AMD ja Intel käyvät kisaa prosessorimarkkinasta. Viiden vuoden kurssikehityksellä mitattuna AMD on ollut moninkertaisesti Inteliä parempi sijoitus. Tämä johtuu siitä, että AMD oli vielä viisi vuotta sitten käänneyhtiö, jonka käänne on onnistunut erinomaisesti.
Viimeisen kuuden kuukauden aikana Intelin osake tuottanut AMD:ta paremmin. Tähän syynä on ollut markkinarotaatio, jossa korkean arvostuskertoimien osakkeista (AMD) on siirrytty arvo-osakkeisiin (Intel). Lisäksi Intelin osake on saanut boostia uudesta toimitusjohtajasta, johon markkinat luottavat.
AMD on edellä, mutta kumpi on houkuttelevampi osake juuri tässä markkinatilanteessa?
Intel on edelleen markkinajohtaja, mutta on menettänyt markkinaosuutta kilpailijoille
Intel on maailman suurin puolijohdevalmistaja, jonka tunnetuin ja liikevaihdoltaan merkittävin tuoteryhmä on mikroprosessorit. Valtaosaa tietokoneita pyörittää Intelin prosessori. Intelin markkinaosuus oli yli 80 % vuonna 2017, mutta on enää 60 % vuonna 2021. Intelin liikevaihdosta 56 prosenttia syntyy tietokonesegmentistä ja 36 prosenttia palvelinkeskuksista.
Intel valmistaa suuren osan prosessoreistaan itse omissa tehtaissaan. Yhtiöllä on ollut haasteita valmistusprosessissa ja maailman suurin pelkästään valmistukseen keskittynyt Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) on pystynyt tehokkaampaan kehitykseen. Tästä on hyötynyt kilpailija AMD, joka vastaavasti on ulkoistanut prosessorivalmistuksen TSMC:lle.
Toinen Intelin haaste on ollut johtamisessa. Yhtiö oli toimitusjohtajattomassa tilassa vuodesta 2018 helmikuuhun 2021. Yhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Pat Gelsinger. Gelsinger tuntee Intelin kuin omat taskunsa, sillä hän on aiemmin ollut lähes 30 vuotta Intelin palveluksessa. Intelissä Gelsinger ehti nousta CTO:ksi asti. Juuri Gelsingerin kaltaista teknologiaosaajaa Intel nyt tarvitsee. Nimitysuutinen otettiinkin markkinoilla positiivisesti vastaan.
INTELIN Q1/2021 TULOS
- Intelin non-GAAP liikevaihto oli 18,6 miljardia, joka oli vertailukauden tasolla. Analyytikoiden ennuste oli 17,9 miljardia.
- Liikevoittoprosentti laski 32,8 prosenttiin vertailukauden 39,5 prosentista.
- Nettotulos non-GAAP oli 5,7miljardia, jossa oli 6 % laskua vertailukaudesta. EPS non-GAAP oli 1,39$ (analyytikoiden ennuste 1,15$)
Intel nosti ohjaustaan koko vuodelle. Uusi ohjaus:
- Non-GAAP liikevaihto 72,5 miljardia ja Non-GAAP EPS 4,60$
Toimitusjohtaja Pat Gelsinger valoi uskoa sijoittajiin. Gelsingerin mukaan Intelin vahvan suorituksen takana ovat erityinen kysyntä yhtiön johtotuotteille (leadership products) ja tiimin vahva suorittaminen. Kuluva vuosi on yhtiölle käänteentekevä. Intel luo strategista pohjaa ja investoi 20 miljardia valmistukseen kapitalisoidakseen puolijohdemarkkinan räjähtävän kasvun. PC-yksiköiden volyymi kasvoi Q1:llä 38% viime vuodesta ja notebookien volyymit tekivät yhtiön ennätyksen.
AMD ikunen haastaja, jonka markkinaosuus on noussut 40 prosenttiin
AMD on toimitusjohtaja Lisa Sun johdolla noussut tosissaan taistelemaan markkinajohtajia, Inteliä ja Nvidiaa, vastaan niin prosessori- kuin näytönohjainmarkkinoillakin. AMD:n liikevaihdosta kaksikolmasosaa tulee prosessoreista ja näytönohjaimista tietokoneisiin ja loppuosa räätälöidyistä prosessoreista pelikonsoleihin ja datakeskuksiin.
Vuonna 2020 AMD kertoi ostavansa Xilinxin osakevaihdolla. Xilinx on 5G:stä hyötyvä johtava adaptiivisten tietojenkäsittelyratkaisujen toimittaja. Xilinx tekee muun muassa piirisarjasuunnittelua. Yhdistyminen tapahtuu vuonna 2021.
AMD:N TULOS
- Liikevaihto oli 3,45 miljardia ja kasvoi 93 % vertailuakudesta.
- Analyytikoiden ennuste oli 3,22 miljardia.
- Yhtiön Non-GAAP liikevoitto oli 762 milj. Non-GAAP EPS oli 0,52$ (analyytikoiden ennuste 0,45$).
Myös AMD nosti ohjausta, mutta odottaa kasvun hiipuvan vuoden toisella puolikkaalla. AMD odottaa:
- seuraavalle neljännekselle AMD odottaa liikevaihdon olevan noin 3,6 miljardia (plus/minus 100 milj.), noin 86% kasvu viime vuoteen
- Koko vuodelle AMD odottaa noin 50% liikevaihdon kasvua, joka on suurempi kuin aiemmin ilmoitettu ohjaus (n. 37% vuosittainen kasvu)
Toimitusjohtaja Dr. Lisa Su: Ensimmäisen neljänneksen kasvua ajoi paras tuoteportfolio yhtiön historiassa, yhtiön vahva suorittaminen ja vankka kysyntä markkinoilla. Yhtiön datakeskusliiketoiminta yli kaksinkertaistui Q1:llä.
Sijoittajan näkökulma
Analyytikkoarvioiden mukaan AMD:lla on prosessoreissa parin vuoden kilpailuetu Inteliin nähden. Tätä eroa ei ole helppo kiriä umpeen. Kilpailuedusta kertoo myös AMD:n markkinaosuuden kasvu tietokoneprosessoreissa 40 prosenttiin neljän vuoden aikana. Xilinx-yrityskauppa vahvistaa edelleen AMD:ta ja laajentaa tuoteportfoliota.
Intel on edelleen suurin. Liikevaihdolla ja tuloksella mitattuna moninkertainen AMD:hen nähden. AMD:n ultranopea kasvu tosin kutistaa tätä eroa joka vuosi. Koska Intel on edelleen erittäin kannattava, on yhtiöllä investointikykyä.
Uuden toimitusjohtajan Gelsingerin ilmoittama 20 miljardin dollarin investointiohjelma on erittäin hyvä asia, mutta sen tulokset näkyvät vasta vuosien päästä.
Siksi ennakoimme, että AMD:n voittokulku jatkuu, mutta Inteliä ei kannata hylätä.
Sijoittaja.fi:n Osaketyökalun kokonaispisteiden perusteella Intel on houkuttelevampi osake. Tähän vaikuttaa erityisesti Intelin paremmat osinkopisteet ja arvopisteet (matalammat arvostusluvut).
Sijoittaja, joka on enemmän kiinnostunut momentista, laadusta ja kasvusta kääntyy kuitenkin AMD:n puoleen johtuen AMD:n täydestä kympistä kasvusta. Momenttipisteet AMD:ssa ovat viimeisen kuuden kuukauden aikana heikentyneet.
Sijoita kansainvälisiin osakkeisiin edullisesti
- Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista
- Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain) ja rekisteröidy alla olevan linkin kautta.
- Tee ensimmäinen talletus
- Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla
- Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi myös monissa muissa omaisuusluokissa
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä: Osakevertailussa AMD vs. Intel