<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Meta romahti, Google yllätti ja Amazon räjäytti pankin - lue analyysi

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 04.02.2022

Aiheet: osake, sijoittaminen, sijoitusideat, eToro, maailman markkina, megatrendi

Vain Facebook petti odotukset

Google räjäytti pankin. Facebook petti pahasti. Amazonilta todella kova tulos. Meta (Facebook), Alphabet (Google) ja Amazon ovat julkaisseet tuloksensa. Lue analyysimme.

Facebookin emoyhtiön Metan tulos petti todella pahasti ja yhtiön markkina-arvosta leikkaantui lähes neljännes tulosjulkistuksen jälkeen. Yhtiön omistama Instagram on menettänyt valtavasti markkinaosuuttaan Tiktokille.
Alphabetilta tuli erittäin vahva tulos jälleen kerran. Yhtiön 2021 vuoden tulos lähes kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna. Amazonin kasvu hiipui odotetusti, mutta tulos oli erittäin vahva.

Google jyräsi ennusteet 

Googlen emoyhtiö Alphabetin vahva kasvu jatkuu. Analyytikoiden ennuste Googlen liikevaihdolle oli noin 70 miljardia, mutta yhtiö ylitti sen selkeästi yltäen huimaan 75,3 miljardin liikevaihtoon. Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli noin 40,3 miljardia dollaria. Googlen pärjäsi muita teknofirmoja paremmin myös kurssikehityksellä mitattuna. 2021 vuonna yhtiön kurssi nousi jopa 65%. Google pärjäsi hyvin muun muassa mainomyynnisssä sillä se kasvoi kolmanneksen.

Tekoäly ja pilvipalvelut keskiöön

Google tekee merkittäviä panostuksia tekoälyyn ja toimitusjohtaja Sundar Pichainin mukaan investoinnit tukevat hyödyllisempien ja tehokkaampien tuotteiden rakentamista kuluttajille ja yhteistyökumppaneille. Googlen tulosta siivittivät myös Pixel-puhelimien voimakas myynninkasvu sekä pilvipalvelu liiketoiminnan merkittävä kehitys, joka kasvoi 45% vertailukaudesta. 

Splitti heinäkuussa 2022

Merkittävä julkistus oli myös 20 for 1 osakesplitti, jolla yhtiö seuraa Teslan ja Applen jalanjälkiä. Googlen osakkeenomistajat saavat siis yhdestä osakkeesta 19 uutta. Splitti mahdollistaa osakkeeseen sijoittamisen entistä useammalle sillä yhtiön osakeen arvo on kohonnut jo lähes 3000 dollariin. Torstain 3.2. päätöskurssilla 2 861,80 tippuu 150,62 dollariin. Splitti tapahtuu 15. heinäkuuta 2022. Useat alustat kuten eToro on tosin mahdollistanut sijoittamisen osakkeiden osiin jo pitkään. eTorossa Googlea voi ostaa jo nyt esimerkiksi 50 dollarilla.

Avainluvut

  • Operatiivinen tulos 22 miljardia dollaria (EBIT-% 29%)
  • Liikevaihto 75 miljardia dollaria (+32%)
  • EPS-ennuste 27,41$ ? toteutunut EPS 30,69$ (vertailukausi 22,3$) 

Miksi sijoittaa? 

+ Pitkän aikavälin näkymät hyvät. 
+ Historia ei ole tae tulevasta, mutta yhtiö on tehnyt pitkään vakuuttavaa tulosta
+ Yhtiöllä etumatkaa tekoälyssä
+ Käytännössä monopoli hakukoneessa

Miksi ehkä välttää?

- Yhtiö ennakoi merkittävää pääomamenojen kasvua
- Yhdysvalloissa teknojättien pilkkomisesta on puhuttu avoimesti jo pitkään
- Myös EU:sta mahdollisesti tuleva sääntely voi rajoittaa yhtiön kasvua pitkällä aikavälillä

Käy kauppaa Alphabetin osakkeella*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Facebook petti pahemman kerran

Facebookin emoyhtiön Metan heikko tulos johtuu useasta eri syystä. Facebook on hävinnyt markkinaosuutta kiinalaiselle Tiktokille, jonka kanssa se kilpailee Instagram-sovelluksellaan. Tiktok on erityisesti nuorten käyttäjien suosiossa. Tämä on Instagramin markkinaosuudelle kriittistä, sillä nuoret käyttäjät yleensä asettavat trendejä sosiaalisen median alustoille. Myös Applen iOS 14 muutos viime vuonna on syönyt Facebookin tuloja. Applen tiukempi tietosuojapolitiikka on vaikeuttanut Facebook-mainostajien kohdentamisen mahdollisuuksia Applen laitteiden ja Safari-selaimen käyttäjille. 

Yli kolme miljardia aktiivista käyttäjää kuukausittain

Haasteista huolimatta Facebookilla on vahva jalansija sosiaalisen median alustana. Facebookin palvelua käyttää kuukausittain yli 3,6 miljardia ihmistä. Suositut viestintäsovellukset Whatsapp, Messenger, Instagram ja Facebook ovat yhtiön omistuksessa. Facebook kertoi aikeista kehittää oma kryptovaluutta vuonna 2018. Projekti alkoi nimellä Libra, muuttui välissä Diemiksi ja valuutta oli tarkoitus ottaa käyttöön 2020. Projekti lopulta hyllytettiin tammikuussa 2022. 

Avainluvut

  • EPS-ennuste 3,84$ ? toteutunut 3,67$
  • Päivittäiset aktiiviset käyttäjät (DAU): 1,93 miljardia vs. 1,95 miljardia analyytikkoennuste

Miksi sijoittaa?

+ Edelleen selkeä asema somealustojen ykkösenä maailmassa, Elon Muskin "Signal"-twiiteistä ja #deletefacebook-kampanjoista huolimatta
+ Facebookilla on vahva kassa ja yhtiö on onnistunut erittäin hyvin mm. Whatsappin ja Instagramin yritysostoissa
+ Metaverse-strategian tuomat mahdollisuudet

Miksi ehkä välttää?

- Pystyykö Facebook houkuttelemaan nuoria käyttäjiä takaisin?
- Onnistuuko yhtiö Metaverse-strategiassaan?
- Kuten Googlen tapauksessa, myös Facebookkia voi uhata pilkkominen
- Facebook on EU:n vahvan säätelyn piirissä. Tämä voi vaikuttaa yhtiöön, jos sääntely kiristyy.

Käy kauppaa Metan osakkeella*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Amazonilta jäätävän kova tulos

Amazon on tunnettu ennen kaikkea kovaa vauhtia laajenevasta verkkokaupastaan, mutta yhtiön tulos koostuu myös monesta muusta sektorista. AWS eli Amazon Web Services tarjoaa yrityksille erilaisia pilvipalveluratkaisuja. AWS onkin yksi Amazonin kasvun ajureista. Toinen uusi kasvuajuri ovat mainostulot, jotka kasvoivat peräti 32 % Q4:lla. Yhtiö raportoi ne nyt ensimmäistä kertaa. Muun muassa Netflix ja Disney Plus -suoratoistopalveluiden kanssa kilpaileva Amazon Prime on myös yksi yhtiön tärkeimmistä tuotteista. 

Amazon ylitti analyytikoiden ennusteet selvästi viimeisellä vuosineljänneksellä. Amazonin tulosta nosti 12 miljardin dollarin voitto sen sijoituksesta sähköajoneuvoyhtiö Rivianiin. Yhtiö julkisti myös ensimmäistä kertaa nopeasti kasvavan mainostoimintansa tuotot.

Avainluvut

  • Liikevaihto 137,4 miljardia dollaria (kasvua 9 %), ennuste 137,7
  • EPS oikaistu 5,80 $ (raportoitu 27,75$), ennuste 3,74$
  • AWS liikevaihto 17,8 mrd $ (kasvu 40 %), ennuste 17,4 mrd.

Amazon julkisti ensimmäistä kertaa tulot nopeasti kasvavasta mainosliiketoiminnastaan. Mainontatulot kasvoivat vuosineljänneksen aikana 32 % vuodentakaisesta, peräti 9,7 miljardiin dollariin. Tämä oli parempi suoritus kuin mainospuolen jättiläisen Facebookin, jonka mainostulot kasvoivat 20 %. Amazon on USA:ssa mainostuloissa mitattuna jo markkinakolmonen, ollen Googlen ja Facebookin takana.

Amazon kärsi odotetusti inflaatiosta. Keskimääräinen työntekijän palkka oli 18 dollaria tunnilta vuonna 2021. Yhtiö on kuitenkin optimistinen, että inflaatiohaasteet helpottuvat vuoden edetessä pandemian väistyessä.

Amazon arvioi ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihdoksi 112–117 miljardia dollaria, mikä on alle 120 miljardin dollarin analyytikkokonsensuksen. Liikevoitoksi ohjattiin 3–6 miljardia dollaria.

Miksi sijoittaa?

+ Vahva historiallinen kasvu
+ Mukana tärkeissä megatrendeissä, kuten e-commerce, AI, pilvipalvelut, suoratoistopalvelut ja verkkomainonta
+ Verkkokaupan globaali markkinajohtaja

Miksi ehkä välttää?

- Korkea valuaatio ja ainakin väliaikaisesti hidastuva kasvu
- Inflaatio syö kannattavuutta

Käy kauppaa Amazonin osakkeella*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Hyödynnä Sijoittaja.fi:n edut eToroon ja osta Facebookin, Googlen ja Amazonin osakkeita ilman kuluja.

Kaikki kolme osaketta löytyvät Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet salkusta, joka on kaikkien kopioitavissa eTorossa. eToroon rekisteröityneet voivat aloittaa salkun kopioinnin minimissään 500 dollarilla. Mikäli maailmalla valtavaan suosioon noussut copytrading ja sosiaalinen sijoittaminen kiinnostaa lue blogimme aiheesta täältä.
Tutustu Sijoittaja.fi:n disruptiiviset teknologiaosakkeet salkkuun*
Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.   Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista. Pääomasi on vaarassa. Muita  kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.    Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.