<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Listasimme kaikki Eurooppa-listatut ETF:t eTorossa

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 07.04.2022

Aiheet: etf, sijoittaminen, sijoitusideat, eToro, sijoitussalkut

ETF-sijoittamisen suosio kasvaa ja myös Suomessa suosittu eToro on huomioinut tämän  sijoitusvalikoimassaan. Miten löytää Eurooppa-listatut ETF:t eTorosta? Miten erottaa aidot ETF:t CFD-pohjaisista? Annamme vastaukset näihin kysymyksiin tässä artikkelissa!

Mitä ovat ETF ja CFD?

ETF

ETF eli Exchage Traded Fund on pörssinoteerattu rahasto. ETF tarkoittaa yksinkertaisesti rahastoa, jota voit ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osaketta. Tämä on hyvä tapa hajauttaa sijoituksia. Valitettavasti moni perinteinen toimija ottaa 10-15 euron välityspalkkion jokaisesta kaupasta. eTorossa voit ostaa ETF:iä ilman kaupankäyntikuluja. ETF:t ovat myös kustannustehokkaita, joitakin pääsee ostamaan jopa 10 dollarilla.

CFD 

CFD taas tulee sanoista Contract For Difference eli suomeksi hinnanerosopimus. Ostamalla CFD-tuotteen et siis omista esimerkiksi osaketta tai ETF-rahastoa suoraan vaan ostat vain tuotteen, jonka arvo määräytyy valitsemasi kohteen kurssikehityksen perusteella.

CFD:ssä on kuluja ja CFD:stä syntyviä tappioita ei voi vähentää verotuksessa, joten emme lähtökohtaisesti suosittele sijoittamaan CFD:hin vaikka monia pikavoittojen tavoitteleminen houkuttelee. Suurin osa sijoittajista menettää rahaa vivutetuissa CFD-sijoituksissa. 

Suurin osa eToron ETF:istä on CFD-pohjaisia

eToron valikoimasta löytyy yhteensä huikeat 264 ETF:ää. Valitettavasti näistä suurin osa eli 244 on CFD-pohjaisia ETF:iä. Palvelun tarjoajia ETF:issä on useita ja näitä ovat muun muassa iShares BlackRock, Xtrackers ja SPDR. Vanguardin ETF:iä löytyy myös, mutta ne ovat kaikki CFD:nä. 

Keräsimme kattavan listan kaikista eToron aidoista Eurooppa-listatuista ETF:istä. Tässä artikkelissa olevien linkkien kautta löydät varmasti aidon ETF:n. Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen edut eToroon, jotka saat käyttöösi rekisteröitymällä alla olevasta linkistä. 

REKISTERÖIDY ETOROON*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

20 aitoa ETF:ää

Miten tunnistaa aidon ETF:n eTorossa? Aidot ETF:t eTorossa ovat EU:n reguaaltion piirissä. Jokaisen tälläisen ETF:n nimessä on kirjainyhdistelmä UCITS eli Undertaking for Collective Investment Transferable Securities Directive. UCITS-merkitty sijoiturahasto noudattaa Euroopan unionin sijoitusrahastodirektiiviä.

Kuulostaa byrokraattiselta, mutta toisaalta helpottaa aitojen ETF:ien löytämistä. Mikäli ETF:n nimissä eTorossa ei ole UCITS-merkitään, on kyseessä CFD-pohjainen ETF. 

Maailma

23 kehittyneen maan indeksiin eli MSCI Worldiin sijoittava iSharesin ETF. Siinä USA on suurimmalla painolla ja muita merkittäviä alueita ovat Iso-Britannia, Japani, Hong Kong, Australia, Singapore sekä lähes kaikki läntisen Euroopan maat

USA

Suoraan jenkkeihin sijoittavia ETF:iä löytyy neljä kappaletta. Ensimmäisenä listalla on NASDAQ-100 -teknologiaindeksiin sijoittava ETF. S&P 500 -indeksin mukaan sijoittavat iShares S&P 500 UCITS -ETF (Dist) ja SPDR S&P -ETF:t. Ne ovat lähes samankaltaisia, sillä molemmat ETF:t jakavat S&P 500 -yhtiöiden maksaman osingon ulos, sen sijaan että uudelleen sijoittaisivat sen.

Kolmas S&P 500 -indeksin mukaan sijoittava rahasto on kasvuosuus-ETF eli ETF uudelleen sijoittaa osingot. S&P 500 -indeksissä on useita tunnettuja yhtiöitä kuten Tesla, Apple, Amazon, Coca-Cola, Walmart ja JP Morgan. 

Aasia ja Tyynimeri

Aasiasta löytyy viisi ETF:ää. Näistä tunnetuin on Japanin Nikkei 225 -indeksi, joka seuraa Tokion pörssin 225 suurinta yhtiötä. Sijoittamalla tähän Xtrackers Nikkei 225 -ETF:ään, olet mukana esimerkiksi tunnetuissa japanilaisissa autoyhtiöissä kuten Toyota, Nissan ja Mazda sekä useissa huippubrändeissä kuten Sony, Fujitsu, Canon ja Casio.

iSharesin Asia Pacific Divident UCITS -ETF sijoittaa 50 Tyynenmeren alueen osakkeeseen. Australian osuus on suurin. Hongkong on toisena ja Japani kolmantena. Näiden yhteispaino indeksissä on yli 95%. Tämä ETF jakaa myös osinkoa. 

Maakohtaisia indeksejä Aasiassa ovat myös Taiwan ja Intia. Viides ETF on iSharesin Far East ETF ex-Japan eli tällä ETF:llä voi sijoittaa kaukoitään ilman Japania. ETF:ssä Kiinan paino on noin 34 %, Taiwanin 21 %, Etelä-Korean 16,5 % ja Hong Kongin 8,5 %.

Tarkista tiedot ETF:ien omilta sivuilta

ETF-rahastoista löytyy tietoa rahastoyhtiöiden omilta sivuilta. Sivuilla yhtiöt, ESG-arviot, avainluvut sekä sektori- ja maantiede-jakaumat on hyvin kuvattuna. Kuvassa iShares Pacifc Divident UCITS ETF:n maajakauma.
Pääomasi on vaarassa.

ETF:ien vertailuun ja analysointiin toimii parhaiten Sijoittaja.fi:n rakentama ETF-työkalu. Olemme myös pisteyttäneet ETF:t eri ominaisuuksien perusteella vertailun helpottamiseksi. Löydät lisätietoa ETF-työkalun käytöstä ja ominaisuuksista tästä artikkelista

Brazilia 

Brazilian indeksiin sijoittava ETF, joka maksaa osinkoa. 

Eurooppa 

Euroopasta löytyy neljä indeksiä, joista yksi on MSCI Europe -yleisindeksi. Siinä on mukana kaikki läntisen Euroopan pörssit, suurimpana yksittäisenä Lontoon pörssi. MSCI Europen ja Lontoon FTSE 100 -indeksien mukaisesti sijoittavat ETF:t jakavat osinkoa ulos.

iShares AEX -ETF sijoittaa Hollannin yleisindeksin mukaisesti. Viimeisenä listalla on FTSE 250, joka puolestaan sijoittaa 250 Lontoon pörssin suurimpaan yhtiöön. Lontoon pörssin suurimpia yhtiöitä ovat esimerkiksi lääkevalmistaja Astra Zeneca, öljy-yhtiö Shell, kulutustavarabrändejä valmistava Univer ja HSBC-pankki. 

iShares MSCI Europe UCITS ETF (Dist) on sektorijakaumaltaan mielenkiintoinen kohde. Se on sektoreiden kesken tasaisemmin jakautunut kuin esimerkiksi USA:n S&P 500 -indeksi, jossa teknologia on ylivoimaisesti suurin sektori lähes 28% osuudella. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Euroopasta puuttuvat esimerkiksi Googlen, Applen ja Microsoftin kaltaiset biljoonien arvoiset teknologiajätit.
Pääomasi on vaarassa.


 

Vaihtoehtoiset  

Vaihtoehtoisten sijoitusten valikoima on eTorossa erittäin kapea. iSharesin UK Property ETF on vuonna 2007 perustettu ETF, joka sijoittaa iso-britannialaisiin kiinteistösijoitusyhtiöihin ja kiinteistöyhtiöihin.

iShares Gold Producers UCITS -ETF taas sijoittaa nimensä mukaisesti kullantuottajiin tai muihin kultaan liittyviin toimialoihin kuten kullan etsintään. ETF on ollut kuluvana vuonna vahvassa nousussa.

Bondit

eTorosta löytyy myös kaksi bond-ETF:ää. iSharesin $ Corporate Bond UCITS -ETF sijoittaa Yhdysvaltojen dollarimääräisiin yritysten joukkovelkakirjoihin.

iShares Emerging Markets Local Government Bond UCITS -ETF puolestaan sijoittaa kehittyvien markkinoiden valtioiden joukkovelkakirjoihin. Mukana olevia maita on esimerkiksi Kiina, Indonesia, Meksiko, Thaimaa ja Etelä-Afrikka.

Sijottaja.fi:n ETF-salkku on myös kopioitavissa

Olemme tehneet eToroon myös oman ETF-salkkumme. Se löytyy eTorosta nimellä II-ETF-Portofolio*. Salkku on hajautettu neljän eri ETF:n välillä. Salkusta löytyy kaksi osake-ETF:ää ja kaksi bond-ETF:ää. Käytämme ETF-salkussa vain aitoja ETF:iä.
Pääomasi on vaarassa. SmartPortfolios on salkunhoitotuote, jonka tarjoaa eToro Europe Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.

Salkkussa suurin sijoituksemme on MSCI World -indeksiin sijoittava ETF. Tämän lisäksi salkusta löytyy MSCI AC Far East ex-Japan -ETF sekä Corpote bond -ETF ja Emergin Markets Local Government Bond -ETF. Minimisumma, jolla salkkua voi kopioida, on 500 dollaria.

Muutamalla ETF:llä laaja hajautus

ETF:ien valikoima eTorossa voisi olla laajempikin ja on mahdollista, että tulevaisuudessa eToron valikoimasta löytyy enemmän myös toimialakohtaisia rahastoja. On kuitenkin hyvä muistaa, että jo muutamalla ETF:llä saa erittäin laajan hajautuksen.

Esimerkiksi S&P 500 -indeksiin sijoittava ETF sijoittaa siis 500 suurimpaan yhdysvaltalaiseen yhtiöön ja MSCI World -ETF puolestaan sijoittaa 1545 yhtiöön, kattaen 85% kaikista maailman pörssiyhtiöistä. 

Hyödynnä Sijoittaja.fi.n edut

Sijoittaja.fi on neuvotellut lukijoilleen tavallista paremmat edut, joista hyödyt myös ETF-kaupassa. Minimisumma, jolla voit rekisteröityä eToroon, on 50 dollaria. Osakkeisiin ja ETF:iin voi sijoittaa minimissään 10 dollarilla. Saat edut käyttöösi rekisteröitymällä taulukon alla olevan linkin kautta. 


REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.