Maailman ehkä tunnetuin sijoittaja Warren Buffett on kehottanut sijoittamaan 90 % sijoitusvarallisuudesta S&P 500 -indeksirahastoon. Miten sijoittaa S&P 500 -indeksirahastoihin edullisesti ja miksi niin monet sijoittajat suosivat sitä?
Mikä on S&P 500?
S&P 500 on maailman tunnetuin pörssi-indeksi, joka seuraa 500 yhdysvaltalaista suurinta yhtiötä. S&P tulee sanoista Standard & Poor's, joka on tunnettu indeksituottaja.
S&P 500 indeksi on aloittanut virallisesti maaliskuussa 1957. Tällä hetkellä indeksiin kuuluu 503 yhtiötä. Jotta yhtiö pääsee indeksiin, sen pitää täyttää useita kriteerejä.
Kriteereihin sisältyvät muun muassa yhtiön riittävän suuri markkina-arvo (vähintään 14,6 miljardia dollaria) sekä osakkeen riittävä likviditeetti. Yhtiön täytyy myös olla listattu joko NYSEen tai NASDAQiin ja sen pitää olla yhdysvaltalainen. Lisäksi yhtiöiden tulee täyttää muita pienempiä kriteerejä, kuten liiketoiminnan voitollisuus.
S&P 500 indeksin koko
S&P 500 indeksissä olevat yhtiöt edustavat noin 80 % kaikkien jenkkipörssiyhtiöiden markkina-arvosta. S&P 500 indeksin yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on 44,08 biljoonaa dollaria. Indeksissä osakkeiden painot määrittyvät yhtiöiden markkina-arvon mukaan.
Indeksin viiden suurimman osakkeen painoarvo on 24 %. Viisi suurinta yhtiötä ovat, Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon ja Meta. Vastaavasti indeksin viiden pienimmän yhtiön painoarvo on hyvin marginaalinen, noin 0,05 %. Indeksin yhtiöiden painot muuttuvat jatkuvasti.
Indeksiin sijoittamalla pääsee mukaan myös nopeasti markkina-arvoa kasvattaviin yhtiöihin, kuten viimeisen vuoden aikana raketoineeseen Nvidiaan, jonka paino indeksistä on tällä hetkellä noin 4,78 prosenttia.
Miksi monet suosivat S&P 500 -indeksiin sijoittamista?
Syy on yksinkertainen: indeksiä on vaikea voittaa. Tutkimusten mukaan jopa 80 % salkunhoitajista häviää indeksille kulujen jälkeen. Kulujen minimointi onkin yksi sijoittajan tärkeimpiä taitoja.
S&P 500 indeksiin sijoittaminen on usein erittäin kustannustehokasta. Indeksirahastojen kulut ovat jopa alle 0,10 prosenttia vuodessa.
Osakepoiminta on myös haastavaa ja pitkällä aikavälillä aktiivisten rahastojen hoitajista vain noin 10 % voittaa S&P 500 indeksin, kun katsotaan yli 15 vuoden aikajännettä.
Tämä on myös syy sille, miksi Warren Buffett suositteli S&P 500 -indeksirahastoihin sijoittamista.
S&P 500 -rahastojen vaihtoehdot
S&P 500 -indeksin mukaan sijoittavia rahastoja löytyy useita. Indeksiin voi sijoittaa joko pörssinoteeratuilla ETF-rahastoilla tai perinteisellä rahastolla, jotka sijoittavat indeksin mukaisesti.
Molemmista rahastoista löytyy puolensa. ETF-rahastoilla kaupankäynti on helpompaa ja ETF-rahastot ovat hallinnointikuluiltaan yleensä edullisempia. Kaupankäyntipalkkiot ovat samaa luokkaa kuin osakkeissa eli jopa 15 € per toimeksianto. Kaupankäyntipalkkion suuruus tosin riippuu välittäjästä.
Indeksirahastoista ei yleensä peritä merkintäpalkkioita, mutta hallinnointipalkkiot ovat korkeampia. Hallinnointikulut syövät tuottoa usein pitkällä aikavälillä.
Mikä on ETF-rahasto?
ETF eli Exchange Traded Fund on pörssinoteerattu rahasto. ETF tarkoittaa rahastoa, jota voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osaketta. ETF:t ovat nousseet ammattisijoittajien suosituimmaksi sijoitusmuodoksi niiden alhaisten kulujen ja monipuolisen valikoiman vuoksi.
Valitettavasti moni perinteinen toimija ottaa 10-15 euron välityspalkkion jokaisesta kaupasta.
eToron kautta ETF-sijoittaminen on edullista.
Myös eToron valikoimista löytyy S&P 500 -indeksiin sijoittavia rahastoja
eTorosta löytyy satoja ETF-rahastoja ja S&P 500 -indeksiin sijoittavia rahastoja lähes 10. Esittelemme tässä muutamia.
Sijoittajan kannattaa olla tarkkana, jotta ostaa eTorossa aitoja ETF-rahastoja, eikä synteettisiä hinnanerosopimustuotteita (CFD Contract For Difference), sillä niistä aiheutuvia tappioita ei voi vähentää verotuksesta.
Miten tunnistaa aidon ETF:n eTorossa?
Aidot ETF:t eTorossa ovat EU:n regulaation piirissä. Jokaisen tällaisen ETF:n nimessä on kirjainyhdistelmä UCITS, eli Undertaking for Collective Investment Transferable Securities Directive. UCITS-merkitty sijoitusrahasto noudattaa Euroopan unionin sijoitusrahastodirektiiviä. Mikäli eTorossa ETF:n nimessä ei ole UCITS-merkintää, on kyseessä CFD-pohjainen ETF.
Alla olevat linkit johtavat aitojen ETF:ien sivuille eTorossa:
-
S&P 500 (tuotto-osuus) SPDR S&P 500 UCITS ETF*
-
S&P 500 (kasvuosuus) iShares Core S&P 500 UCITS ETF*
-
S&P 500 (tuotto-osuus) iShares S&P 500 UCITS ETF (Dist)*
Kaksi tuotto-osuus ETF:ää maksaa yhtiöiden maksaman osingon ulos, kun taas iShares Core S&P 500 UCITS ETF* on kasvuosuus ETF eli se sijoittaa osingot uudelleen. Kasvuosuus on verotuksellisesti edullisempi.
Valuuttakurssit
Kuukausisäästäminen hajauttaa riskiä
Kuukausittainen ETF-sijoittaminen on järkevää, sillä se tuo ajallista hajautusta. Sijoitaja ei siis tällöin ota sijoitushetkellä kantaa markkinatilanteeseen, vaan sijoittaa sijoitussuunnitelman mukaisesti, oli markkinatilanne mikä tahansa.
Mikäli sijoittaja ei pysty säästämään tuloistaan kuukausittain, voi esimerkiksi 1200 euron alkusijoituksen paloitella vuoden mittaiselle ajanjaksolle 100 euron kuukausittaisiksi sijoituksiksi. Tämä kannattaa tehdä vain, jos välittäjä ei peri kaupankäyntikulua jokaisesta kaupasta.
eTorossa on mahdollista kuukausisäästää, mutta sitä ei valitettavasti voi vielä automatisoida. ETF-rahastojen tai osakkeiden ostot täytyy tehdä manuaalisesti. Kuukausitallettamisen puolestaan pystyy automatisoimaan.
Sijoita ETF:iin nollakuluilla
Kaikki tässä artikkelissa esiintyvät ETF:t löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina UCITS versioina ilman välityspalkkioita. eToron valikoima on parantunut vuosi vuodelta ja tärkeimmät ETF:t ja suurin osa kansainvälisistä osakkeista löytyy eTorosta.
- Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista.
- Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kvartaaleittain) ja rekisteröidy alla olevan linkin kautta.
- Harjoittele virtuaalisalkulla.
- Tee ensimmäinen talletus.
- Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla.
- Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi myös monissa muissa omaisuusluokissa.