<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Vertailussa ETF-rahastot, jotka löytyvät eTorossa

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 20.12.2022

Aiheet: etf, sijoittaminen, sijoitusideat, eToro, sijoitussalkut

ETF-sijoittamisen suosio kasvaa ja myös Suomessa suosittu eToro on huomioinut tämän  sijoitusvalikoimassaan. eToro on laajentanut ETF-valikoimaansa. Käymme läpi uudet ETF:t eToron valikoimassa. Miten löytää Eurooppa-listatut ETF:t eTorosta? Miten erottaa aidot ETF:t CFD-pohjaisista? Annamme vastaukset näihin kysymyksiin tässä blogissa.

Mitä ovat ETF ja CFD?

ETF

ETF eli Exchage Traded Fund on pörssinoteerattu rahasto. ETF tarkoittaa yksinkertaisesti rahastoa, jota voit ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osaketta. Tämä on hyvä tapa hajauttaa sijoituksia. Valitettavasti moni perinteinen toimija ottaa 10-15 euron välityspalkkion jokaisesta kaupasta. eTorossa voit ostaa ETF:iä ilman kaupankäyntikuluja. ETF:t ovat myös kustannustehokkaita, joitakin pääsee ostamaan jopa 10 dollarilla.

CFD 

CFD taas tulee sanoista Contract For Difference eli suomeksi hinnanerosopimus. Ostamalla CFD-tuotteen et siis omista esimerkiksi osaketta tai ETF-rahastoa suoraan vaan ostat vain tuotteen, jonka arvo määräytyy valitsemasi kohteen kurssikehityksen perusteella.

CFD:ssä on kuluja ja CFD:stä syntyviä tappioita ei voi vähentää verotuksessa, joten emme lähtökohtaisesti suosittele sijoittamaan CFD:hin vaikka monia pikavoittojen tavoitteleminen houkuttelee. Suurin osa sijoittajista menettää rahaa vivutetuissa CFD-sijoituksissa. 

Suurin osa eToron ETF:istä on CFD-pohjaisia

eToron valikoimasta löytyy yhteensä huikeat 300 ETF:ää. Valitettavasti näistä suurin osa eli 278 on CFD-pohjaisia ETF:iä. Palvelun tarjoajia ETF:issä on useita ja näitä ovat muun muassa iShares BlackRock, Xtrackers ja SPDR. Vanguardin ETF:iä löytyy myös, mutta ne ovat kaikki CFD:nä. eToroon on tullu tänä vuonna 34 CFD-pohjaista ETF:ää, mutta myös kaksi aitoa eli Euroopa-listattua ETF:ää..´

Keräsimme kattavan listan kaikista eToron aidoista Eurooppa-listatuista ETF:istä. Tässä artikkelissa olevien linkkien kautta löydät varmasti aidon ETF:n. Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen edut eToroon, jotka saat käyttöösi rekisteröitymällä alla olevasta linkistä. 

REKISTERÖIDY ETOROON*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Miten tunnistaa ETF:n eTorossa

Aidot ETF:t eTorossa ovat EU:n reguaaltion piirissä. Jokaisen tälläisen ETF:n nimessä on kirjainyhdistelmä UCITS eli Undertaking for Collective Investment Transferable Securities Directive. UCITS-merkitty sijoiturahasto noudattaa Euroopan unionin sijoitusrahastodirektiiviä.

Kuulostaa byrokraattiselta, mutta toisaalta helpottaa aitojen ETF:ien löytämistä. Mikäli ETF:n nimissä eTorossa ei ole UCITS-merkitään, on kyseessä CFD-pohjainen ETF. 

Valuuttakurssit 

Euroalueen ulkopuolelle sijoittavissa ETF:issä sijoitukset altistuvat valuuttakurssien heilahteluille. Esimerkiksi sijoittaessa S&P 500 -indeksin mukaisesti sijoittavaan ETF:ään sijoittajan tuottoon vaikuttaa dollarin kurssimuutos suhteessa euroon. Sillä ei ole merkitystä, missä valuutassa ETF on noteerattu, vaan alla olevien sijoituskohteiden valuuttakurssi ratkaisee.
Jos esimerkiksi sijoittaa S&P 500 -ETF:ään, omistaa USA:laisia osakkeita, joiden osakekurssit on noteerattu dollareissa. Tämän vuoksi dollarin arvonmuutos vaikuttaa suomalaisen sijoittajan kokemaan euromääräiseen tuottoon. Dollarin vahvistuminen nostaa ETF:n tuottoa ja dollarin heikentyminen laskee ETF:n tuottoa.
 
ETF:istä tosin löytyy vaihtoehtoja, joissa valuuttakurssimuutokset on eliminoitu, jolloin sijoittaja saa indeksin tuoton. Yleensä tämä on ilmaistu ETF:n nimessä "hedged" -termillä. Tarkempi kuvaus löytyy ETF:n kotisivuilta. Valuuttasuojattuja ETF:iä kannattaa hyödyntää, jos näyttää selvästi siltä, että valuuttakurssi, jossa sijoituskohteet on noteerattu, on yliarvostettu tai selvässä laskutrendissä.

Vuonna 2022 tulleet uudet ETF-rahastot

Eurooppa-listattuja UCITS ETFiä on tullut eToron valikoimaan kaksi lisää tänä vuonna SPDR S&P US Divident Aristocrats UCITS ETF* ja iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF*.

Molemmat ETF-rahastot ovat mielenkiintoisia, mutta Japaniin sijoittava ETF poikkeaa valuuttasuojauksen takia merkittävästi. 

iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF

ETF sijoittaa suurimpiin japanilaisiin osakkeisiin. Rahasto seuraa japanilaisista osakkeista koostuvan indeksin kehitystä ja se on valuuttasuojattu jenin kurssivaihtelulta suhteessa euroon. ETF:ssä ei siis ole jenin arvonmuutokseen liittyvää valuuttariskiä. Jenin arvo suhteessa euroon on laskenut vuoden alusta noin 11 prosenttia.

Mikäli haluaa sijoittaa japaniin murehtimatta jenin kurssikehitystä, on iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF* hyvä valinta. ETF:n suurimpia sijoituksia ovat muun muassa Toyota, Sony, Sotftbank ja Mitsubishi. ETF on tuottanut vuoden alusta -0,12 % joka on hyvä saavutus tässä markkinatilanteessa. Valuuttasuojaamaton iShares MSCI Japan ETF on vuoden alusta tuottanut -15,6 %. 

Tutustu ETF:ään tarkemmin myös BlackRockin sivuilta, joka hallinnoi tätä ETF:ää. 

SPDR S&P US Divident Aristocrats UCITS ETF

ETF sijoittaa S&P High Yield Dividend Aristocrats -indeksin yhtiöihin, jotka taas poimitaan S&P Composite 1500 indeksistä. Dividend Aristocrats indeksiin nousee yhdysvaltalaiset  pörssiyhtiöt, jotka ovat maksaneet kasvaa osinkoa 20 vuotta peräjälkeen. ETF:ssä ei ole valuuttasuojausta eli ETF:n arvoon vaikuttaa myös dollarin kurssi. ETF ei jaa osinkoja ulos, vaan sijoittaa ne uudelleen, mikä on verotehokkaampi tapa. 

SPDR S&P US Divident Aristocrats UCITS ETF* on hyvä lisä eToron valikoimaan, kun pitkäjänteiset ja vakaat osingonmaksajat ovat palanneet muotiin tekno-osakkeiden romahduksen jälkeen. ETF on pärjännyt erinomaisesti myös viime vuosina. Vuonna 2020 tuotto oli -7,3 %, 2021 noin 35,1 % ja tänä vuonna tuottoa on tullut, lähes 6 %. ETF:n tuotto on siis erinomainen kun vertaa Yhdysvaltojen yleisindeksi S&P 500 tuottoon, joka on vuoden alusta -19 %.

ETF.stä löytyviä tunnettuja suurimpia yhtiöitä ovat muun muassa 3M ja IBM, joita voi ostaa eTorosta myös suoraan nollakuluilla. 

eTorosta pidempään löytyneet ETF:t

eTorosta on löytynyt jo pidempään 20 perinteistä ETF:ä, joista suurin osa on maakohtaisia. Muutamia mielenkiintoisia poikkeuksia löytyy, kuten kullantuottajien ETF. 

Maailma

ISharesin MSCI World ETF sijoittaa 23 kehittyneen maan indeksiin. Siinä USA on suurimmalla painolla ja muita merkittäviä alueita ovat Iso-Britannia, Japani, Hong Kong, Australia, Singapore sekä lähes kaikki läntisen Euroopan maat

USA

Suoraan jenkkeihin sijoittavia ETF:iä löytyy neljä kappaletta. Ensimmäisenä listalla on NASDAQ-100 -teknologiaindeksiin sijoittava ETF. S&P 500 -indeksin mukaan sijoittavat iShares S&P 500 UCITS -ETF (Dist) ja SPDR S&P -ETF:t. Ne ovat lähes samankaltaisia, sillä molemmat ETF:t jakavat S&P 500 -yhtiöiden maksaman osingon ulos, sen sijaan että uudelleen sijoittaisivat sen.

Kolmas S&P 500 -indeksin mukaan sijoittava rahasto on kasvuosuus-ETF eli ETF uudelleen sijoittaa osingot. S&P 500 -indeksissä on useita tunnettuja yhtiöitä kuten Microsoft, Google, Tesla, Apple, Amazon, Coca-Cola, Walmart ja JP Morgan. 

Aasia ja Tyynimeri

Aasiasta löytyy viisi ETF:ää. Näistä tunnetuin on Japanin Nikkei 225 -indeksi, joka seuraa Tokion pörssin 225 suurinta yhtiötä. Sijoittamalla tähän Xtrackers Nikkei 225 -ETF:ään, olet mukana esimerkiksi tunnetuissa japanilaisissa autoyhtiöissä kuten Toyota, Nissan ja Mazda sekä useissa huippubrändeissä kuten Sony, Fujitsu, Canon ja Casio.

iSharesin Asia Pacific Divident UCITS -ETF sijoittaa 50 Tyynenmeren alueen osakkeeseen. Australian osuus on suurin. Hongkong on toisena ja Japani kolmantena. Näiden yhteispaino indeksissä on yli 95%. Tämä ETF jakaa myös osinkoa. 

Maakohtaisia indeksejä Aasiassa ovat myös Taiwan ja Intia. Viides ETF on iSharesin Far East ETF ex-Japan eli tällä ETF:llä voi sijoittaa kaukoitään ilman Japania. ETF:ssä Kiinan paino on noin 34 %, Taiwanin 21 %, Etelä-Korean 16,5 % ja Hong Kongin 8,5 %.

Tarkista tiedot ETF:ien omilta sivuilta

ETF-rahastoista löytyy tietoa rahastoyhtiöiden omilta sivuilta. Sivuilla yhtiöt, ESG-arviot, avainluvut sekä sektori- ja maantiede-jakaumat on hyvin kuvattuna. Kuvassa iShares Pacifc Divident UCITS ETF:n maajakauma.
Pääomasi on vaarassa.

ETF:ien vertailuun ja analysointiin toimii parhaiten Sijoittaja.fi:n rakentama ETF-työkalu. Olemme myös pisteyttäneet ETF:t eri ominaisuuksien perusteella vertailun helpottamiseksi. Löydät lisätietoa ETF-työkalun käytöstä ja ominaisuuksista tästä artikkelista

Brazilia 

Brazilian indeksiin sijoittava ETF, joka maksaa osinkoa. 

Eurooppa 

Euroopasta löytyy neljä indeksiä, joista yksi on MSCI Europe -yleisindeksi. Siinä on mukana kaikki läntisen Euroopan pörssit, suurimpana yksittäisenä Lontoon pörssi. MSCI Europen ja Lontoon FTSE 100 -indeksien mukaisesti sijoittavat ETF:t jakavat osinkoa ulos.

iShares AEX -ETF sijoittaa Hollannin yleisindeksin mukaisesti. Viimeisenä listalla on FTSE 250, joka puolestaan sijoittaa 250 Lontoon pörssin suurimpaan yhtiöön. Lontoon pörssin suurimpia yhtiöitä ovat esimerkiksi lääkevalmistaja Astra Zeneca, öljy-yhtiö Shell, kulutustavarabrändejä valmistava Univer ja HSBC-pankki. 

iShares MSCI Europe UCITS ETF (Dist) on sektorijakaumaltaan mielenkiintoinen kohde. Se on sektoreiden kesken tasaisemmin jakautunut kuin esimerkiksi USA:n S&P 500 -indeksi, jossa teknologia on ylivoimaisesti suurin sektori lähes 28% osuudella. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Euroopasta puuttuvat esimerkiksi Googlen, Applen ja Microsoftin kaltaiset biljoonien arvoiset teknologiajätit.
Pääomasi on vaarassa.


 

Vaihtoehtoiset  

Vaihtoehtoisten sijoitusten valikoima on eTorossa erittäin kapea. iSharesin UK Property ETF on vuonna 2007 perustettu ETF, joka sijoittaa iso-britannialaisiin kiinteistösijoitusyhtiöihin ja kiinteistöyhtiöihin.

iShares Gold Producers UCITS -ETF taas sijoittaa nimensä mukaisesti kullantuottajiin tai muihin kultaan liittyviin toimialoihin kuten kullan etsintään. ETF on ollut kuluvana vuonna vahvassa nousussa.

Bondit

eTorosta löytyy myös kaksi bond-ETF:ää. iSharesin $ Corporate Bond UCITS -ETF sijoittaa Yhdysvaltojen dollarimääräisiin yritysten joukkovelkakirjoihin.

iShares Emerging Markets Local Government Bond UCITS -ETF puolestaan sijoittaa kehittyvien markkinoiden valtioiden joukkovelkakirjoihin. Mukana olevia maita on esimerkiksi Kiina, Indonesia, Meksiko, Thaimaa ja Etelä-Afrikka.

Sijottaja.fi:n ETF-salkku on myös kopioitavissa

Olemme tehneet eToroon myös oman ETF-salkkumme. Se löytyy eTorosta nimellä II-ETF-Portofolio*. Salkku on hajautettu neljän eri ETF:n välillä. Salkusta löytyy kaksi osake-ETF:ää ja kaksi bond-ETF:ää. Käytämme ETF-salkussa vain aitoja ETF:iä.
Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.

Salkkussa suurin sijoituksemme on MSCI World -indeksiin sijoittava ETF. Tämän lisäksi salkusta löytyy MSCI AC Far East ex-Japan -ETF sekä Corpote bond -ETF ja Emergin Markets Local Government Bond -ETF. Minimisumma, jolla salkkua voi kopioida, on 500 dollaria.

Muutamalla ETF:llä laaja hajautus

ETF:ien valikoima eTorossa voisi olla laajempikin ja on mahdollista, että tulevaisuudessa eToron valikoimasta löytyy enemmän myös toimialakohtaisia rahastoja. On kuitenkin hyvä muistaa, että jo muutamalla ETF:llä saa erittäin laajan hajautuksen.

Esimerkiksi S&P 500 -indeksiin sijoittava ETF sijoittaa siis 500 suurimpaan yhdysvaltalaiseen yhtiöön ja MSCI World -ETF puolestaan sijoittaa 1545 yhtiöön, kattaen 85% kaikista maailman pörssiyhtiöistä. 

Hyödynnä Sijoittaja.fi.n edut

Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen tavallista paremmat edut, joista hyödyt myös ETF-kaupassa. Minimisumma, jolla voit rekisteröityä eToroon, on 50 dollaria. Osakkeisiin ja ETF:iin voi sijoittaa minimissään 10 dollarilla. Saat edut käyttöösi rekisteröitymällä taulukon alla olevan linkin kautta. 


REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 %  yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita,  ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa  asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.   Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.