<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Teslan tulos ylsi odotuksiin - analyytikot ostolaidalla

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 20.10.2022

Aiheet: sijoittaminen, sijoitusideat, eToro, tuloskausi, sähköautot

Tesla julkaisi kolmannen kvartaalin tuloksensa 19.10. markkinoiden sulkeutumisen jälkeen. Kurssi laski jälkipörssissä noin kuusi prosenttia, vaikka tulos oli kelvollinen. Suurin osa yhtiötä seuraavista analyytikoista on vahvasti ostolaidalla.

Teslan Q3/2022 liikevaihto jäi ennusteista, mutta EPS ylitti ennusteet

Teslan liikevaihto kasvoi katsauskaudella 55 %, mikä on jälleen kova kasvulukema, ja korkeampi kuin Q2:n 42 % kasvu. Toisaalta Q1:lla Teslan liikevaihto kasvoi vertailukauteen nähden jopa 81 %.

Autoliiketoiminnan liikevaihto oli 18,69 miljardia dollaria, jossa on 55 prosentin kasvu edellisvuoteen verrattuna ja selkeästi parempi lukema kuin Q2:lla jolloin kasvua tuli 43 %.

Yhtiön nettotulos (non-GAAP) oli 3,33 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa yli 100 prosentin kasvua vuoden takaisesta. Teslan bruttokate oli sama kuin Q2:lla ollen 27,9 %. Sijoittajille tulos oli kuitenkin pettymys, vaikka Tesla ei jäänyt kauaksi ennusteista liikevaihdon suhteen. Teslan kurssi kääntyi pörssin sulkeutumisen jälkeen reilu kuuden prosentin laskuun.

Tesla varoitti autojen toimitusten pullonkauloista vuoden viimeisellä kvartaalilla ja kertoi siirtyvänsä tasaisempaan toimitustahtiin.

Teslan Semi eli keskiraskaskuorma-auto tulee tuotantoon odotetusti joulukuussa. Cybertruckin odotetaan tulevan tuotantoon 2023 puolivälissä, mutta Tesla ei antanut tarkkaa päivämäärää vaan totesi, että Cybertruckin tuotanto alkaa vasta kun Texasin tehdas on saanut Y-mallin tuotannon kunnolla käyntiin.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kertoi kysynnän olevan erinomaista myös vuoden viimeisellä kvartaalilla ja tulevaisuudessa sekä kertoi yhtiön myyvän jokaisen tuottavansa auton. Musk kertoi myös yhtiön todennäköisesti ostavan ensi vuonna omia osakkeitaan noin 5-10 miljardin dollarin arvosta.

Teslan toimituskyky paranee edelleen tulevaisuudessa, kun uudet gigatehtaat Austinissa ja Berliinissä ovat täydessä tuotannossaan. Berliinin tehdas aukesi maaliskuussa ja Texasin huhtikuussa. Yhtiö myös pyrkii maksimoimaan tuotannon olemassa olevilla tehtaillaan Shanghaissa ja Fermontissa.

Yhtiö piti ohjauksensa ennallaan ja uskoo kasvattavansa autotoimituksia 50 prosentin vuosivauhtia usean vuoden jaksolla.

Teslan tulos

  • Liikevaihto oli 21,45 miljardia dollaria, kasvu 55 % (ennuste 21,96 miljardia)
  • Nettovoitto 3,33 miljardia dollaria (vuosi sitten 1,62 miljardia)
  • Autotoimitukset 343 00 kappaletta
  • Oikaistu osakekohtainen tulos 1,05 $ (ennuste 0,99 $)

Energiasegmentissään Teslan aurinkoenergian toimituksen olivat 94 MWh joka on 13 % kasvu verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Yhtiö toimitti 2,1 GWh litiumionipohjaisia akkuenergian varastointijärjestelmiä, mikä on ennätykselliset 62 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Itseohjautuvat autot tuotekehityksen keskiössä

Tesla kertoi Q2-tulosjulkistuksen yhteydessä, että FSD-ohjelmisto (Full Self-Driving) on yksi tärkeimmistä painopistealueista tälle vuodelle. Tesla on pitkällä ohjelmistokehityksessä, jonka avulla autoista on tarkoitus saada täysin itseohjautuvia. Ajan mittaan ohjelmistoliiketoiminnan tuottojen ennakoidaan kiihdyttävän Teslan kannattavuutta.

Yli 50 % kasvutavoite

Tesla toisti Q3-tulosjulkistuksen yhteydessä, että se ennustaa autotoimituksiin 50 %:n vuosittaista kasvua pitkällä aikavälillä. Muita kasvudraivereita ovat ohjelmistotuotteet, akkuteknologia ja yhtiön kehittämät uudet tuotteet, kuten robotit.

Tesla ei ole pelkästään sähköautovalmistaja, vaan teknologiayhtiö, jolla on teknologinen etumatka kilpailijoihin muun muassa itseohjautuvissa autoissa. Yhtiö on myös puhtaan energian yhtiö aurinkoenergiabusineksellaan sekä energiavarastoinnillaan. Yhtiö on mukana monissa tärkeissä megatrendeissä. Nämä tekevät Teslasta yhden maailman seuratuimmista osakkeista.

Teslan kurssi 

Teslan osake on laskenut viime vuoden marraskuussa saavutetusta kurssihuipusta noin 50 %. Vuoden alusta laskua on kertynyt noin 44 %. Tesla on toki pitkällä aikavälillä ollut huippusijoitus. Viidessä vuodessa kurssi on noussut lähes 900 %. Yhtiön arvostustaso on silti korkea, mutta on perusteltu jos Teslan tuotanto, liikevoittomarginaalit ja kysyntä jatkaa samanlaisessa kasvussa. Riskinä on arvostustason lasku lähemmäs muita autonvalmistajia ja teknologiaosakkeita.

Kuva: Teslan osake, eToro.

REKISTERÖIDY ETOROON*
Pääomasi on vaarassa.

Analyytikoiden näkemykset Teslasta

Suositushinnan Teslalle antaa 35 analyytikkoa 12 kuukauden jaksolle. Mediaanitavoitehinta on 325 $, joka noin 46 % korkeampi kuin 19.10. päätöskurssi. Optimistisin näkemys 530 $ osakkeelta, joka on noin 140 % nykyistä kurssitasoa korkeampi. Pessimistejäkin löytyy joukosta, sillä alhaisin tavoite on 83,33 dollaria osakkeelta, eli Teslan oikea hinta nähdään yli 60 % nykyistä kurssitasoa alempana.

Konsensus on osta

Teslalle osto- tai myy-suosituksen puolestaan antaa 42 analyytikkoa. Konsensus on selkeä. Analyytikot kehottavat ostamaan Teslan osaketta. Analyytikoiden näkemykset jakautuvat seuraavasti: 24 kehottaa ostamaan, kolme ylipainottamaan, 11 pitämään osakkeen, yksi alipainottamaan ja kolme myymään.

Tesla Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkussa

Ostimme Teslaa Disruptiiviset teknolgiaosakkeet -salkkuumme lokakuun alussa. Yhtiön valuaatio on korkea, joten osake ei sovellu arvosijoittajalle, mutta kasvu- ja megatrendit ovat sijoittajan puolella.

Löydät Teslan osakkeen tiedot eTorosta alla olevan linkin kautta. Voit ostaa Teslan osaketta tai osakkeen osia (alkaen 10 dollaria) eTorosta nollakuluilla. Tesla on myös ollut suomalaisten ja kansainvälisten sijoittajien ylivoimainen suosikkiosake eTorossa viime vuodet.

Sijoita kansainvälisiin yhtiöihin ilman välityspalkkiota

Sijoita Teslaan tai tuhansiin muihin kansainvälisiin yhtiöihin nollakuluilla. eTorossa voit ostaa myös osakkeiden osia eli voit hajauttaa vaikka 1000 euron sijoituksen 10 eri yhtiöön.

Saat Sijoittaja.fi:n edut käyttöösi rekisteröitymällä eToroon Sijoittaja.fi:n sivuilla olevien linkkien kautta. ⬇

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 %  yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita,  ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa  asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees