<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Öljyn ja kaasun hinnat ovat kovassa nousussa - Poimimme kolme tankkeriyhtiötä

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 14.04.2022

Aiheet: osake, sijoittaminen, sijoitusideat, eToro, sijoitusstrategia

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen öljyn ja kaasun hinnat ovat jatkaneet rajua nousuaan. Samalla kun Eurooppa pyrkii eroon venäläisestä öljystä ja kaasusta, on öljy- ja nestekaasutankkeriyhtiöiden osakkeet olleet kovassa nousukiidossa. Poimimme kolme osaketta, joita voit ostaa eTorosta nollakuluilla.

Tankkeriyhtiöt sijoituskohteina

Yhtiöt eivät pääse ESG-listauksissa korkealle ja kyse on perinteistä toimialasta, jonka tuotto muodostuu öljyn ja kaasun kysynnän myötä. Nykytilanteessa korostuu lisäksi öljyn ja kaasuntuonnin vähentyminen normaalitilanteeseen verrattuna.

Etenkin kaasu, mutta myös öljy, on virrannut Eurooppaan osittain putkia pitkin Venäjältä. Öljyn ja kaasun ostajat välttävät nyt myös venäläisten tankkereiden käyttöä, mikä nostaa länsimaisten tankkerifirmojen rahtauksen hintaa ja yhtiöiden kursseja.

Tankkereita tarvitaan, kun Venäjän energiasta pyritään pääsemään eroon

Kaasusta luopuminen ei onnistu hetkessä ja vihreä siirtymä tulee kestämään vuosia. Tässä välissä kaasua ja öljyä tullaan edelleen tarvitsemaan ja toki myös tämän jälkeenkin. Kaasu- ja öljytankkereiden kysyntä onkin kasvanut voimakkaasti, sillä tankkereilla tuodulla energialla voidaan paikata Venäjän tuonnin vajetta.

Maakaasun käyttö on kasvanut 2000-luvulla paljon, sillä se on hiilidioksipäästöiltään vähemmän saastuttavaa kuin perinteinen öljy.

Maakaasua käytetään jo hieman henkilöautoissa sekä matkustaja- ja rahtilaivojen polttoaineena. Suurin osa kuitenkin esim. Saksan ja Italian maakaasun käytöstä menee teollisuuteen ja lämmitykseen. 

Miten sijoittaa nollakuluilla?

Voit ostaa kaikkia tässä artikkelissa mainittuja yhtiöitä nollakuluilla eTorossa. Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen edut, joiden ansioista voit ostaa suosituimpia kansainvälisiä yhtiöitä nollakuluilla. Saat edut käyttöösi rekisteröitymällä eToroon.

REKISTERÖIDY ETOROON*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Miksi sijoittaa tankkeriyhtiöihin 

+ Arvostustasot edelleen maltilliset

+ Useat yhtiöt ovat vakavaraisia ja maksavat myös osinkoa

+ Kurssit vielä kaukana viiden vuoden takaisista huipuista

+ Venäjän pakotteet jatkuvat pitkään ja Saksan paine luopua venäläisestä kaasusta kasvaa

Tankkerisektorin miinukset

- Fossiiilisista polttoaineista luopuminen kiihtyy 

- Mikä on sektorin ja yritysten kysyntä yli 5 vuoden aikajänteellä?

- Tankkeriyhtiöt eivät ole eettisin sijoituskohde, mutta siirtymäajalla välttämätön

- Ala on erittäin syklinen ja volatiili, joten tasaista tuottoa hakevalle sektori ja yhtiöt eivät sovellu

Kolme osakeideaa eTorosta

eToron valikoima on laajentunut viime vuosina huomattavasti. Tässä kolme osakeideaa joita voit ostaa eTorosta ilman välityspalkkiota. Yleensä yhdysvaltaisiin yhtiöiden sijoittaminen maksaa jopa 15 € per toimeksianto.

Osakkeet ovat: Scorpio Tankers, Nordic American Tankers ja Golar LNG. Yhtiöt ovat perinteisiä toimijoita, jotka kannattaa ottaa vähintäänkin seurantaan.

Scorpio Tankers

Yhtiö on perustettu vuonna 2009 ja listattu New Yorkin pörssiin. Yhtiö on yksi suurimpia ja se on myös suurin jalostetun öljyn rahtaaja 128 laivaston aluksella. Yhtiöllä on myös eniten LR2 (Large Range 2) tyypin aluksia. Scorpio Tankers keskittyy jalostetun öljyn kuljettamiseen.

Scorpio Tankers on myös jatkuvasti investoinut ja kasvattanut laivastonsa kokoa. Öljyn hinnan lasku on vaikuttanut yhtiöön merkittävästi ja 2015 elokuulta kurssi on laskenut noin 80 prosenttia. 

Scorpio Tankersin kaupankäyntitunnus on STNG. Kurssi on ollut vuoden alusta voimakkaassa yli 60 prosentin nousussa. Yhtiö on tehnyt viime vuodet tappiota, mutta tuloksen odotetaan kääntyvän tänä vuonna. Vahvan kassan ansiosta yhtiö on jakanut myös 0,4 $ osinkoa (nykykurssilla 1,78 %) osinkoa vuosittain. 

Osta Scorpio Tankersin osaketta eTorosta*
Pääomasi on vaarassa. 

Nordic American Tankers

Nordic American Tankers on 1995 perustettu kansainvälinen yritys, joka omistaa 23 öljytankkeria. Yhtiö varsinaisesti aktivoitunut vasta 2004, kun rahtaussopimus British Petroleumin kanssa päättyi. Yhtiön osake on listattu New Yorkin pörssiin. Yhtiö on ostanut läpi 2000-luvun uusia tankkereita ja yhtiö on ilmoittanut tavoitteekseen kasvattaa tankkereiden lukumäärää 33 tankkeriin 2020-luvun loppuun mennessä.  Nordic American Tankers  on keskittynyt raakaöljyn kuljettamiseen jalostettujen tuotteiden sijaan. 

Nordic American Tankersin kaupankäyntitunnus on NAT. Yhtiön osake on noussut vuoden alusta yli 44 %. Osakekohtainen tulos vuonna 2021 eli EPS oli -0,73$, joka osittain johtuu yhtiön tekemistä laivatilauksista.

 

 

Osta Nordic American Tankersin osaketta eTorosta*
Pääomasi on vaarassa. 

Golar LNG

Golar LNG on listan ainoa yhtiö, joka keskittyy LNG-terminaalilaivojen vuokraamiseen (LNG = Liquified Natural Gas, nesteytetty maakaasu). Eli vastaaviin, millaisen Suomi ja Viro päättivät vuokrata keväällä. Golar LNG:n juuret juontavat vuoteen 1946 ja Gootas Larsen Shipping Companyyn. Moninaisten vaiheiden jälkeen yhtiö listautui vuonna 2011 Nasdaqiin. Yhtiön laivastossa viisi alusta, joista yksi on tällä hetkellä telakalla remontissa. 

Golar LNG löytyy kaupankäyntitunnuksella GLNG. Yhtiö ei ole tehnyt valtavia investointeja ja kasvattanut laivastoaan, joten osittain tästä johtuen Golar LNG on tämän listauksen edullisin yhtiö arvostuskertoimiltaan, sekä ainoa voitollinen yhtiö näistä kolmesta. Yhtiön kurssi on noussut vuoden alusta ollut huikeat 95 %. P/E-luku on 6,65, EPS 3,86 ja osinkoakin yhtiö maksaa 0,575 $ osakkeelta.

Yhtiö ei ole kuitenkaan lähellä ATH (All Time High) lukemiaan ja on 2014 syksyllä saavutetusta kurssihuipusta laskenut noin 65 % toki myös maailmantalous ja markkina oli silloin hyvin erilainen. 

Osta Golar LNG:n osaketta eTorosta*
Pääomasi on vaarassa. 

Sijoita kansainvälisiin osakkeisiin ilman välityspalkkiota

eToron sijoitusalustalla voit sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. 

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 %  yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita,  ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa  asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.