sen merkitys on edelleen kasvanut, sillä sirujen valmistus maailmassa on vain muutaman toimijan käsissä. Autovalmistajat General Motors ja Ford ovat kertoneet, että sirupula vaikuttaa heidän tuotantoon todennäköisesti vuoteen 2023 asti.

Siruyhtiöt taas hyötyvät erityisen paljon metaversetrendistä, joka tulee kasvattamaan sirujen kysyntään entisestään. Esimerkiksi NVIDIA*, AMD* ja Qualcomm* ovat yrityksiä, joita kannattaa seurata tarkkaan. Nämä yhtiöt ovat myös tulleet alas alkuvuodesta.

Ilmastonmuutos

Sähköautoyhtiöt ovat raketoineet viime vuosina, mutta näemme ettei autojen valmistajat ole ainoa oikea kohde sijoittaa, vaan firmat, jotka kehittävät ja rakentavat infraa. Sähköautomegatrendin kärkiyritys on Tesla*.

Cleantech-sektorin ja puhtaan energian yhtiöt, kuten Enphase*, Plug Power* ja Neste, ovat myös mielenkiintoisia kohteita, joita kannattaa harkita dipeistä.

Katso webinaaritallenne

Osta megatrendiosakkeita ilman välityspalkkioita

Sijottaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen etuja eToroon, jotka saa rekisteröitymällä Sijoittaja.fi:n kautta. eTorossa kannattaa huomioida, että ostaa aitoja osakkeita eikä synteettisiä osakkeita.

Monet blogissa mainitut osakkeet löytyvät myös Sijottaja.fi:n rakentamista salkuista eTorossa. Voit kopioida salkut eTorosta, jolloin samat salkkumuutokset tapahtuvat myös kaikilla, jotka ovat kopioineet salkun. Katso disruptiiviset teknologia -osakkeet (II-Disruptive) salkun sisältö täältä*.

REKISTERÖIDY ETOROON*

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.