<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Ukraina - vaikutus sijoitusmarkkinaan ja osakepoiminnat

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 02.03.2022

Aiheet: sijoittaminen, sijoitusideat, maailman markkina

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 %  yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita,  ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa  asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/feesVenäjän sotatoimet Ukrainassa ovat laajentuneet. Samaan aikaan länsimaiden pakotteet Venäjää kohtaan ovat kiristyneet. Finanssisektoriin kohdistuvilla pakotteilla näyttää olevan myös vaikutusta.

Sijoittajan kannattaa muokata nyt salkkua ja edelleen pysyä erossa Venäjä-riippuvaisista yhtiöistä. Kaikkien toiveissa on, että sotatilanne loppuisi mahdollisimman nopeasti mahdollisimman vähäisin inhimillisin vahingoin.

Valitsimme kolmelta eri toimialalta osakkeet, jotka todennäköisesti menestyvät nykyisessä markkinassa.

Pakotteet ovat aikaansaaneet ruplan arvon selvän heikkenemisen

Tuoreet länsimaiden pakotteet ovat kohdistuneet Venäjän rahoitussektoriin ja keskuspankkiin. EU, USA ja Iso-Britannia ilmoittivat sulkevansa Venäjän keskuspankin ja paikallisia pankkeja kansainvälisen rahoitusjärjestelmän ulkopuolelle, jäädyttävänsä näiden ulkomaiset varat sekä estävänsä muidenkin osapuolten varainsiirrot ja liiketoimet näiden kanssa.

EU:n päätöksessä kielletään varojen hallinnointiin liittyvät liiketoimet Venäjän keskuspankin kanssa tai sen johdolla toimivien oikeushenkilöiden, yhteisöjen tai elinten kanssa.

Ruplan kurssi on heikentynyt lisää pankkipakotteiden jälkeen. Öljyn hinta on palannut nousuun. Venäjän pörssiä ei avattu lainkaan kaupankäyntiin maanantaina 28.2.2022, eikä tiistaina. Venäjän pörssissä on joka tapauksessa edessä romahdus nykyisiltä alhaisilta tasoilta.

Sijoittajat karttavat venäläisosakkeita

Sijoittajat eivät halua tulevaisuuden epävarmuuden, eikä eettisten syiden vuoksi pitää venäläisosakkeita.

Myös Venäjä-riippuvaisia osakkeita hyljeksitään. Finnairin ohella Nokian Renkaat perui taloudellisen ohjeistuksensa vuodelle 2022.

Tiedotteen mukaan Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja siitä seuranneet pakotteet ovat aiheuttaneet merkittävää epävarmuutta liittyen Venäjään, Venäjän rahoitusjärjestelmän ja maksuliikenteen toimivuuteen sekä Venäjän ruplan valuuttakurssiin.

Nokian Renkaat ja Fortum ovatkin laskeneet eniten Helsingin pörssissä Ukrainan sodasta johtuen.

Osakepoiminnat

Tämä markkinatilanne ei ole järkevä riskinotolle. Sijoittajan kannattaa pitää osa varoista käteisenä tai kullassa ja suosia sektoreita ja osakkeita, jotka eivät ole välillisenäkään osapuolena sotatilanteessa. 

Puhtaan energian yhtiöt

Monet puhtaan energian yhtiöt, kuten Enphase, SolarEdge ja Plug Power* ovat olleet voimakkaassa nousussa. Tilanne voidaan tulkita siten, että maailma haluaa eroon Venäjän energiariippuvuudesta, jolloin puhtaan energian yhtiöt hyötyvät.

Näkemystä voi ottaa esimerkiksi iShares Global Clean Energy ETF:llä. Kotimaassa tilanteesta voivat hyötyä Enersense, Kempower ja Merus Power.

EV-osakkeet (sähköautot)

Tesla*, Rivian ja Lucid Group olivat nousussa. Öljyn hinta on korkealla, mikä nopeuttaa siirtymää sähköautoihin.

Suomessa sähköautomegatrendistä hyötyvät Kempower, Merus Power ja Enersense.

Kyberturvallisuusyhtiöt

Sotaa käydään myös verkossa ja kyberturvallisuusyhtiöt hyötyvät tilanteesta. Fortinet*, Palo Alto Networks ja Crowdstrike* ovat olleet voimakkaassa nousussa.

Kotimaiset kyberturvayhtiöt tuskin hyötyvät samalla tavalla kuin parhaat globaalit kyberpelurit. Suomalaiset vaihtoehdot ovat SSH, F-Secure, Nixu ja Bittium. Bittiumia pidämme näistä vaihtoehdoista parhaimpana, sillä yhtiöllä on asiakkaanaan puolustusvoimia.

Yhteenveto sijoittajalle:

  • Vältä riskinottoa.
  • Pidä osa varoista käteisenä.
  • Kulta ja öljy tasapainottavat tällä hetkellä hyvin salkkua.
  • Suosi sijoituskohteita, joita sotatilanne ei kosketa.
  • Venäjän rahoitusjärjestelmän mahdollinen romahtaminen vaikuttaa myös eurooppalaiseen pankkisektoriin.

Tärkein asia jokaiselle sijoittajalle:

Webinaari aiheesta ke 9.3. klo 17

Tulevassa webinaarissamme perehdytään kansainväliseen sijoittamiseen. Miksi kansainvälinen sijoittaminen kannattaa ja miten se aloitetaan? Mitkä ovat Ukrainan sodan vaikutukset markkinaan?

Isäntänä toimii Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilä. Osallistuminen webinaariin on maksutonta. Webinaarin kesto on noin 30 minuuttia, minkä jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Webinaarista jää myös tallenne, johon voit palata jälkikäteen.

Ilmoittaudu webinaariin!

Sijoita kansainvälisiin osakkeisiin ilman välityspalkkiota

eToron* sijoitusalustalla voit sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa* on nolla euroa osakkeille.

  • Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista.
  • Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain) ja rekisteröidy alla olevan linkin kautta.
  • Harjoittele virtuaalisalkulla.
  • Tee ensimmäinen talletus.
  • Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla.
  • Sijoittaja.fi:n kansainvälisiin sijoitussalkkuihin minimisijoitus on 500 dollaria.
  • Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi esimerkiksi myös monissa muissa omaisuusluokissa.

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 %  yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita,  ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa  asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

Lue lisää aiheesta Sijoittaja.fi:ssä:

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.