<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Tiukassa tulosanalyysissa Retail-jättiläiset

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 22.08.2022

Aiheet: osake, sijoitusideat, eToro, maailman markkina, tuloskausi

Vähittäiskauppayhtiöiden järkäleet Walmart ja Home Depot julkaisivat toisen vuosineljänneksen tuloksensa. Molemmat yhtiöt ylittivät ennusteet, mutta miltä osakkeet näyttävät sijoittajan näkökulmasta? Analysoimme tulokset.

Walmart kasvoi odotuksia paremmin

Markkinoiden reaktio Walmartin neljännestulokseen oli varsin positiivinen. Pörssin avattua tulosjulkistuksen jälkeen, yhtiön osakkeen kurssi pomppasi 5,1 %. Osakekurssi jatkoi sillä tasolla päivän loppuun. Osake nyt palautunut lähelle tasoa, jossa se oli ennen Q1-tulospettymystä.

  • Inflaatio on kasvattanut liikevaihtoa, mutta heikentänyt kannattavuutta
  • Liikevaihto 152,86 miljardia dollaria => ennuste: 150,81 miljardia dollaria (kasvua 8,4 %)
  • Liiketulos: oli 6,9 miljardia dollaria, jossa muutos vertailukauteen oli -6,0 %
  • Toteutunut EPS on 1,77$ =>EPS ennuste: 1,62$

Retail-yhtiön asiakkaat ovat alkaneet käyttää enemmän rahaa elintarvikkeisiin ja vähemmän korkean katteen omaaviin, harkinnanvaraisen kulutuksen tuotteisiin, kuten elektroniikkaan.

Walmart ohjasi fiskaalivuoden 2023 kolmannen neljänneksen liikevaihdon kasvavan 5 %, mihin kohdistuu noin 1,3 miljardin dollarin negatiivinen valuuttavaikutus. Yhtiö ohjasi Q3:n liiketuloksen laskevan 8,0 – 10,0 %, ja oikaistu EPS:n laskevan 9,0 – 11,0 %. Walmart paransi koko vuoden ohjaustaan liiketuloksen osalta. Uuden ohjauksen mukaan yhtiön liiketulos tilikaudella 2023 laskee 9,0-11,0 % (aiemmin: 11,0 – 13,0 %).

Walmartin kurssi

Walmart on pärjännyt tänä vuonna paremmin kuin Home Depot. Walmartin kurssi on laskenut vuoden alusta vain reilut 5 % ja vertailuindeksi S&P 500 on laskenut lähes 12 %.

Katso osakkeen tiedot ja kurssi eTorossa*
Pääomasi on vaarassa.

Walmartin kurssi

 

Kysyntä kodin remontointi ja ehostustuotteille näkyi Home Depotin Q2-tuloksessa

Home Depotin sai odotetun hyvän vastaanoton sijoittajilta pörssin avauduttua tulospäivänä. Yhtiön kurssi nousi parissa tunnissa 5,2 %. Pörssipäivän kuluessa Home Depotin kurssi kuitenkin laski hieman päivän huipusta. Kurssi on vielä selvästi alempana kuin viime vuoden lopulla.

Home Depotin toimitusjohtaja Ted Decker kommentoi tulosjulkistuksen yhteydessä kvartaalin myynnin ja kannattavuuden olleen yhtiön historian parhaat. Deckerin mukaan vahvan vuosineljänneksen taustalla oli korkean kysynnän lisäksi oikeat ratkaisut haastavassa markkinatilanteessa.

  • Yhtiön historian paras kvartaalliikevaihto ja -kannattavuus
  • Liikevaihto 43,79 miljardia dollaria => ennuste: 43,36 miljardia dollaria (kasvua 6,5 %)
  • Liiketulos: oli 7,2 miljardia dollaria, jossa muutos vertailukauteen oli + 8,6 %
  • Toteutunut EPS on 5,05$ =>EPS ennuste: 4,94$
  • Kannattavuus parani neljänneksellä, kun yhtiön liiketulos kasvoi yli kahdeksan prosenttia ja osakekohtainen tulos nousi 11,5 prosenttia.

Home Depot säilytti ohjauksensa tilikaudelle 2022. Yhtiö arvioi sen liikevaihdon kasvavan noin 3,0 % ja käyttökatteen olevan 15,4 %. Tilikauden EPS:n odotetaan kasvavan yksinumeroisin luvuin.

Home Depotin kurssi

Home Depotin kurssi on vuoden alusta laskenut reilu 21 %, mutta vuoden takaiseen verrattuna kurssi on tullut alas noin 2 %. S&P 500 -indeksi puolestaan on laskenut vuoden alusta noin 12 %, mutta vuoden takaiseen verattatuna yli 5,5 %. 

Home Depot on muiden osakkeiden tapaan noussut tämän vuoden kesäkuun pohjalukemista jo lähes 20 %.

Katso osakkeen tiedot ja kurssi eTorossa*
Pääomasi on vaarassa.

Homedepot kurssi

Tulokset sijoittajan näkökulmasta

Toisin kuin Walmart, Home Depot ei ole huomannut asiakkaidensa vaihtaneen halvempiin tuotteisiin korkean inflaation myötä. Toki inflaatio näkyy keskimääräisten ostosten hinnassa, mutta suuressa kuvassa Home Depotin toimiala on toistaiseksi ollut paremmin turvassa inflaatiolta. Remontit ovat useammin aikakriittisiä ja ihmisten kehittäessä kotiaan he arvostavat edelleen laatua. Tämä tukee yhtiön kehitystä loppuvuonna.

Riskinä Home Depotin toiminnalle on yleisen makroekonomisen tilanteen merkittävä heikentyminen. Syvän taantuman tai jopa laman tullen kuluttajat vähentävät kodin ehostamista, mikä voisi hyydyttää Home Depotin liiketoiminnan.

Arvostusluvuiltaan Home Depot on keskitasoa, mutta hiukan Walmartia edullisempi. Vuoden 2022 tulosennusteella laskettuna yhtiön P/E -luku on 21,1. Vuonna 2023 analyytikot odottavat Home Depotin edelleen parantavan tulostaan. Vuoden 2023 tulosennusteella laskettu P/E -luku on 19,9. Tässä skenaariossa taantuma tai lama ei siis ole mukana.

Home Depotin kokonaispisteet ovat Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa selvästi keskitasoa paremmat ja myös Walmartia korkeammat. Pidämme silti myös Walmartia nykyhinnalla melko turvallisena osakevaihtoehtona. Home Depot on taantumassa näkemyksemme mukaan hieman riskisempi.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Sijoittaja.fi:ssä: Retail-jättiläiset Walmart ja Home Depot ylittivät odotukset toisella neljänneksellä.

Sijoita Retail-jätteihin eTorossa ilman välityskuluja

eTorossa voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. eTorosta löydät muun muassa Walmartin ja Home Depotin osakkeet. Osakkeiden välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.
 
REKISTERÖIDY eTOROON!*
 
eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.    Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees
 
(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.