<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Kaksi erinomaista osakeideaa Norjasta

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 24.01.2023

Aiheet: osake, sijoitusideat, maailman markkina

Valitsimme kaksi poikkeuksellisen menestynyttä yhtiötä Norjasta.

Equinor* on Norjan kruununjalokivi, joka teki Q3:lla kovempaa operatiivista tulosta kuin Apple ja Microsoft.

Nordic Semiconductor* on mielenkiintoinen kasvuosake Norjasta. Yhtiöllä on hyvät kasvunäkymät ja osakekurssi on laskenut houkuttelevalle tasolle.

Equinor on kansainvälinen energiayritys

Yhtiö on suurin öljy- ja kaasuoperaattori Norjassa ja yksi maailman suurimmista offshore-operaattoreista. Yhtiö panostaa myös uusiutuvaan energiaan ja kehittää tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa. Equinorilla on toimintaa 30 maassa. Equinor haluaa olla hiilineutraali vuonna 2050.

Energiasektori oli vuoden 2022 paras sektori tuotolla mitattuna ja on edelleen selvästi paras sektori 12 kuukauden tuotolla mitattuna, vaikka energiaosakkeet ovat tulleet alas viimeisten kuukausien aikana. Monet sijoitusstrategit kuitenkin uskovat energiaosakkeiden voittokulkuun myös vuonna 2023.

Osake sopii arvo- ja osinkosijoittajalle, joka hyväksyy osakkeen syklisyyden ja keskimääräistä korkeamman volatiliteetin. Korkea osinkotuotto tuleviksi vuosiksi on lähes sementoitu.

Equinor lukuina ja kurssi

Equinorin kurssi on laskenut huipputasoista, mutta osake on eurooppalaisista energiaosakkeista yksi parhaimmin tuottaneista osakkeista pitemmällä aikavälillä. Kolmen vuoden tuotolla mitattuna Equinor on para ja viiden vuoden tuotolla mitattuna kolmen parhaan joukossa.

Katso reaaliaikainen kurssi eTorosta*equinor-kurssi

Equinorin Q3 operatiivinen tulos oli 26,1 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi Microsoftin operatiivinen liikevoitto oli 21,5 miljardia dollaria ja Applen 24,9 miljardia dollaria. Equinor oli siis tuloksella mitattuna näitä kahta teknojättiä suurempi viimeisimmällä kvartaalilla.

Markkina-arvo on kuitenkin vain murto-osa teknologiaosakkeista

Tämä johtuu siitä, että Equinor maksaa tuloksestaan veroja 70 %. Yhtiön oikaistu tulos verojen jälkeen oli 6,7 miljardia dollaria Q3:lla ja vuoden 2022 yhdeksältä kuukaudelta 16,9 miljardia dollaria.

Equinorin P/E-luku vuoden 2022 tuloksella laskettuna on vain 4,9. Analyytikot eivät kuitenkaan usko, että yhtiö pystyy vastaavaan tulokseen vuonna 2023. Tuloksen odotetaan laskevan ja P/E-luku onkin 6,6 vuoden 2023 tuloksella laskettuna. Muihin eurooppalaisiin energiaosakkeisiin verrattuna Equinor on yksi edullisimmista. Osinkotuotto on energiaosakkeista paras.

Lue lisää yhtiöstä: Norjalainen Equinor on Euroopan parhaita energiaosakkeita ja maksaa veroja puolet Suomen valtion budjetista

Nordic Semiconductor on puolijohdeyritys

Nordic Semiconductor* on erikoistunut erittäin pienitehoiseen lyhyen kantaman langattomaan viestintään. Yhtiö tarjoaa erittäin vähäkulutuksisia (ultralow power ULP) langattomia siruja, jotka voivat toimia pitkään pienillä virtalähteillä.

Pitkässä juoksussa Nordic Semiconductorin kasvu on ollut vakuuttavaa. Viimeisen kuuden vuoden aikana liikevaihto on nelinkertaistunut.

Nordic Semiconductor lukuina ja kurssi

Nordic Semiconductorin kurssi on laskenut lähes 50 % vuoden 2022 huipputasoista. Viimeisen kolmen kuukauden aikana kurssi on seilannut vailla selvää suuntaa.

Katso realiaikainen kurssi eTorosta*

Nordic Semiconductor kurssi

Nordic Semiconductor on laadukas kasvuyhtiö. Vuoden 2022 liikevaihto-odotus on 790 miljoonaa euroa ja liikevoitto-odotus 173 miljoonaa euroa.

Kuluvana vuotena yhtiö on kärsinyt piikiekkojen tarjontarajoituksista, mikä vastaavasti on johtunut Kiinan nollakoronapolitiikasta. Tilauskanta on ollut koko vuoden korkeampi kuin mihin yhtiö on pystynyt vastaamaan.

Puolijohdeteollisuuden kysyntänäkymät ovat heikentyneet, mikä on näkynyt siruosakkeiden kursseissa koko vuoden 2022. Tilanteen odotetaan paranevan vuonna 2023. Vuoden 2022 viimeisellä kvartaalille Nordic Semiconductor ennustaa ”vain” 17 prosentin kasvua tuotantorajoitteista johtuen. Suurten Tier 1 -tason asiakkaiden kysyntänäkymät ovat kuitenkin säilyneet hyvinä.

Osake on nyt 50 prosentin kurssilaskun myötä houkuttelevalla tasolla

Nordic Semiconductorin osake on nyt 50 prosentin kurssilaskun myötä houkuttelevalla tasolla. Yhtiön 2023 P/E-luku on 17, mikä on yhtiön kasvunäkymät huomioiden alhainen luku. Analyytikot odottavat EPS:in kasvavan 35 prosentin vuosivauhtia tulevina vuosina.

Sijoittaja voi alkaa jo harrastaa osakeostoja erissä. Varovainen sijoittaja odottaa helmikuussa julkistettavan Q4-tuloksen ja näkymät.

Osakkeella ei ole tällä hetkellä selvää kurssitrendiä, joten todennäköisesti markkinat tulosjulkistusta ennen kuin päättävät kumpaan suuntaan kurssi lähtee.

Lue lisää yhtiöstä: Nordic Semiconductor on Pohjoismaisten pörssien kovimpia kasvuosakkeita

Molemmat norjalaiset yhtiöt löytyvät eTorosta

Norjalaiset osakkeet tulivat eToron valikoimaan syksyllä 2022. Rekisteröidy eToroon alla olevan linkin kautta, niin saat käyttöösi myös Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut.

eTorosta löytyy jo 26 Oslon pörssin suurinta ja vaihdetuinta osaketta. 

REKISTERÖIDY ETOROON*

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 %  yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita,  ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa  asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees