<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Kaksi osakeideaa ruotsista

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 26.10.2022

Aiheet: sijoittaminen, sijoitusideat, megatrendi

Tukholman pörssistä löytyy useita mielenkiintoisia teknologiasektorin yrityksiä. Poimimme kaksi osaketta, jotka ovat päässeet hyvään kasvuvauhtiin. Listallemme pääsi finanssiteknologian edelläkävijä Avanza ja maailman johtava pilviviestintäalusta Sinch.

Avanza

Avanza on vuonna 1999 perustettu ruotsin johtava osakevälittäjä, jolla on yli 1,7 miljoonaa asiakasta. Avanza on siis päihittänyt perinteiset isot pankit kuten Swedbankin, SEB:n, ja Nordean osakevälityksessä. Avanzan on laajentanut palveluitaan myös asuntolainoihin, eläkesijoittamiseen ja varainhoitoon.

Suurimpia syitä yhtiön kasvuun ja suosioon on erittäin korkea asiakastyytyväisyys ja hintataso. Avanza on voittanut jo 12 vuotta putkeen Swedish Quality Index (SKI) asiakastyytyväisyys mittauksen.

Avanzan avainluvut

  • EPS: 10.57 SEK
  • EPS ennuste 2023: 12,2
  • P/E: 18,71
  • Liikevaihto: 2,75 miljardia kruunua
  • Osinko: 3,8 %

Avanzan kurssi

Avanzan kurssi on laskenut markkinan mukana vuoden alusta yli 40 %, mutta pitkällä aikavälillä kurssi on ollut hyvin nousujohteinen. Kolmessa vuodessa kurssi on noussut lähes 140 prosenttia ja viidessä vuodessa yli 220 %. 

Avanzan viiden vuoden kurssikehitys. Kuva: Trading View

Sinch

Sinch on teknologiayhtiö, joka tarjoaa pilvipalvelupohjaisia viestintäratkaisuja yrityksille. Palveluiden avuilla yritykset pystyvät integroimaan eri viestintäsovellukset kuten chatit ja puhesovellukset toisiinsa. Yhtiö on perustettu vuonna 2008 ja sen tarjoamaa alustaa käytetään esimerkiksi lentoyhtiöissä, pankkisektorilla ja terveydenhuolto alalla. Sinch listautui Tukholman pörssiin vuonna 2016. 

Sinch on alansa markkinajohtaja maailmassa ja Sinchin tavoitteena on erityisesti mobiilikäyttäjien sitouttaminen ja myynnin lisääminen. Sinch on ostanut lukuisia pienempiä yrityksiä viime vuosina, kuten yhdysvaltalaisen Intelliquentin viime vuonna 1,14 miljardilla dollarilla. 

Sinch ongelmissa

Sinchin toimitusjohtaja Oskar Werner erosi heinäkuussa. Yhtenä syynä eroon on yhtiön kurssin romahtaminen, joka alkoi vuoden 2021 syyskuussa. Sinchin kurssista on sulanut noin 90 prosenttia reilu vuoden aikana ja myynnin kasvu on hidastanut merkittävästi parissa vuodessa. Yhtiö onkin kertonut tulevina vuosina keskittyvänsä entistä enemmän kassavirran ja kannattavuuden parantamiseen. Sinchistä on lähtenyt myös muita johtajia ja yhtiö on uudistanut johtoryhmäänsä viimeksi elokuussa.

Sinch on pettänyt analyytikoiden ennusteet parissa viimeisessä kvartaalikatsauksessa, mutta toimitusjohtajan vaihdos on ainakin pysäyttänyt kurssisyöksyn ja osake on noussut heinäkuun pohjilta jopa 30 prosenttia. Yhtiötä kannattaa tarkkailla, sillä kurssi on painunut houkuttelevan alas, mutta tuskin palautuu lähivuosina lähelle viime vuoden huipputasoa, jolloin yhtiö oli selkeästi yliarvostettu. 

Sinch avainluvut

  • EPS: 0,87 SEK
  • EPS ennuste 2023: 1,05 
  • P/E: 28,62
  • Liikevaihto: 15,7 miljardia kruunua
  • Osinko: Sinch ei maksa osinkoa toistaiseksi. 

Sinch kurssi

Sinchin kurssi on romahtanut vuoden alusta ja myös vuoden jaksolla mitattuna. Vuoden alusta laskua kurssi on tullut alas lähes 79 % ja yhden vuoden aikana lähes 90 %. Sinch on kuitenkin noussut hyvin 2016 tapahtuneen listautumisen jälkeen. Viidessä vuodessa nousua on kertynyt 154 %, mutta kolmessa vuodessa vain 44 %,

Sinchin viiden vuoden kurssikehitys. Kuva: Trading View

Analyytikoiden näkemykset

Kumpikaan yhtiö ei saa analyytikoilta vahvaa suositusta, mutta osakkeita kannatta harkita ainakin varsinkin pitkään salkkuun.

Sinchiä seuraa kuusi analyytikkoa joista kolme kehottaa ostamaan osaketta ja kolme pitämään. Konsensusuositus on siis ylipainota. Keskimääräinen tavoitehinta on 47 kruunua osakkeelta eli 101 prosenttia korkeampi kuin 24.10. päätöskurssi.

Avanzaa seuraa kahdeksan analyytikkoa, joiden näkemykset ovat pessimistisempiä ja hajautuvat laajemmin. Kaksi analyytikoista kehottaa ostamaan yhtiötä, kaksi pitämään, kaksi alipainottamaan ja kaksi myymään osakkeen. Konsensussuositus on siis pidä. Keskimääräinen tavoitehinta on 187,25 kruunua osakkeelta, joka on noin kolme prosenttia 24.10. päätöskurssia alhaisempi.

Avanzan haaste on erityisesti kasvu, sillä yhtiö toimii tällä hetkellä vain ruotsissa ja uusien asiakkaiden haaliminen ja markkinaosuuden voittaminen on vaikeampaa uusien toimijoiden tullessa markkinoille. Ruotsalaiset käyttävät paljon Nordnettiä, Saxoa, sekä perinteisiä pankkeja, mutta kansainväliset osakevälittäjät kuten Degiro, Lynx ja eToro haastavat Avanzan valta-asemaa. 

Mikäli Tukholman pörssi kiinnostaa kohteena, niin suosittelemme lukemaan artikkelimme myös perinteisimmistä ruotsalaisista yhtiöistä "Neljä osakepoimintaa Ruotsista".

Suurimpiin pohjoismaisiin yhtiöihin voi sijoittaa eToron kautta nyt ilman välityspalkkioita. eToro laajensi valikoimaansa Oslon ja Kööpenhaminan pörsseihin syyskuussa. Tukholman pörssi löytyi valikoimasta jo entuudestaan.

Lue myös mitä osakkeita voit ostaa maksutta eTorossa Norjasta ja Tanskasta.