Metaverse on kasvava megatrendi, joka tulee olemaan ajankohtainen läpi koko alkaneen vuoden ja siitä eteenpäin. Metaverse-osakkeiden osalta laskut on siis hyvä käyttää mahdollisena ostopaikkana. Sijoittajan tulee kuitenkin olla varovainen, hajauttaa ja tehdä ostot erissä. Listasimme 12 mielenkiintoisinta metaverse-osaketta.
Poimi sijoitusalkkuusi osakeideat tai voit sijoittaa helposti parhaisiin teknologiaosakkeisiin kopioimalla Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitusalkut eTorossa*.
Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku (II-Disruptive) sisältää myös Metaverse-osakkeita. Metaverse-osakkeista salkku sisältää: Applea, Activision Blizzardia, Facebookia, Googlea, Microsoftia, Nvidiaa, Snapia, Take-Two Interactivea ja Unity Softwarea.
Lue viimeinen salkkukatsaus ja tutustu salkun sisältöön.
Mielenkiintoisimmat Metaverse-osakkeet
MICROSOFT (NASDAQ: MSFT)
Microsoft* on yksi vahva avaintoimija metaverse-alalla. Microsoft on jo aiemmin ilmoittanut, että yhtiö on “ainutlaatuisessa asemassa” tällä alueella ja tarjoaa joukon tekoälyä ja sekatodellisuuden työkaluja, jotka auttavat yrityksiä kehittämään metaverse-sovelluksia.
Pääomasi on vaarassa.
Microsoftin mukaan sen teknologiavalikoima metaverse-sovelluksille on jo mahdollistanut läpimurtomuutoksen prosessiteollisuuden, vähittäiskaupan, toimitusketjun, energian ja terveydenhuollon aloilla. Microsoft kehittää metaverse-videopelejä (yksi parhaista esimerkeistä on sen Minecraft-peli), mikä tulisi varmasti kehittymään entisestään Activision Blizzard yrityskaupan toteutuessa.
META (NASDAQ: FB)
Meta Platformsin* toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti tavoitteesta muuttaa Facebook sosiaalisen median yrityksestä metaverse -yhtiöksi, ja lokakuussa yhtiö vaihtoi nimensä virallisesti Metaksi. Meta onkin investoinut voimakkaasti metaverseen vuodesta 2014 lähtien. Tänä päivänä Meta Reality Labs kokoaa yhteen maailmanluokan tiimin tutkijoista, kehittäjistä ja insinööreistä, jotka kehittävät VR- ja AR-tekniikoita. Metan suurin metaverse-ohjelma on Horizon, joka on usean osallistujan virtuaalitodellisuuden sosiaalinen tila.
NVIDIA (NASDAQ: NVDA)
NVIDIA* on markkina-arvolla mitattuna Yhdysvaltojen suurin puolijohdeyhtiö, jolla on prosessoreiden, grafiikkasuorittimien ja palvelinkeskusten lisäksi jo ohjelmistokehitysalusta, jota käytetään myös virtuaalimaailman simulaatioiden luomiseen hyödyntäen NVIDIAn grafiikkateknologioita. NVIDIA on raportoinut, että sen Omniverse-alusta 3D-maailmojen yhdistämiseksi jaettuun virtuaaliseen universumiin on jo käytössä yhä useammilla toimialoilla esimerkiksi suunnitteluyhteistyön ja “digitaalisten kaksosten” luomisen, todellisten rakennusten ja tehtaiden simulaatioiden kaltaisissa projekteissa.
NVIDIA on yksi suurimmista metaversestä hyötyvistä yhtiöistä.
ALPHABET (NASDAQ: GOOG)
Ei ole ihme, että Google* on myös mukana metaverse-liikkeessä. Itse asiassa Google yritti muuttaa teollisuuden jo vuonna 2013 Google Glassilla, mutta tuote epäonnistui ja se poistettiin virallisesti markkinoilta. Nykyään Googlen metaverse-sarja sisältää ARCore-alustan, joka tarjoaa työkaluja AR-kokemusten luomiseen sekä Android- että iOS-käyttäjille sekä joukon Google AR- ja VR -sovelluksia, kuten Google Lens, livenäkymä Google Maps:ssa, Google Earth VR ja virtuaalisen todellisuuden testejä YouTubessa.
APPLE (NASDAQ: AAPL)
Applen* toimitusjohtaja Tim Cook panostaa myös AR-tekniikoihin. Hän sanoi syyskuussa 2021 olevansa ”AR -fani nro 1”. Apple ei kuitenkaan ole vielä paljastanut AR-kuulokkeita tai -laseja. Yhtiö työskentelee tällaisten laitteiden parissa, mutta julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa. Huhujen mukaan ensimmäisiä AR-tuotteita voisi odotella vuonna 2022.
SNAP (NYSE: SNAP)
Myös sosiaalisen median yhtiö Snap*, tarjoaa sijoittajille metaverse-sovelluksen. Snapchat -sovelluksesta tunnettu yhtiö on nimittäin kehittänyt Spectacles-nimiset AR-älylasit.
ROBLOX (NYSE: RBLX)
Keväällä 2021 listautunut amerikkalainen videopeliyhtiö Roblox* on myös yksi metaversen edelläkävijöistä. Roblox tarjoaa alustan ohjelmistotyökaluilla, joiden avulla käyttäjät voivat luoda yksinkertaisia pelejä ilman koodaustaitoja, jakaa pelit muiden käyttäjien kanssa, ansaita rahaa pelin sisäisellä valuutalla nimeltä Robux ja pelata muiden käyttäjien pelejä.
Robloxin päivittäisten aktiivisten käyttäjien määrä kasvoi 29% edellisvuodesta 43,2 miljoonaan. Tällä hetkellä suurin osa Robloxin käyttäjistä on lapsia ja teini-ikäisiä, mutta pitkän aikavälin tavoitteena on tavoittaa miljardi käyttäjää ja miljardi tuntia päivässä sen alustalla Roblox pyrkii saamaan mukaan myös vanhemmat käyttäjät.
Kaiken kaikkiaan Metaverse-visio Robloxista ulottuu videopelejä pidemmälle ja sisältää musiikkia, muotia ja taidetta. Heinäkuussa 2021 Roblox teki yhteistyötä Sony Music Entertainmentin kanssa tuodakseen taiteilijansa Robloxille esittämään konsertteja metaversiossa. Roblox julkaisi ominaisuuden, jonka avulla taiteilijat voivat yksinomaan käynnistää musiikkia ja olla vuorovaikutuksessa fanien kanssa virtuaalisessa ympäristössä. Lisäksi yritys yrittää tuoda tuotemerkkejä alustalleen digitaalisten tuotteiden myyntiin. Esimerkiksi toukokuussa 2021 Roblox järjesti alustalleen niin kutsutun Gucci Garden -kokemuksen, joka keräsi 20 miljoonaa kävijää.
UNITY SOFTWARE (NYSE: U)
Unity Software* on jälleen yksi avaintoimija, jolla on hyvät edellytykset kasvuun metaverse megatrendin tukemana. Yhtiö loi johtavan videopelimoottorin, joka tarjoaa kattavan joukon yhteistyövälineitä videopelien tekemiseen. Yhtiö hallitsee selvästi videopelimarkkinoita, sillä yli 50% kaikista peleistä tehdään Unity -ratkaisuilla. Unity listautui syyskuussa 2020, ja sen osakekanta on kasvanut voimakkaasti sen jälkeen. Monet analyytikot ehdottavat, että Unity Softwarella voi olla valoisa tulevaisuus metaverse -pelialalla.
ACTIVISION BLIZZARD (NASDAQ: ATVI)
Activision Blizzard* on yksi maailman suurimmistä pelialan yhtiöistä. Sen tuotoksia ovat muun muassa järisyttävää suosiota keräävät Overwatch-, Hearthstone- ja World of Warcraft -pelit, sekä Call of Duty -pelisarja. Activision Blizzardin pelit ovat pitkälti moninpelejä, joissa korostuu niiden kilpailullisuus. Yhtiön pelit ovatkin paljolti edustettuna e-urheilun piirissä.
Activision Blizzardilla ei ole ennestään suurempia linkkejä metaverse-megatrendiin, mutta yrityskaupan myötä yhdistyminen Microsoftiin vie todennäköisesti Activision Blizzardin ammattitaidon metaversen kehitykseen ja sovelluksiin.
TAKE-TWO INTERACTIVE (NASDAQ: TTWO)
Myös Take-Two Interactive* on vahvasti kiinni pelialassa. Yhtiö omistaa muun muassa menestyneen Grand Theft Auto (GTA) -pelisarjan kehittäneen pelistudio Rockstar Gamesin.
Vaikka Take-Two:n vihjailtiin kehittelevän omaa metaversumia, on yhtiön toimitusjohtaja Strauss Zelnick kommentoinut metaverse-villitystä varsin kärkkäästi. Zelnick on muun muassa kyseenalaistanut Metan (ent. Facebook) uuden toimintasuuntauksen. Samalla kuitenkin Zelnick kommentoinut Take-Two:n olevan maailman suurin metaverse-yhtiö. Vaikka Zelnickin kommentti on melko mahtipontinen, on sillä kuitenkin jotain perää. Take-Two:n GTA- sekä Red Dead Redemption- pelisarjat tarjoavat valtavan ja ainutlaatuisen open-world-kokemuksen pelaajalleen. Tämän kaltainen teknologia on hyvä pohja metaversen kehittämiselle.
ELECTRONIC ARTS (NASDAQ: EA)
Electronic Arts (EA)* on niin ikään yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista peliyhtiöistä. EA:n peleihin lukeutuvat muun muassa Need For Speed- ja Battlefield- pelisarjat, sekä lukuisat eri urheilupelit.
EA ei ole ilmoittanut työstävänsä mitään suoranaisesti metaverseen liittyvää, mutta pelialan huippuyhtiönä sillä on potentiaalia metaversejen kehittämisessä. Tämän lisäksi EA:n johto on ilmoittanut olevansa kiinnostunut NFT:stä ja lohkoketjuteknologian hyödyntämisestä omissa peleissään.
UBISOFT ENTERTAINMENT (UBI.PA)
Maailman menestyneimpien pelialan yhtiöiden top 5 listaan kuuluu myös ranskalainen Ubisoft Entertainment*. Ubisoftin suosituimpia pelejä ovat esimerkiksi Rainbow Six- pelisarja, sekä open-world tyyppinen seikkailupelisarja Assassin’s Creed.
Kuten EA, ei Ubisoft ole työstänyt mitään suoraan metaverseen liittyvää, ainakaan julkisesti. Peliyhtiöllä on kuitenkin valtava määrä kokemusta ja arvostusta, sekä hyvä pohja metaverselle sen omien open-world-pelien pohjalta. Ubisoft on myös kehittänyt Ubisoft Connect (ent. nimeltään Uplay) -nimisen digitaalisen pelien kauppa- ja jakelupalvelun. Kuten EA:n, myös Ubisoftin johto on esittänyt kiinostuksensa NFT:tä ja lohkoketjuja kohtaan.
Lue lisää aiheesta Sijoittaja.fi:ssä: Metaverse on vuoden 2022 tärkein megatrendi
Aloita sijoittaminen kansainvälisiin osakkeisiin edullisesti
- Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista
- Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain) ja rekisteröidy alla olevan linkin kautta.
- Harjoittele virtuaalisalkulla
- Tee ensimmäinen talletus
- Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla
- Sijoittaja.fi:n kansainvälisiin sijoitussalkkuihin minimisijoitus on 500 dollaria.
- Voit käydä kauppaa osakkeiden lisäksi esimerkiksi myös ETF:illä.
(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.