<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Kolme amerikkalaista osinkokuningasta

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 27.03.2023

Aiheet: osake, sijoitusideat, eToro, maailman markkina

Amerikkalaisia osingon kasvattajia pidetään yleisesti hyvin turvallisina sijoituskohteina. Siitä huolimatta yhtiöt kompuroivat yllättävän usein. 3M Companyllä, Stanley Black & Deckerillä ja VF Corporationilla on tai tulee olemaan yli 50 vuoden osingon korotusputki alla. Kuitenkin yhtiöiden osakekurssit ovat laskeneet reilusti.

Millaisia sijoituskohteita yhtiöt ovat? Selviävätkö yhtiöt haasteista ja jatkuuko osinkoputki tulevaisuudessa?

3M on tunnettu Post-it muistilapuista

3M on tunnettu amerikkalainen monialayhtiö, joka on korottanut osinkoa 64 vuotta perätysten. Yhtiö tunnetaan lähes kaikkialla teollisuudessa käytettävistä tarratuotteistaan. Kuluttajalle tunnettu 3M:n tuote on post it -laput.

3M:n tulevaisuutta varjostaa kaksi oikeusprosessia Yhdysvalloissa, mistä toinen koskee yhtiön valmistamia kuulosuojaimia. Suojaimien on väitetty aiheuttaneen kuulovahinkoja amerikkalaisille sotilaille. Yhtiöllä sekä korvausvaateita esittäneillä on luonnollisesti vastakkaiset näkemykset sekä syistä että seurauksista.

Suojellakseen osakkeenomistajia 3M on jakautumassa kahteen osaan, joista toiseen jää yhtiön terveydenhuoltoliiketoiminta.

Katso kurssitiedot eTorosta*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja voidaan soveltaa. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Autotallien vakiovarustus Black & Decker

Stanley Black & Decker on tunnettu usealla tavaramerkillä valmistetuista ja myydyistä käsityökaluista. Yhtiö on korottanut osinkoa katkeamattomasti jo 54 vuotta. Yhtiön osakekurssi ja taloudellinen suorituskyky ovat kuitenkin kehittyneet päinvastaiseen suuntaan kuin osinko.

Useimmiten yhtiöt tuhoavat omistaja-arvoa kalliiksi osoittautuneilla yritysostoilla. Stanley Black & Deckerin tapauksessa arvoa laski onnistunutta divestointia seurannut kehno pääoman allokaatio.

Vuonna 2022 yhtiö myi turvallisuusalan liiketoimintonsa ruotsalaiselle Securitakselle hyvään hintaan. Tämän jälkeen yhtiö käytti myynnistä saaduista 3,2 miljardista dollarista 2,3 miljardia dollaria omien osakkeiden ostoihin yhden vuosineljänneksen aikana. Omien osakkeiden osto tapahtui huomattavasti nykykurssia korkeammalla tasolla.

Tuolloin Stanley Black & Deckerin osakekurssi liikkui 170-200 dollarin välimaastossa, kun kurssi kirjoitushetkellä on alle 80 dollaria. Hävittyään miljardin pörssikaupoilla, yritysjohto otti hiljattain toisen miljardin velkaa noin 6 prosentin korolla.

Stanley Black & Decker on kärsinyt myös varasto-ongelmista. Koronan venyttämien toimitusketjujen aikataulujen vuoksi yhtiö hamstrasi tuotteita varastoon odottaen kysynnän jatkuvan vahvana. Iskuporakoneita ja pokasahoja ei kuitenkaan tarvitse uusia kovinkaan usein, ja tuotteet happanivat varastoon.

Katso kurssitiedot eTorosta*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja voidaan soveltaa. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Vaatekaappien kunkku VF Corporation

Paremmin suosituista brändeistään, kuten The North Facesta, Timberlandista ja Vansista, tunnettu VF Corporation kasvatti osinkoaan lähes 50 vuotta perätysten, mutta taipui leikkaamaan osinkoa 40 prosenttia viimeisen vuosineljänneksen yhteydessä. Osingon leikkaamisen taustalla on etenkin yhtiön heikko taloudellinen suorituskyky, mutta päätökseen vaikuttanee myös yhtiössä vastikään aloittanut uusi toimitusjohtaja.

Joulukuussa 2022 toimitusjohtajaksi nimitetty Benno Dorer oletettavasti haluaa aloittaa yhtiön taloudellisen suunnan kääntämisen mahdollisimman vakaalta pohjalta, mitä osingon leikkaaminen tukee.

Jälkikäteen katsottuna VF Corporationin toimintaa on leimannut heikko pääoman allokointi. Viimeisen vuosikymmenen aikana yhtiö osti kalliiseen hintaan omia osakkeitaan takaisin 5,5 miljardilla dollarilla, mihin kului lähes kokonaan yhtiön vapaa kassavirta. Takaisinostoilla osakemäärä väheni kuitenkin vain 12 prosenttia. Samaan aikaan VF Corporation maksoi osinkoa, teki yritysostoja ja investoi liiketoimintaan. Tänä päivänä yhtiön markkina-arvo on 8,3 miljardia ja sillä on nettovelkaa 7 miljardia dollaria.

Myös VF Corporation on kärsinyt koronapandemian aiheuttamista toimitusketjuongelmista. Haasteet paisuttivat yhtiön vaatevarastot ylisuuriksi, mikä osaltaan rasitti VFC:n tulosta ja kassaa. Kurssilaskun ja osingon leikkauksen myötä yhtiöstä on tullut yksi alhaisimmin arvostetuista vaatevalmistajista.

Katso kurssitiedot eTorosta*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja voidaan soveltaa. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Selviävätkö yhtiöt haasteista?

Sijoittajan tehtäväksi jää arvioida kunkin yhtiön kohdalla, kuinka tilapäisiä yhtiöiden haasteet ovat vai onko yhtiöiden suorituskyky heikentynyt pysyvästi.

Analyytikot ovat yhtiöiden tuloskehityksen osalta optimistisia. Erityisesti Stanley Black & Deckerin tuloksen odotetaan kehittyvän voimakkaasti seuraavan vuoden aikana. Nykyisellä osakekurssilla ja vuoden 2024 tulosennusteella laskettuna yhtiön P/E-luvuksi tulee 15, joka ei ole erityisen matala.

Sekä Stanley Black & Decker että VF Corporation myyvät tuotteita, joiden kysyntä on verrattain harkinnanvaraista. VF Corporationin käänteen suhteen sijoittajat ovat varovaisempia, sillä P/E-luku on joukon edullisin 9,1 vuoden 2024 tulosennusteella laskettuna.

3M:n tulosta voi puolestaan rasittaa yllättävät korvausvaateet. Näin ollen ennusteisiin sisältyy huomattavaa epävarmuutta. Analyytikot uskovat tuloskasvuun ja P/E-luku vuoden 2024 tulosennusteella on 10,5.

Riskinä arvoansa

Arvoansa on sijoittajien yksi yleisimmistä virheistä. Sijoittajan tulee miettiä, onko tämä totta osinkokuninkaiden kohdalla. Arvoansassa yhtiö ei yllä historialliseen korkeaan tulostasoon ja analyytikoiden tulevaisuuden odotukset ovat ylioptimistisia. Osake ei olekaan niin halpa kuin P/E-luvun perusteella voisi päätellä.

VF Corporationin tapauksessa sijoittaja tarvitsee näkemystä muodista ja sen brändien voimasta. Stanley Black & Deckerin tapauksessa työkalujen kysyntä todennäköisesti palautuu ennen pitkää ja korkean markkinaosuutensa turvin se hyötyy kysynnän elpymisestä.

Sijoittaminen 3M:n osakkeeseen sisältää riskin oikeudenkäynnin lopputuloksesta, jota sijoittajan on vaikea arvioida. Usein markkinat kuitenkin ylireagoivat, ja riskiä sietävälle sijoittajalle voi avautua ostopaikka. Ainakin arvostuslukujen perusteella 3M on halpa.

Laajempi analyysi yhtiöistä Sijoittaja.fi:stä: Kolme tunnettua osinkokuningasta, joiden osakkeet ovat kompuroineet

Sijoita amerikkalaisiin osakkeisiin nollakuluilla

  • Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista
  • Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja ja rekisteröiydy alla olevan linkin kautta.
  • Tee ensimmäinen talletus
  • Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla
  • Sijoittaja.fi:n kansainvälisiin sijoitussalkkuihin minimisijoitus on 500 dollaria
  • Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi myös monissa muissa omaisuusluokissa

Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt, tee se täällä:

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.    Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistaä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.