<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Superviikko analyysissä: Teslan, Applen ja Microsoftin kovat tulokset

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 29.01.2022

Aiheet: sijoitusideat, eToro, maailman markkina, megatrendi

Kolme kovaa eli sähköautojen markkinajohtaja Tesla, maailman arvokkain yhtiö Apple ja mm. Officen ohjelmistoista ja Xboxin pelikonsolista tunnettu Microsoft ovat julkaisseet tuloksensa.
Yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 6 triljoonaa dollaria. Vertailun vuoksi kaikkien Helsingin pörssin reilun 180 firman yhteenlaskettu arvo Nordeasta Savosolariin on vain noin 343 miljardia euroa (27.1.2022 kurssilla). Kaikki kolme firmaa ovat kasvaneet voimakkaasti viimeiset vuodet ja ovat sijoittajien seuratuimpia firmoja.

Microsoft ylitti jälleen odotukset

 • Liikevaihto 51,7 miljardia (kasvua 20 %) ja operatiivinen tulos 22,2 miljardia (EBIT-% 42,9 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 2,31$ => toteutunut EPS 2,48$ (vertailukausi 2,03$)

Microsoftin joulukuun kvartaalin tulos ylitti jälleen analyytikoiden ennusteet. Yhtiön liikevaihdon kasvu oli hyvällä tasolla, mutta hiipui odotetusti edellisestä kvartaalista (2 %-yksikköä) ja kannattavuus oli korkea 42,9 prosenttia.

Microsoftin liiketoiminnoista pilvipalvelut ovat seuratuin ja se ylsi 18,3 miljardin liikevaihtoon. Kasvu hidastui 25,5 prosenttiin. Azuren kasvu oli 50 %, joka oli samalla tasolla kuin edelliskvartaalilla. Office, Dynamics ja Linkedin kasvoivat 19 %. Windows, Xbox ja muiden laitteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 15,5 %. Gaming-sektori on jatkossa tärkeä osa Microsoftin kasvua, sillä yhtiö kertoi aiemmin ostavansa peliyhtiö Activision Blizzardin 68,7 miljardilla dollarilla.

Microsoftin liikevaihto-ohjaus 48,5-49,3 miljardia ylitti markkinoiden odotukset ja osake kääntyi alun laskun jälkeen nousuun. Osakkeen valuaatio on Applea korkeampi. Ennakoimme vakaata kurssikehitystä, mutta rakettinousut jäänevät vuonna 2022 näkemättä.

Käy kauppaa Microsoftin osakkeella maksutta eTorossa*
Pääomasi on vaarassa.

Tuotantohaasteet eivät hidastaneet Applea

 • Liikevaihto 123,9 mrd$, kasvua 11 %. Ennuste 118,4 mrd$.
 • EPS 2,10$. Ennuste 1,89$

Applen liikevaihto ylitti ennusteet kaikissa muissa segmenteissä paitsi iPadissa. Myös tulos oli selvästi ennusteita parempi. Suoritus oli erittäin vahva ottaen huomioon sen, että tuotantopuolen haasteet häiritsivät Applen liiketoimintaa. Apple kärsii puutteista vanhoissa siruissa, joita tarvitaan tietyissä tuotekategorioissa.

Toimitusjohtaja Tim Cook kuitenkin kertoi, että sirupula on helpottamassa ja ovat Q1:llä laimeammat kuin päättyneellä kvartaalilla. Cook myös ennusti kasvua Q1:lle.

Applen bruttokate oli peräti 43,8 %. Liikevoitto oli 41,5 miljardia ja liikevoitto-% 33,5 %. Kannattavuus nousi vuoden takaisesta, jolloin se oli 30,1 %.

Parantunut kannattavuus kertoi markkinoille Applen inflaatiokestosta ja ohjaus kasvun jatkumisesta. Nämä tekijät käänsivät kurssin selvään nousuun. Ennustamme hyvin momentin jatkuvan Applen osakkeessa.

Käy kauppaa Applen osakkeella maksutta eTorossa*
Pääomasi on vaarassa.

Tesla ylsi taas ennätystulokseen

 • Teslan Q4/2021 liikevaihto oli 17,72 miljardia dollaria (ennuste 16,57 miljardia)
 • Oikaistu osakekohtainen tulos 2,54$ (ennuste 2,36$).

Teslan liikevaihto kasvoi katsauskaudella peräti 65 % vertailukaudesta. Autoliiketoiminta kasvoi 71 %, mutta energia ja energianvarastointi -liiketoiminta laski 8 % ollen 688 miljoonaa dollaria. Operatiivinen liikevoitto oli 14,7 %.

Yhtiön nettotulos (non-GAAP) oli hurjat 2,32 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa 760 % kasvua vuoden takaisesta. Teslan bruttokate oli 26,6 %. Operatiivinen kassavirta oli vahva 2,8 miljardia dollaria.

Teslan kysyntä on säilynyt huippukorkealla, sillä varastot ovat ennätyspienet ja tehtaat toimivat vajaalla kapasiteetilla tuotantoketjun haasteiden vuoksi. Haasteiden, jotka ensisijaisesti johtuvat sirupulasta, odotetaan jatkuvan myös vuonna 2022. Tämä tarkoittaa, että ilman sirupulaa Tesla kasvaisi vielä nykyistäkin vauhtia nopeammin.

Teslan osake laski pörssissä tulosjulkistuksen jälkeen. Markkinatilanne ei juuri nyt suosi korkean valuaation osakkeita. Uskomme, että Tesla palaa jossain vaiheessa 2022 jälleen sijoittajien suosioon. Yhtiön liiketoiminta on niin vahvassa kasvussa, että mikään ei tunnu hidastavan sitä.

Lisäsimme Teslan position kokoa eToron salkussamme tulosjulkistuksen jälkeisessä laskussa. Arvostustaso on korkea, mutta yhtiön edut, kasvu ja sähköautojen megatrendi on yhtiön puolella. Arvosijottajalle Tesla ei ole oikea valinta. 

Käy kauppaa Teslan osakkeella maksutta eTorossa*
Pääomasi on vaarassa.

Rekisteröidy eToroon ja hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut

eTorossa voit käydä kauppaa lähes kaikilla tunnetuimilla osakkeilla. Sijoittaja.fi on rakentanut eToroon myös omat salkut ja kaikki yllämainitut osakkeet löytyvät Sijottaja.fi:n Disruptiiviset Teknologia osakkeet salkusta*. Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen edullisemmat edut kuin tavallisille eToron käyttäjille. Lue lisää juuri laajennetuista eduista täältä.

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.