<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Osakekurssi ennustaa paremmin tuloskehitystä kuin analyytikko

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 24.09.2021

Aiheet: sijoitusstrategia, maailman markkina

Markkina ennakoi FedExin heikkoa tulosta, mutta yhtiötä seuraavat analyytikot ennustivat toisin. Onko analyytikoiden suosituksista tai tavoitehinnoista mitään hyötyä sijoittajalle?

FedExin kurssi on laskenut neljä kuukautta, mikä kertoo siitä, että markkina on ennakoinut heikkenevää kannattavuutta. Tässä ei sinällään ole yllättävää, sillä kohonneesta inflaatiosta on puhuttu jo kuukausia.

Näyttää siltä, että kaikki muut tiesivät FedExin tuloksen heikkenevän paitsi yhtiötä seuraavat analyytikot.

FedExin tulos jäi ennusteista ja kurssi laski

FedEx* on maailmanlaajuinen kuljetus ja logistiikkayhtiö. FedEx raportoi 21.9.2021 tilikautensa ensimmäisen kvartaalin tuloksen. Liikevaihto ylitti ennusteet, mutta tulos jäi selvästi ennusteista ja kurssi laski selvästi.
Pääomasi on vaarassa

FedExin liikevaihto oli 22,0 miljardia dollaria, jossa kasvua 14,0 %. EPS oli 4,37$, joka oli alempi kuin vertailukaudella 4,87$ ja jäi peräti 0,54 dollaria analyytikoiden ennusteista. FedEx myös laski vuoden 2022 tulosnäkymiään. Yhtiön työvoima- ja toimitusketjukustannukset pandemian aiheuttamien häiriöiden torjumiseksi nousivat. Työvoimaa oli heikosti saatavilla ja palkat nousivat. Kustannusten nousu oli 450 miljoonaa dollaria vertailukauteen nähden.

Johdon mukaan olosuhteet olivat odotettua haastavammat ja niiden odotetaan nyt kestävän pitempään. Johto ennustaa, että työvoiman saatavuus paranee vasta tilikauden 2022 toisella vuosipuoliskolla.

Paikatakseen nousevia kustannuksia FedEx kertoi nostavansa hintoja keskimäärin 5,9 prosentilla.

Markkina tiesi, analyytikot ei

Case FedEx pistää jälleen miettimään, onko analyytikoista mitään hyötyä? Akateemisesta sijoitustutkimuksesta tiedetään, ettei analyytikoiden tavoitehinta ennusta osakekurssia, vaan päin vastoin. Lisäksi tiedetään, ettei tulosennusteella ole mitään ennustearvoa yli 12 kuukauden päähän.

Alla on analyytikoiden suositukset FedExille. Katkoviiva kertoo suositushinnan, joka eilistä lukuun ottamatta ollut lievässä nousussa koko vuoden 2021. Tällä hetkellä mediaani tavoitehinta on 344 dollaria.

Keskimääräinen suositus on ollut “osta” eikä myöskään siinä ole tapahtunut mitään muutosta, vaikka kurssi on laskenut toukokuusta lähtien.

Katso Fedexin päivän kurssi eTorossa.

Pääomasi on vaarassa

20210922-fedex-analyytikkoennusteet

Case FedEx osoittaa, että kurssitrendi ennakoi analyytikkoja paremmin yhtiön tuloskehitystä. Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa FedEx saa momentista heikot pisteet (2).

Fedex-pisteet

Myös kurssikäyrä kertoo heikosta momentista ennen tulosjulkistusta.

Fedex-kurssi

Kuva: Tradingview

Sijoittajan johtopäätökset Fedexistä

Sijoittajan kannattaa suhtautua terveen kriittisesti analyytikoiden tavoitehintoihin ja suosituksiin. Itse analyysi antaa toisinaan lisähyötyä. Huomattavasti lisähyötyä analyysista saa, jos sijoittaja ei tunne yhtiötä ennakkoon ja haluaa perehtyä yhtiön liiketoimintaan, kilpailijoihin ja markkinaan.

FedExin osakkeen osalta sijoittajan kannattaa hetki seurata, mihin kurssi asettuu. Yhtiön ilmoittamat hintojen nostot tukevat liikevaihtokehitystä ja kannattavuutta.

FedExin osake on syklinen. Kun inflaatio rauhoittuu ja sijoittajat palaavat takaisin syklisiin osakkeisiin, on FedExin osake hyvä ostokohde. Osakkeen arvostus on matala. Ennustetulla tuloksella laskettu P/E-luku on alle 12. Varmin tapa on jälleen odottaa momentin käännettä osakekurssissa.

Tätä voi seurata Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa tai kurssikäyrää ja liukuvia keskiarvoja tutkimalla.

Sijoita kansainvälisiin osakkeisiin nollakuluilla

  • Avaa tili: rekisteröityminen on ilmaista
  • Hyödynnä Sijoittaja.fi:n neuvottelemia etuja (eToro tilittää edun manuaalisesti kuukausittain) ja rekisteröidy alla olevan linkin kautta.
  • Harjoittele virtuaalisalkulla
  • Tee ensimmäinen talletus
  • Voit aloittaa kaupankäynnin 50 dollarilla
  • Sijoittaja.fi:n kansainvälisiin sijoitussalkkuihin minimisijoitus on 500 dollaria.
  • Voit käydä kauppaa osakkeiden ja ETF:ien lisäksi myös monissa muissa omaisuusluokissa

REKISTERÖIDY ETOROON!
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä 23.9.2021: Kumpi ennustaa paremmin: osakekurssi vai analyytikot? Case-esimerkkinä FedEx.