<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Miten ostaa NFT:tä eTorosta?

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 20.05.2022

Aiheet: eToro, metaverse, NFT

Tuhansia NFT:itä (Non Fungible Token) myydään ja ostetaan päivittäin, mutta ensimmäisten NFT-kauppojen tekeminen voi olla aloittelijalle vaikeaa. Tässä oppaassa kerromme, miten voit ostaa NFT:itä eToron kautta.

Mitä NFT:t ovat?

NFT tulee sanoista Non Fungble Token. Suomeksi tätä on hyvin vaikea kääntää, mutta esimerkiksi Yle on käyttänyt jutussaan termiä ei-vaihtokelpoinen rahake. Ylen artikkelissa olevassa parin minuutin videossa on myös hyvin selitetty NFT:n toimintaperiaate.

Non Fungible viittaa siihen, että ostamallesi taideteokselle tai digitaaliselle esineelle on tallennettu yksilöllinen varmenne, joka on samalla digitaalinen aitoustodistus. Aitoustodistus on kirjattu lohkoketjuun. 

Vaikka joku kopioisi ostamasi taideteoksen tai esineen ottamalla siitä esimerkiksi kuvakaappauksen, on lohkoketjussa merkintä, että juuri sinä olet kyseisen NFT:n omistaja. 

NFT:itä hyödyntävät jo sadat kaupalliset toimijat. Esimerkiksi koripalloliiga NBA myy NFT-keräilykortteja ja useat vaatemerkit, kuten Adidas, ovat julkaisseet omia NFT-mallistojaan. 

Mitä hyötyä on NFT:istä?

Esimerkiksi eri pelialustoilla voit päästä seuraaville tasoille tai edetä pelissä nopeammin ostamalla tietyn NFT:n. NFT voi toimia myös kanta-asiakaskortin tapaan, jonka avulla voit saada etuja tai ominaisuuksia esimerkiksi peleissä.

NFT:itä voi hankkia myös täysin omaksi ilokseen ja niitä voisi verrata vaikka postimerkkikokoelmaan. Tiedät, että juuri sinä omistat tietyn NFT:n, jota on tehty vain rajallinen määrä, samoin kuin postimerkkejä ja ensipäivänkuoria on rajallinen määrä. NFT:n alkuperä on tallennettu lohkoketjuun ja postimerkin aitouden taas voi varmistaa esimerkiksi asiantunteva filatelisti. Todenne kulkee myös aina NFT:n mukana. 

Hinnat rytisten alas vuonna 2022

NFT:iden hinnat ovat romahtaneet vuoden 2022 aikana. Vuonna 2021 hype oli kovaa ja yksittäisistä NFT-taideteoksista ja -esineistä maksettiin jopa miljoonia. NFT:t ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen, sillä niitä tullaan hyödyntämään Web 3.0 -alustoilla, kuten erilaisissa työskentely-, peli- ja oppimisympäristöissä.

Toki NFT:iden hinnanmuodostus on varmasti myös jatkossa epävakaampaa ja äärimmäisen spekulatiivista. 

Huomioi kulut ja riskit

Tässä artikkelissa mainitulla OpenSea-alustalla on omat kustannuksensa, joita kutsutaan "Gas fee" -nimellä. Gas fee on Etherneumin louhioille maksettava palkkio, joka ei mene OpenSealle. Lue lisää Gas Feestä OpenSean sivuilta.

Tutustu riskeihin huolella. NFT:t ovat hyvin volatiilejä sijoituskohteita ja rahansa voi menettää helposti. Sijoita vain sellaisiin sijoituskohteisiin, jotka todella ymmärrät. Sijoittaja.fi:n mallisalkuissa tai eToron Smartportfoliossa ei ole NFT:itä. 

 

Miten ostat NFT:n eToron avulla?

Tarvitset eToron lisäksi MetaMask- ja OpenSea-ohjelmistoja.

Viisi vaihetta:

 1. Osta Etherneum-kryptovaluuttaa eTorosta. Jos sinulla ei ole tiliä, avaa ensin tili eToroon tämän ohjeen avulla.
 2. Lataa MetaMask.
 3. Lähetä Etherneumia MetaMaskiin.
 4. Yhdistä MetaMask-ohjelmisto NFT-kauppapaikkaan.
 5. Osta NFT:tä 

1. Miten ostan Etherneumia?

NFT:n ostamiseksi eToron kautta, täytyy aluksi ostaa kryptovaluutta Etherneumia. Etherneumilla voi ostaa suurimpaa osaa NFT:istä. 

Mikäli sinulla ei ole vielä tiliä eToroon, voit avata sen helposti alla olevan linkin kautta.

REKISTERÖIDY ETOROON*

79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Saat samalla Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut käyttöösi. 

Kun olet avannut tilin ja tallettanut rahaa, voit ostaa Etherneumia haluamasi määrän. 
Tämän jälkeen sinun täytyy siirtää ostamasi Ethenerum eToron lompakkoosi. 
Klikkaa "omat sijoitukset", valitse sijoituksista Etherneum ja valitse "siirrä lompakkoon".

Voit katsoa ohjevideon tästä:

Jos haluat ostaa tietyn NFT:n, varmista, että sinulla on tarpeeksi Etherneumia maksua varten. Kohteen hinta voi muuttua rajusti lyhessäkin ajassa. 

2. Lataa MetaMask

MetaMask on kryptolompakko, joka toimii porttina Ethenerneum-pohjaiseen hajautettuun rahoitusjärjestelmään (Decentralized finance DeFi) ja NFT-ekosysteemiin. MetaMask on saatavana selainpohjaseina plug-in -työkaluna Google Chromelle ja Firefoxille, sekä mobiilisovelluksena Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille. 

Valitsetpa mobiili- tai työpöytäversion, täytyy sinun ladata MetaMask.io-sovellus. Luo tämän jälkeen palveluun kryptolompakko, valitse vahva salasana, sekä varma tapa resetoida salasana, jos satut unohtamaan sen. Salainen salasanan palautustapa on tärkeä, sillä sen avulla voit nollata salasanasi.

Salasanan avulla on pääsy käsiksi kaikkeen MetaMask-lompakossasi olevaan omaisuuteen, joten varmista, että salasanasi on turvallisessa paikassa, jossa sitä ei voida varastaa eikä se joudu hukkaan. 

3. Siirrä Etherneumia MetaMaskiin

Nyt olet valmis siirtämään Etherneumia uuteen MetaMaskin kryptolompakkoosi.

 1. Avaa eToron lompakkosi ja klikkaa "Lähetä" Etherneumin kohdalla.
 2. Avaa MetaMask, kopioi uuden lompakkosi osoite ja liitä se osoitekenttään eTorossa.
 3. Valitse kuinka paljon haluat siirtää Etherneumia ja klikkaa uudestaan "Lähetä".
 4. Siirrossa voi kestää muutamasta minuutista jopa puoleen tuntiin, riippuen kuinka ruuhkainen Ethenerumin verkko on.

Lisätietoja löydät tästä eToron englanninkielisestä blogista. 

 

4. Yhdistä tilisi NFT-markkinapaikkaan

Kun Etherneumit ovat saapuneet MetaMaskiin, mene NFT-alustalle. Tässä ohjeessa käsittelemme maailman suurinta NFT-alustaa, OpenSea:tä.

 1. Mene OpenSean sivulle esimerkiksi tästä linkistä: https://opensea.io/. Huom: OpenSean käyttö ei vaadi profiilin luomista palveluun.
 2. Etsi oikeasta yläkulmasta OpenSean etusivu, klikkaa lompakosta ja valitse MetaMask.
 3. Sinua pyydetään yhdistämään lompakkoosi.
 4. Kun olet yhdistänyt lompakkosi, voit aloittaa NFT:iden selaamisen. OpenSea-alustalla on laaja valikoima erilaisia NFT-esineitä, -avatareja ja -taidetta. 

Hinnat vaihtelevat muutamista penneistä aina satoihin tai tuhansiin dollareihin.

Alla vielä ohjeen eri vaiheet kuvina.

 
MetaMaskin yhdistäminen muualle kuin OpenSea-alustalle

Useimmat NFT-alustat, mukaan lukien Rarible, käyttävät samaa kryptolompakon yhdistämistapaa kuin OpenSea. Muut alustat, kuten SuperRare, vaativat käyttäjää luomaan profiilin palveluun ennen lompakon yhdistämistä.

5. Osta NFT

Kun olet löytänyt NFT:n, jonka haluat ostaa, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko ostaa NFT:n heti ilmoitettuun hintaan tai tehdä tarjouksen kyseisestä kohteesta. Voit siis käydä huutokauppaa kohteilla ja saada hintaa myös alaspäin. Toki joku muu voi ostaa haluamasi NFT:n tekemällä korkeamman tarjouksen. 

1. Tarjouksen tekeminen

Tee tarjous klikkaamalla "Make offer", katso vielä yksityiskohdat läpi ja aseta hintatarjous NFT:stä. Tässä vaiheessa sinun täytyy muuttaa Etherneumisi (ETH) wrapped ETH eli WEHT-muotoon. Lue lisää WEHTistä täältä.

2. Osta suoraan

Osta NFT suoraan klikkaamalla "Buy now", katso vielä tarjouksen yksityiskohdat läpi. Mene kassalle ja tarkasta vielä kulut. Lopuksi klikkaa "Confirm" ja olet uusi NFT:n omistaja. 

Avaa tili eToroon ja hyödynnä Sijoittaja.fi:n edut

Vaikka eToroa voi käyttää myös NFT:iden ostamisen apuna, löytyy eTorosta tuhansia muitakin mielenkiintoisia sijoituskohteita. Voit ostaa nollakuluilla suosituimpia kansainvälisiä osakkeita, kuten Teslaa, Applea tai Googlea. eTorosta löydät myös laajan valikoiman ETF:iä

Sijoittaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen edullisemmat kaupankäyntikustannukset eToroon. Rekisteröityessäsi Sijoittaja.fi:n linkin kautta, et maksa esimerkiksi valuutanvaihdoista tai nostoista eToron tililtä.

REKISTERÖIDY ETOROON*

79 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.