<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Uusi laki voi poistaa kiinalaisosakkeet USA:n pörsseistä - mistä kyse?

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 14.12.2020

Aiheet: sijoittaminen, maailman markkina

USA:ssa on hyväksytty laki, joka voi poistaa kiinalaisosakkeet USA:n pörsseistä. Laki vaikuttaa kaikkiin sijoittajiin, jotka omistavat USA:ssa listattuja kiinalaisosakkeita tai ETF:iä, jotka sisältävät kiinalaisosakkeita. Lue, mistä on kyse ja miten sijoittajan kannattaa toimia.

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt lakiesityksen, joka saattaa johtaa satojen kiinalaisyritysten poistamiseen Yhdysvaltojen pörsseistä. Trumpin odotetaan hyväksyvän lähipäivinä lain (Holding Foreign Companies Accountable Act).

Laki koskee ulkomaisia yrityksiä, joiden osakkeet on listattu Yhdysvaltain pörssissä

Yhdysvaltojen pörsseissä on 217 kiinalaisyritystä, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo on 2,2 biljoonaa dollaria. Laki koskee ulkomaisia yrityksiä, joiden osakkeet on listattu Yhdysvaltain pörssissä. Vertailun vuoksi Helsingin pörssin markkina-arvo on alle 300 miljardia.

Laki vaatii sallimaan kirjanpidon tarkastuksen valvomisen USA:n viranomaisten toimesta. Jos valvontaa ei hyväksy, yrityksen osakkeet poistetaan pörsseistä. Kiina on kieltäytynyt valvonnasta vedoten omaan lakiinsa. 

Mistä on kyse?

Valtataistelu Kiinan ja USA:n välillä on kestänyt jo pitkään. Valtiot ovat edelleen syksyllä 2018 alkaneessa kauppasodassa, vaikka jonkinasteinen sopimus saatiin alkuvuodesta 2020.

SEC (Security United States Securities and Exchange Commission) eli Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio haluaa lopun kiinalaisyritysten kirjanpitoskandaaleille. Mutta ennen kaikkea amerikkalaiset haluavat valvoa omassa maassaan kaupankäynnin kohteena olevia yhtiöitä. Ongelma syntyy siitä, että Kiinan lain mukaan on laitonta, että kiinalaiset yritykset ovat ulkomaisten sääntelyviranomaisten valvonnassa.

Seuraavaksi tapahtuu se, että Kiina ja Yhdysvallat alkavat neuvottella lain täytäntöönpanosta ja sen vaikutuksista.

Lopputuloksena voi olla, että yritykset, jotka eivät voi täyttää Yhdysvaltojen kirjanpitovaatimuksia, poistetaan USA:n pörsseistä.

Mitä sijoittajan tulee toimia?

Uusi laki vaikuttaa yli 200 kiinalaisyrityksen osakkeisiin, jotka on listattu USA:han. Laki vaikuttaa kaikkiin sijoittajiin, jotka omistavat USA:ssa listattuja kiinalaisosakkeita tai ETF:iä, jotka sisältävät kiinalaisosakkeita. Sijoittajan ei kuitenkaan kannata panikoida. Kerromme jäsenosiossa tärkeimmät pointit laista ja sen vaikutuksista sijoituksiin.

Tieto lain hyväksymisestä tuli markkinoille 3.12.2020. Alibaba, Baidu ja JD.comin osakkeet eivät ole reagoineet uutiseen, joten markkina otti tiedon vastaan rauhallisesti.

Yksi syy rauhalliseen vastaanottoon pörssissä on se, että jos laki pannaan täytäntöön, yrityksillä on kolme vuotta aikaa alkaa noudattaa lain vaatimuksia. Myös Kiinan sääntelyviranomaiset ovat ilmoittaneet olevansa valmiita istumaan alas päästäkseen molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkussamme on Alibaban ja JD.comin osakkeita. Seuraamme tilannetta, emmekä ole myymässä osakkeita nykytiedon valassa.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä 11.12.2020: Uusi laki voi poistaa kiinalaisosakkeet USA:n pörsseistä – miten sijoittajan kannattaa toimia?

Tule mukaan keskustelemaan kansainvälisestä sijoittamisesta!

Facebook-ryhmä on avoin kaikille, joita kiinnostaa lukea, keskustella ja jakaa sijoitusideoita kansainvälisiltä markkinoilta. Keskustelua on käyty kansainvälisesti parhaista ETF-rahastoista, sijoitussalkuista, alustoista ja kohteista.

Liity mukaan Kansainvälinen sijoittaminen FB-ryhmään tästä!