Öljyosakkeet ovat olleet tänä vuonna erinomainen sijoituskohde. Samalla kun yleisindeksit ovat laskeneet, ovat öljy-yhtiöt palanneet muotiin ja takoneet ennätystuloksia.
Öljy on ollut pitkään monien sijoitusyhtiöiden mustalla listalla sen saastuttavuuden vuoksi. Öljystä emme pääse eroon nopeasti, vaan öljyä tarvitaan vielä kymmeniä vuosia, ennen kuin se voidaan korvata uusiutuvilla ja vähemmän saastuttavilla ratkaisuilla.
Paljonko suurimmat öljy-yhtiöt ovat nousseet tänä vuonna? Onko kursseissa vielä nousuvaraa? Poimimme vertailuun Exxonin ja Chevronin Yhdysvalloista, brittiläis-hollantilaisen Shellin ja norjalaisen Equinorin.
Chevron (CVX)
Chevron* on maailman kolmanneksi ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin öljy- ja kaasuyhtiö. Chevron on 350 miljardin dollarin markkina-arvolla maailman 13. suurin yhtiö. Yhtiö on ollut osa Standard Oilia, samoin kuin Exxon. Chevron jalostaa, etsii ja kuljettaa öljyä sekä maakaasua. Yhtiö on investoinut uusiutuviin energiamuotoihin ja asettanut päästörajoitustavoitteita.
Chevronin Q3-tulos oli analyytikoiden ennusteita reilusti parempi ja koko yhtiön historian paras. Huipputulos johtuu rajusti kohonneesta öljyn hinnasta, mutta myös Covid-sulkujen aiheuttamista tuotantoleikkauksista ja Ukrainan sodasta aiheutuvasta markkinahäiriöstä. Chevron aikoo myös lisätä tuotantokapasitteettiaan jatkossa.
Chevronin kurssi
Chevronin kurssi on noussut vuoden alusta lähes 58 %. Viiden vuoden jaksolla tarkastellessa suurin osa Chevronin viime vuosien noususta on tapahtunut juuri tämän vuoden aikana, sillä viidessä vuodessa yhtiön kurssi on noussut noin 64 %.
Exxon
Exxon* eli viralliselta nimeltään ExxonMobil on markkina-arvolla mitattuna Yhdysvaltojen suurin ja maailman toiseksi suurin öljy-yhtiö Saudi Aramcon jälkeen. Exxonin liikevaihdosta yli 75 % muodostuu bensan, dieselin ja lämmistysöljyjen tuotannosta ja jalostuksesta.
Exxonin kolmannen kvartaalin tulos oli erinomainen ja se ylitti analyytikoiden ennusteet osakekohtaisen tuloksen osalta, mutta jäi liikevaihdon suhteen hieman jälkeen ennusteista. Yhtiön tulos oli lähes yhtä hyvä kuin teknologiajätti Applen. Yhtiön operatiivinen liikevoitto oli 19,66 miljardia dollaria, kun Applen liikevoitto oli 20,7 miljardia dollaria samalla ajanjaksolla. Exxon oli vuonna 2013 maailman arvokkain yhtiö. Apple on tänä päivänä markkina-arvoltaan lähes viisi kertaa suurempi.
Exxonin kurssi
Exxonin kurssi on noussut vuoden alusta lähes 80 % sekä kahden vuoden aikana noin 216 prosenttia. Kurssi oli laskusuhdanteessa 2017-2020 aikana, joten viiden vuoden aikana kurssi on noussut vain 42 %.
Equinor
Equinor* (entiseltä nimeltään Statoil ja StatoilHydro) on Norjan pörssin kruununjalokivi. Equinor on on 118 miljardin dollarin markkina-arvolla maailman 92. suurin yritys. Equinor on perustettu 50 vuotta sitten. Yhtiö tuottaa ja jalostaa öljyä sekä maakaasua, etsii uusia esiintymiä ja myy tuotteitaan suoraan yrityksille ja kuluttaja-asiakkaille.
Equinor on laajentanut toimintaansa viime vuosina myös tuulienergian ja biopolttoaineiden pariin, mutta fossiiliset polttoaineet tuovat edelleen suurimman osan yhtiön liikevaihdosta. Equinorin ja myös Shellin asema on Euroopan huoltovarmuuden kannalta noussut entistä kriittisemmäksi Nordstream-kaasuputken räjäytysten jälkeen.
Equinorin tulos muiden tämän listan yhtiöiden tapaan ylitti ennusteet. Liikevaihto sekä ennen kaikkea nettotulos kasvoivat rajusti vuoden takaiseen verrattuna. Equinorin tulosta nosti ennätyskorkea kaasun hinta Euroopassa.
Equinorin kurssi
Equinorin kurssi on noussut vuoden alusta noin 35 %. Poikkeuksena Shelliin ja Exxoniin Equinor on noussut myös pitkällä aikavälillä kiitettävästi. Viiden vuoden ajanjaksolla yhtiön kurssi on nousut noin 81 %. Myös Equinorin kohdalla suurin osa noususta on tapahtunut viimeisen kahden vuoden aikana.
Shell
Shelll* on brittiläis-hollantilainen energiayhtiö, joka muodostui vuonna 1907 kahden yhtiön fuusion seurauksena. Pohjoismaissa toimivat Shell-asemat omistaa St1. Shell on maailman 39. suurin yritys noin 200 miljardin dollarin markkina-arvolla. Shell jalostaa, tuottaa ja etsii öljyä ja maakaasua.
Shell raportoi hyvästä tuloksesta 27.10. ja ilmoitti samalla nostavansa osinkoa 15 % neljännellä kvartaalilla. Shell myös aikoo ostaa omia osakkeitaan neljällä miljardilla dollarilla. Yhtiö myi kuitenkin vähemmän öljyä kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, mutta kohonnut öljyn hinta nosti tuntuvasti Shellin tulosta. Yhtiön tulos kuitenkin heikkeni vuoden toisen kvartaalin tulokseen verrattuna.
Shellin kurssi
Shellin osake on noussut vuoden alusta noin 42 %, mutta kuten Exxonilla, suurin nousu on tapahtunut kahden vuoden aikana, jolloin Shellin kurssi on noussut peräti 150 %. Pitkällä aikavälillä Shell on kuitenkin ollut kohtalaisen heikko sijoitus, vaikka se on ollut tasainen osingonmaksaja. Viidessä vuodessa yhtiön kurssi on noussut noin kolme prosenttia.
Yhteenveto ja analyytikoiden näkemykset
Shell saa osto-suosituksen 22 analyytikolta. Yhtiötä seuraa 29 analyytikkoa, joista loput suosittavat joko pitämään tai ylipainottamaan osaketta. Mediaanitavoitehinta seuraavan 12 kuukauden jaksolle on 70 dollaria osakkeelta eli noin 24 % nykyistä kurssitasoa korkeampi. Konsensussuositus on "osta".
Exxon ei saa yhtä vahvaa suositusta. 27 analyytikkoa seuraa yhtiötä, joista 13 suosittaa ostamaan, 2 ylipainottamaa ja 12 pitämään. Mediaanitavoitehinta on vain kolme prosenttia nykyistä kurssitasoa korkeampi.
Equinorin suhteen analyytikot ovat myös varovaisia. 30 analyytikon konsensussuositus on "pidä". Analyytikoiden konsensustavoitehinta vastaa nykykurssia.
Chevronia seuraavasta 28 analyytikosta 12 suosittaa ostamaan, kaksi ylipainottamaan, 13 pitämään ja yksi myymään. Näkemykset yhtiön kurssikehityksestä 12 kuukauden jaksolle ovat kohtalaisen pessimistiset. Mediaanitavoitehinta on vain noin viisi prosenttia nykyistä kurssitasoa korkeampi.
Yhtiö | Markkina-arvo | Osinkotuottoprosentti nykykurssilla | P/E 2023 tulosennuste |
---|---|---|---|
Chevron | 454 mrd $ | 2,8 % | 11,2 |
Exxon | 351 mrd $ | 3,1 % | 10,3 |
Shell | 191 mrd $ | 3,2 % | 5,5 |
Equinor | 109 mrd $ | 2 % | 5,5 |
Öljy-yhtiöiden riskit
Öljy-yhtiöiden riski on se, että ne ovat hyvin syklinen sijoituskohde. Mikäli talous ajaantuu taantumaan, öljyn hinta ja kysyntä laskevat.
Lisäksi on oletettavaa, että öljyn kysyntä laskee pitkällä aikavälillä, kun uusiutuvat tai vähemmän saastuttavat energiamuodot korvaavat sitä.
Perinteisten öljy-yhtiöiden uusiutumiskykyä ja laajentumista muille sektoreille kannattaa seurata, sillä markkinatilanne on hyvin todennäköisesti erilainen kymmenen vuoden päästä.
Yhtiöihin kannattaa myös tutustua tarkkaan, sillä joillakin öljy-yhtiöillä on ollut historiassa ongelmia ympäristönsuojelun ja työolosuhteiden kanssa erityisesti kehittyvissä maissa.
Sijoita kansainvälisiin osakkeisiin edullisesti
Kaikki tässä artikkelissa esiintyvät osakkeet löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina osakkeina. eToron valikoima on parantunut vuosi vuodelta ja suurin osa isoista öljy-, kaasu- ja tankkeriyhtiöistälöytyy jo eToron valikoimasta.
- Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista.
- Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain) ja rekisteröidy alla olevan linkin kautta.
- Harjoittele virtuaalisalkulla.
- Tee ensimmäinen talletus.
- Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla.
- Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi myös monissa muissa omaisuusluokissa.