<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Viisi syytä, miksi lyhyen tähtäimen pohja on takana ja sijoitusideana pohjalle lyödyt osakkeet

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 16.05.2022

Aiheet: sijoittaminen, sijoitusideat, maailman markkina

Osakemarkkinoilla vuosi on kulunut ennätyksellisen heikosti ja kurssit ovat laskeneet ympäri maailmaa. Keräsimme viisi syytä, miksi lyhyellä aikavälillä katsottuna pohjat ovat takana. Poimimme myös viisi globaalia osakeideaa, joissa on jopa 100 % nousuvara, sekä vinkit, miten osakkeita voi ostaa nollakuluilla.

Miksi lasku olisi takanapäin?

Osakemarkkinoilla lukuisat yksittäiset tekijät ovat vaikuttaneet kurssilaskuun. Ukrainan sota, Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin päätökset, energiakriisi, komponenttipula, Kiinan koronasulku, korkojen nousu ja erittäin pessimistinen sentimentti. Nyt kuitenkin alkaa näkyä hieman valoa tunnelin päässä ja ostokohteita löytyy. 

1. Markkinoilla saavutettiin kriittinen taso

S&P 500 indeksin kuvaajasta näkyy hyvin, että osakkeet laskivat lähes 19,7 prosenttia ennen kuin osakkeet kääntyivät lievään nousuun 12.5.2022 päivän lopulla.

Viimeisen 50 vuoden aikana markkinat ovat laskeneet vain viisi kertaa yli 20 prosenttia. Siksi 20 prosentin lasku on kriittinen raja, jota harvoin alitetaan.

S&P 500 lasku kääntyi nousuksi

 

2. Markkinoilta loppuvat myyjät

Osakemarkkinoiden paniikkia kuvaava pelkokerroin eli VIX-indeksi kääntyi laskuun. Paniikinomaisen myyntien tunnelma on vähitellen poistunut, vaikka suunta on ollut alaspäin ja selkeästi myyntilaidalla olevia ei tunnu enää olevan. 

3. Fed ei halua tappaa kasvua

Fedin tulevat koronnostot aiheuttavat sekaannusta osakemarkkinoilla. Sijoittajien keskuudessa ei ole selkää konsensusta, mitä Fed tekee. Viime kokouksessa Fed päätti nostaa korkoa 0,50 prosenttiyksikköä. Edessä on todennäköisesti vielä kaksi 0,50 %-yksikön nostoa.

Pessimistit pelkäävät, että Fed tappaa talous- ja tuloskasvun, mutta Fed itse on kertonut olevansa datariippuvainen.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell on itse korostanut pehmeän laskun mahdollisuutta: inflaation hillitsemistä aiheuttamatta taantumaa. Tämä olisi markkinoille positiivista.

4. Markkinoiden sisäiset liikkeet kertovat, että pohja on saavutettu

Apple, Microsoft sekä muut tunnetut osakkeet olivat pakkasella vielä 12.5.2022 ennen suunnan kääntymistä. Sitä vastoin monet pohjalla lyödyt osakkeet, kuten Netflix ja Amazon taas olivat nousussa. Tämä kertoo, että pahiten kärsineissä osakkeissa pohja saavutettiin ja ostajat palasivat markkinoille.

Selkeä merkki koko markkinan kääntymisestä on, että riskisempinä pidetyt osakkeet kääntyivät nousuun ensin. 

5. Korot kääntyivät laskuun

Yhdysvaltojen 10-vuotinen lainan korko kävi jo yli 3,1 prosentissa. Sitten korko kääntyi laskuun ollen nyt 2,8 prosentin paikkeilla. Koronlasku tukee arvostustasoja osakemarkkinoilla ja nostaa erityisesti kasvuosakkeita, joiden kurssit ovat laskeneet rajusti.

USA:n kymmnenvuotinen valtiolainan korko on käänytynyt laskuun

 

Viisi osaketta hurjalla nousupotentiaalilla

PayPal, Zalando, Shopify, Hellofresh ja Netflix ovat viisi poimintaa, joissa näemme hurjan tuottopotentiaalin suhteessa riskiin. Yhtiöiden arvostusluvut ovat painuneet alas, vaikka kyseessä on kovia kasvuyhtiöitä

  • PayPalin P/E-luvun vaihteluväli 49-80 vuosina 2019-2021. Nyt 16,9.
  • Netflixin P/E-luvun vaihteluväli 55-144 vuosina 2019-2021. Nyt 15,9.
  • Shopifyn P/S-luvun vaihteluväli 19–54 vuosina 2019-2021. Nyt 10,1.
  • Hellofreshin P/S-luvun vaihteluväli 1,7–3,0 vuosina 2019-2021. Nyt 1,0.
  • Zalandon P/S-luvun vaihteluväli 1,2–3,6 vuosina 2019-2021. Nyt 0,8.

Historiallisiin lukuihin peilaten, yhtiön arvostusluvut ovat keskimäärin 2-3 -kertaiset tämän hetken arvostustasoon nähden. Yhtiöiden syvempi analyysi löytyy tästä artikkelista, joka on osittain maksumuurin takana. Voit ostaa muun muassa näitä ja monia muita osakkeita eTorosta nollakuluilla. 

PayPal

Yhdysvaltalainen maksujärjestelmä kehittäjä PayPal on kehittänyt erilaisia maksutapoja korvaamaan perinteisiä maksutapoja. Erityisesti verkkokaupat suosivat PayPalin käyttöä sivustoillaan.

  • Kurssi on laskenut yli 60 % vuoden alusta, vaikka liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla ja tulos ylitti ennusteet. Liiketulos tosin laski, mutta aktiivisten käyttäjien määrä kasvoi jopa 9 % ja transaktioiden määrä kasvoi 18 % vertailukaudesta.
  • Vuodelle 2022 Paypal ohjasi liikevaihdon kasvavan 11-13 %.
  • Vuoden 2022 EPS:n yhtiö arvioi olevan välillä 3,81-3,93 dollaria (4,60$ vuonna 2021).
  • Viiden vuoden kurssikäyrä kertoo, että PayPalin osakkeen pitäisi nousta 157,50 dollariin, jotta se nousisi 100 %. Tämä tarkoittaisi toukokuun 2020 tasoja. Osake on historiaankin nähden juuri nyt hyvin alhaalla.

PayPal kurssi

Osta PayPalin osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

HelloFresh

HelloFresh on USA:n suurin valmisaterioiden toimittaja, joka on alun perin lähtöisin Saksasta. Yhtiö pärjäsi erinomaisesti koronamarkkinassa, kun ravintolat sulkeutuivat, mutta ruokien kotiinkuljetus ja valmisruokien kulutus lisääntyivät merkittävästi. Yhtiö keskittyy erityisesti terveellisiin valmisruokiin valikoimassaan. 

  • HelloFreshin kurssi on laskenut vuoden alusta yli 44 %. Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö saavutti vahvaa kasvua, mutta kannattavuus oli analyytikoille pettymys. 
  • HelloFresh jatkaa investointeja, jotka tähtäävät pitkäaikaiseen kasvuun. Yhtiö arvioi sen liikevaihdon kasvavan 20-26 % tänä vuonna. Oikaistun käyttökatteen yhtiö arvioi olevan välillä 500-580 miljoonaa euroa. Markkina-arvo on 5,9 miljardia euroa.
  • Keskipitkän aikavälin kurssikäyrää tutkimalla 100 prosentin kurssinousu edellyttäisi 67,44 euron kurssitasoa. Se on vielä kaukana 2021 huipputasoista.

HelloFresh kurssi

Osta HelloFreshin osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Zalando

Zalando on yksi maailman suurimmista vaatteiden verkkokaupoista. Zalando on myös lähtöisin Saksasta ja kasvanut voimakkaasti erityisesti Euroopassa. Yhtiöllä on yli 17 000 työntekijää 23 eri Euroopan valtiossa.

  • Zalandon osake on laskenut yli 53 % vuoden alusta. Vuoden ensimmäinen neljännes oli yhtiölle huono, sillä liikevaihto kääntyi laskuun ensimmäistä kertaa Zalandon historiassa. Liikevaihto laski 1,5 % (2,2 mrd. euroa). Yhtiön johto selitti laskua kysynnän romahtamisella korkean inflaation ja Ukrainan sodan takia. Yhtiön liiketulos katselukaudella painui 52 miljoonaa euroa negatiiviseksi.  
  • Heikon tuloksen takia Zalando laski ohjaustaan. Uuden ohjauksen mukaan yhtiön liikevaihdon arvioidaan kasvavan 12-19 % vuonna 2022.
  • Myös Zalandon kurssi on nyt alhaalla se on samalla tasolla kuin koronaromahduksen pohjalla, ja selvästi alempana kuin 2018 vuoden huipuissa. 100 prosentin nousu edellyttäisi 63,80 euron tasoa

Zalando kurssi

 

Osta Zalandon osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Shopify

Shopify on Kanadasta kotoisin oleva verkkokauppayhtiö. Yhtiö tarjoaa yrityksille pilvipalveluratkaisuja, joiden avulla yritykset voivat perustaa verkkokaupan nopeasti. 

  • Shopifyn kurssi on laskenut vuoden alusta lähes 74 %. Vuoden ensimmäisen kvartaalin tulos jäi analyytikoiden ennusteista. Liikevaihto kasvoi kuitenkin 22 % (1,2 mrd USD), vaikkakaan se ei yltänyt odotuksiin. Shopifyn oikaistu liiketulos laski edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 84,9 % ja EPS jäi 0,20 dollariin (ennuste 0,63$).
  • Shopify ennustaa koko ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdon kasvun jäävän alhaiseksi. Toisella vuosipuoliskolla vuoden loppua kohti liikevaihdon kasvun uskotaan parantuvan, kun koronaviruspandemian ansiosta vahvat vertailukaudet jäävät taakse.
  • Yhtiön viiden vuoden kurssikäyrä kertoo, että osake oli korona-ajan suosikki ja kurssi karkasi taivaisiin. Nykytaso on 2020 toukokuun tasoilla ja ylempänä kuin ennen pandemiaa. 100 prosentin nousu edellyttäisi 670 dollarin tasoa.

 

Osta Netflixin osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Netflix

Netflix on näistä ehkä Suomessa tunnetuin kuluttajabrändi ja Netflix on myös alansa markkinajohtaja, vaikka useita kilpailijoita on tullut markkinalle. Netflixillä on 222 miljoonaa käyttäjää, mutta osake romahti vuoden alussa tilaajamäärien kääntyessä laskuun ensimmäistä kertaa. Yhtiön ohjaus 2022 toiselle kvartaalille oli pettymys. 

  • Yhtiön kurssi on laskenut vuoden alusta yli 70 %. Ensimmäisellä kvartaalilla yhtiön kannattavuus heikkeni, mutta osakekohtainen tulos oli ennusteita parempi. Yhtiön johto selitti syitä inflaatiolla, Venäjältä vetäytymisellä ja tilitietojen jakamisella. 
  • Netflix ohjasi 2022 toiselle vuosineljännekselle liikevaihdon olevan 8,1 miljardia dollaria, mikä merkitsee 9,7 prosentin kasvua.
  • Viiden vuoden kurssikäyrää katsomalla on nähtävissä, että Netflixin osake on hyvin alhaalla. 100 prosentin kurssinousulla osake olisi vasta 2018 vuoden tasoilla 356 dollarissa.

Netflix osake

 

Osta Netflixin osaketta eTorosta*

Pääomasi on vaarassa.

Miten osakkeita voi ostaa maksutta?

Sijoittaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen edut joiden avulla Sijoittaja.fi:n lukijat saavat eTorosta itselleen paremmat edut kuin tavallisesti. Lue lisää eduista täältä

Muunmuassa valuutanvaihtokuluja tai nostopalkkioita ei peritä. eTorolla on suomessa lähes 20 000 käyttäjää (globaalisti 20 miljoonaa)  ja yhtiön alusta mahdollistaa kansainvälisen osakesijoittamisen nollakuluilla.

Tässä artikkelissa mainitut yhtiöt ovat listattu USA:n, Kanadan ja Saksan pörsseihin, ja kaikissa näistä maista voit ostaa osakkeita nollakuluilla. Rekisteröidy eToroon alla olevan linkin kautta ja aloita sijoittaminen osakkeisiin nollakuluilla. 

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.    Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.