<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Raaka-aineet pärjäsivät erinomaisesti vuonna 2022

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 30.12.2022

Aiheet: sijoitusideat, eToro, sijoitusstrategia, raaka-aineet

Raaka-ainesektori on tuottanut tänä vuonna erinomaisesti samalla kun muu markkina on laskenut. Sijoittaja.fi on tehnyt useita artikkeleita raaka-aineisiin sijoittamisesta käsitellen muun muassa kultaa, öljyä, palladiumia, kuparia, litiumia sekä öljy- ja nestekaasutankkereita.

Koostimme tähän blogiin sijoittajia eniten kiinnostaneet sijoitussisällöt raaka-aineista sijoituskohteina.

Litium

Litiumin hinta on noussut rajusti vuoden alusta, mutta nousu on jatkunut jo pidempään. Litiumia tarvitaan valtavia määriä, kun sähköautojen tuotanto kiihtyy. 

Vuodesta 2010 vuoteen 2021 litiumin vuotuinen kulutus on kasvanut 283 % josta suurin osa selittyy sähköautojen akkujen kysynnän räjähdysmäisellä kasvulla. Vuonna 2021 kaikesta litiumin kulutuksesta 74 % meni akkuihin. 

Lue laajemmin litiumista sijoituskohteena ja poimi ideat: Litiumin hinta on noussut vuodessa lähes 200 %. Miten sijoittaa litiumiin?

Palladium

Palladiumin hinta on yli kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Palladiumin kysyntä kasvaa ja sitä käytetään laajasti muun muassa katalysaattoreissa ja puolijohdeteollisuudessa sen erinomaisen sähkönjohtavuuden ja katalyyttisyyden vuoksi. Palladiumia käytetään erityisesti autojen katalysaattoreissa. 

Palladiumin tuotanto ei kuitenkaan vastaa kysyntää pitkällä aikavälillä. Palladiumiin voi sijoittaa erilaisten instrumenttien kautta. Kaivosyhtiöiden osakkeiden ostaminen on myös yksi tapa päästä kiinni palladiumiin sijoituskohteena. 

Syyskuun lopussa julkaistu laaja palladiumia sijoituskohteena käsittelevä artikkeli: Palladiumin kysyntä ja hinta kasvussa. Miten sijoittaa palladiumiin?

Kupari

Kuparin hinta kääntyi nousuun viime kesänä sen pitkän laskun jälkeen. Kuparia tarvitaan litiumin tapaan akuissa, mutta myös paljon laajemmin sähkön siirtämiseen. Sijoittamisessa kupariin on sama tarina kuin muissa akkumetalleissa: maailmassa olevat kuparimäärät eivät tule vastaamana kysyntään pitkällä aikavälillä.

S&P Global arvioi viime kesänä julkaistussa raportissaan, että ennustettavissa on jopa pulaa kuparista ja kohonneita hintoja, sillä kuparia tarvitaan valtavia määriä esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergian tuotannossa, sähköautoissa, sekä energian kuljettamisessa ja varastoinnissa. S&P Globalin varapuheenjohtaja Daniel Yerginin mukaan energiamurros uusiutuviin tulee olemaan paljon enemmän riippuvainen kuparista kuin nykyinen järjestelmä, jolla tuotamme energiaa.

Kuparin hinta kääntyi nousuun ja kysyntä kasvaa. Miten sijoittaa kupariin?

Kulta

Kulta on yksi perinteisempiä sijoituskohteita ja sitä on pidetty hyvänä arvon säilyttäjänä. Kultaan voi sijoittaa monin eritavoin, kuten ostamalla vaikka fyysistä kultaa pankkiholviin. Kulta ja hopea ovat tarjonneet usein valtion velkakirjoja parempaa turvaa korkean inflaation ympäristössä ja valuuttakriiseissä.

Fyysisen kullan ostaminen on kuitenkin kallista kaikkine sivukuluineen, joten kultaan kannattaa sijoittaa erilaisilla ETF-tuotteilla. Useita kullantuottajia on myös pörssilistattuna ja yksi suosituimpia sijoituskohteita onkin kultatuottajien ETF, josta kirjoitimme alkuvuodesta 2022

Kulta sijoituskohteena. Näin saat tuottoa ja turvaa kullasta.

Öljy

Öljyosakkeilla on ollut erinomainen vuosi. Suurimmat öljy yhtiöt ovat nousseet vuoden aikana jopa 115 %, kuten Occidental Petroleum. Muilla öljyjäteillä on ollut erinomainen vuosi myös tässä tunnetuimpien yhtiöiden kurssinousut 2022 vuoden aikana: Exxon +84 %, Chevron +70 % Equinor +59 %, BP +52 % ja Shell +44 %. 

Teimme katsauksen suurimpiin öljy-yhtiöihin marraskuun alussa. Lue kattava analyysi.

Tankkerit

Raaka-ainesektorista tiiviisti riippuvaiset öljy- ja nestekaasutankkerit ovat pärjänneet tänä vuonna erinomaisesti. Kirjoitimme tankkerista blogissa jo huhtikuussa ja päivitimme tilannetta marraskuun loppupuolella.

Vertailuun otetuista osakkeista öljyjalosteiden kuljettamiseen keskittyvä Scorpio Tankers on noussut vuodessa massiiviset 280 %. Nestekaasutankkerilaivoja vuokraava Golar LNG on pärjännyt myös hyvin 71 % kasvulla. Raakaöljyä kuljettava Nordic American Tankers on pärjännyt myös mukavasi nousten vuoden alusta 59 %. 

Marraskuussa julkaistu katsaus: Tankkeriyhtiöt vuoden parhaimpia sijoituksia. Onko vielä nousuvaraa?

Sijoita kansainvälisiin osakkeisiin ilman välityspalkkiota

Suosituimmat raaka-ainesektorin osakkeet löytyvät eTorosta. eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi edullisten hintatasonsa vuoksi. Yli 20 000 suomalaista käyttää jo eToroa kansainväliseen sijoittamiseen. 

Katso miten eToro pärjää välittäjien vertailussa ja löydä edullisin välittäjä juuri sinulle.

REKISTERÖIDY ETOROON*
eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.    Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees