Uudenlaiset sijoitusalustat ovat tehneet sijoittamisesta helpommin lähestyttävää ja sosiaalista. Ne ovat houkutelleet kymmeniä miljoonia uusia sijoittajia pääomamarkkinoille edullisilla hinnoilla ja käyttäjälähtöisyydellä.
Erityisen suosittuja uudenlaiset alustat ovat nuorten käyttäjien keskuudessa. eToron lisäksi maailmalla suosittuja alustoja ovat muun muassa Robinhood ja SoFi. Näistä suomalaiset sijoittajat voivat avata tilin vain eToroon.
Suomi on edelleen pankkikeskeinen ja uudenlaiset sijoitusalustat ovat vielä heikosti tunnettuja. Trendi on kuitenkin muuttumassa. Etenkin korona-aikaan markkinoilla on havaittu piensijoittajien maihinnousu ja sana leviää nopeasti. Sijoittajan on kuitenkin oltava varovainen ja löydettävä alusta, joka vastaa hänen tarpeitaan ja osaamistasoa.
Tässä syitä eToron suosioille
- Alhaiset kulut.
- Mobiiliystävällisyys ja helppokäyttöisyys
- Sijoittamisen sosiaalisuus, olet osa 20 miljoonan sijoittajan yhteisöä
- Sijoittaja voi ostaa osakkeiden osia. Esimerkiksi yksi Amazonin osake maksaa yli 3000
dollaria, mutta eTorossa Amazonia voi ostaa muutamalla satasella. - Voit sijoittaa myös muihin omaisuusluokkiin
- Muiden sijoittajien salkkujen kopiointimahdollisuus
- Pysyt kartalla trendaavista osakkeista
- Muiden käyttäjien analyysit ja kommentit sijoituskohteista
- Palvelussa voi myös harjoitella kv-sijoittamista rakentamalla virtuaalisen salkun, jossa pääoma on 100 000 dollaria
Huomioi kuitenkin nämä asiat
- Suomi-osakkeet CFD:eita, ei aitoja osakkeita. Suomessa CFD:eilla tehtyjä tappioita ei saa vähentää verotuksessa, joten sijoittajan ei kannata tehdä Suomi-osakkeilla kauppaa eTorossa.
- Voi aiheuttaa liiallista aktiivisuutta
- Ei asiakaspalvelua Suomessa
- Ei automaattista 9A-veroraporttia Suomen verottajalle. Siksi palvelu ei sovi vasta-alkajalle.
- Tilin avaaminen on nykyisten EU-säännösten aikana vaivalloista, mutta se helpottuu, kun seuraa näitä yksityiskohtaisia ohjeita.
Suomalaisia sijoittajia on askarruttanut verotus. eToro on kertonut, että on kehittämässä raportointia ja tulevaisuudessa olisi mahdollista saada 9A mukainen raportti palvelusta. Tällä hetkellä sijoittaja vastaa itse voitto- ja tappiotietojen täydentämisestä veroilmoitukseen.
eToro ei sovi vasta-alkajalle
Emme suosittele eToroa ensimmäistä kertaa sijoittavalle, mutta eToron virtuaalisalkun avulla sijoittamista voi harjoitella aloittelijakin turvallisesti.
eToron käytössä sijoittajia on hämmentänyt osakkeiden ostaminen ja myyminen, joka poikkeaa suomalaisten välittäjien kaupankäyntialustoista. eTorossa sijoittaja voi suoraan ostaa osaketta vivulla tai myydä lyhyeksi, jolloin kauppa toteutuu CFD:na. Näitä kannattaa välttää. Lisäksi osakkeen myyminen tapahtuu “sulkemalla kauppa”. Aiheesta lisää tässä blogikirjoituksessa.
Osakkeiden ostamista kannattaakin harjoitella ensin virtuaalisalkulla.
Kenelle sitten eToro sopii?
eToro sopii sijoittajalle, jolla on jo kokemusta kotimaisten tai ulkomaisten osakkeiden ostamisesta. Sijoittajalle, joka arvostaa kansainvälisten osakkeiden ostamisessa nollakuluja ja on halukas sijoittamaan myös muihin omaisuusluokkiin, kuten ETF:iin.
Myös sijoittamisen sosiaalisuus ja muiden sijoittajien sijoitusideat kiinnostavat useita sijoittajia. Salkkujen kopiointimahdollisuus on täysin uniikki ominaisuus, jolla eToro erottautuu muista kaupankäyntialustoista.
Myös Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitussalkut ovat kopioitavissa eTorossa.
Käyttäjäpalaute eTorosta
"eToron kautta pääsen sijoittamaan helposti myös kv-osakkeisiin ja copy portfolio on erittäin kätevä tapa sijoittaa. Mobiiliapp on helppo käyttää ja sitä selatessa voi saada hyviä vinkkejä uutisvirrasta tai muilta sijoittajilta."
Hyödyllisiä linkkejä ja ohjeita
- Harjoittele sijoittamista turvallisesti virtuaalisalkuilla
- Kansainvälisiin osakkeisiin sijoittaminen nollakuluilla
- Ohje tilin avaamiseen eTorossa
- Ohje osakkeiden ostamiseen eTorossa
Sijoittaja.fi:ssä julkaisemme blogeja kansainväliseen sijoittamiseen liittyen, osakepoimintoja ja ajankohtaisia näkökulmia markkinasta. Tilaa blogit sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.