Teknologinen kehitys on ollut aina nopeaa, mutta koronakriisissä kehitysvauhti kiihtyi valonnopeuteen, sillä muutamassa kuukaudessa otettiin usean vuoden digiloikka. Koronakriisi myös osoitti, mitkä teknologiayhtiöt ovat edelleen kärkeä ja mitkä ovat tippuneet vauhdista. Miten Nokia, SAP ja Intel ovat pysyneet mukana teknologiakehityksessä?
Ennakkoon on vaikea nähdä, mitkä yhtiöt ovat matkalla teknologiayhtiöiden hautausmaalle
Matka huipulta pohjalle voi olla todella nopea. Kaikkien suomalaisten tuntema esimerkki on Nokian romahdus matkapuhelinten valtiaasta kriisiyhtiöksi muutamassa vuodessa. Sijoittajan on hyvä muistaa, että yleensä osakekurssi ennakoi yhtiön romahdusta ja laskee selvästi aiemmin ja nopeammin kuin liikevaihto ja tulos.
Kansainvälisten sijoittajien mielestä Nokia on edelleen hautausmaalla. Nyt Nokia on epäonnistunut 5G-verkoissa, vaikka sen piti olla uusi alku Nokialle. Osake on ollut tasaisessa laskutrendissä vuodesta 2007 lähtien. Jotta osake lähtisi pitkäkestoiseen nousutrendiin, edellyttäisi se vuosien positiivista liikevaihto- ja tuloskehitystä ja teknologiajohtajuutta omalla saralla.
Toinen esimerkki SAP ei ole vielä hautausmaalla, mutta ensiaskeleet on markkinoiden mielestä otettu. SAP on Euroopan suurin teknologiayhtiö ja globaali markkinajohtaja toiminnanohjausjärjestelmissä. Q3:lla SAP:in liikevaihto laski 4 %, kun esimerkiksi Microsoftin nousi 12,4 %. SAP:in Q3:ssa markkinat pettyivät etenkin ohjaukseen, jota laskettiin liikevaihdon osalta selvästi ja myös tulosohjaus oli pettymys. Osake laski 23 % Q3-tulosjulkistuksesta.
SAP ei missään nimessä ole vielä kriisiyhtiö. Osake saa Osaketyökalussamme laadusta 9 ja tekee 8 miljardia euroa liikevoittoa 2020. Ongelma on se, että kun teknologiayhtiö lakkaa kasvamasta, markkinat tulkitsevat, että osake on matkalla hautausmaalle ja kiinnostus häviää.
Intel on ollut pitkään johtavia teknologiayhtiöitä maailmassa, mutta valta-asema prosessoreissa on alkanut horjua. AMD on haastanut Intelin etenkin nopeasti kasvavilla gaming ja data center -prosessorimarkkinoilla. Nvidia vastaavasti näytönohjaimissa. AMD on lisäksi tehnyt ostotarjouksen Xilinxistä ja yrityskaupan myötä AMD vain vahvistuu, mikä tarkoittaa kiristyvää kilpailua.
Intelkään ei ole kriisiyhtiö, vaan erittäin kannattava. Osake vain on samalla tasolla kuin se oli kolme vuotta sitten marraskuussa 2017. Samana aikana AMD:n osake on tuottanut yli 600 %.
Teknologinen kehitys on tärkein megatrendi
Parhaat teknologiayhtiöt ovat maailman arvokkaimpia yhtiöitä. Siksi myös kilpailu teknologia-alalla on kovempaa kuin muilla aloilla. Jos yhtiö ei pysy kehityksen kärjessä, edessä on matka teknologiayhtiöiden hautuumaalle.
Sijoittaessa teknologiayhtiöihin, niin huomioi ainakin seuraavat asiat:
- Historiassa on lukuisia esimerkkejä teknologiayhtiöistä, jotka ovat olleet kehityksen kärkeä, mutta tipahtaneet kehityksestä ja joutuneet hautausmaalle.
- Osakekurssi reagoi kehityksestä jäämiseen ennakkoon ja nopeammin kuin yhtiön liiketoiminta. Osake voi olla jo hautuumaalla vasta, kun liiketoiminta on matkalla sinne.
- Suhteelinen tuotto parhaisiin teknologiayhtiöihin on vieläkin kurjempaa luettavaa
- Myös hidas näivettyminen on pahasta, sillä osakkeen kurssikehitys on tällöin vuosikaudet laskeva. Suhteellinen tuotto Nasdaq 100 -indeksin jälleen umpisurkea.
- Sijoittajan kannattaa sijoittaa teknologiayhtiöihin hajautetusti
- Salkussa pääpaino kannattaa olla parhaissa teknologiaosakkeissa
- Hautumaaltakin voi nousta, mutta se on erittäin harvinaista. Yksi esimerkki on maailman arvokkain yhtiö Apple, joka on ollut kaksi kertaa hautuumaalla, mutta nyt vahvempi kuin koskaan.
- Tällaisiin Feenix-lintuihin voi sijoittaa, kun takana on 4-6 kasvavan liikevaihdon ja parantuneen tuloksen kvartaalia. Se kertoo onnistuneesta käänteestä.
Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä: Kun teknologiayhtiö jää kehityksen kärjestä, edessä on hidas kuolema.