<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Markkinakatsaus - osakkeilla edessä syyspudotus?

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 19.08.2021

Kuluvana vuonna markkinat ovat palautuneet koronapandemian aiheuttamasta shokista.

Miltä markkinatilanne näyttää nyt, kun vuosi alkaa kääntymään syksyyn? Laaja markkinakatsaus on nyt julkaistu ja luettavissa. 

Markkinariskit nousussa, mutta edelleen "suosi osakkeita" -tasolla

Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori kokoaa keskeiset riski-indikaattorit yhteen käyrään (musta), jonka avulla sijoittajat voivat arvioida nopeasti ja helposti markkinoiden riskiympäristön kehitystä. 

Historiallisesti riskitason nousu yli nollarajan on usein tarkoittanut osakemarkkinoiden laskua. Paras ostopaikka osakemarkkinoilla on usein ollut jo silloin, kun riski-indikaattori on kääntynyt laskuun punaisella alueella.

Markkinariski-indikaattori on pysytellyt "suosi osakkeita" -tasolla jo yli vuoden jatkaa edelleen. Käyrän suunta on kuitenkin lähtenyt nousuun, mikä voi indikoida osakemarkkinoiden laskua lähitulevaisuudessa. Tämä toki sillä oletuksella, ettei tapahdu mitään yllättävää, mikä vaikuttaisi laajasti markkinan kehitykseen.

20210811-markkinariski-indikaattori

Odotuksia heikommat talousluvut näkyvät suoraan korossa

Alla on USA:n 10-vuotisen koron kuvaaja 3.8.2020 – 2.8.2021. Kuvaajassa on nähtävissä viime vuonna alkanut korkojen kasvutrendi, joka kääntyi laskuun huhtikuussa 2021. Korkojen laskussa on nähtävissä deltavariantin leviämisen aiheuttamat negatiiviset tulosyllätykset muun muassa Yhdysvalloissa. 

20200803-20210802-us-10y-treasury

 

Heikentyneen talouden taustalla korona

Vaikka markkinat ovat hiljalleen palautuneet koronapandemiasta, on pandemian suunta kääntynyt jälleen huonompaan. Deltavariantin yllättävä leviäminen on nostanut maailmanlaajuiset koronatartunnat selkeään nousuun, millä on ollut väistämätön vaikutus talouteen. Koronan leviäminen vaikuttaa kulutuskysyntään, teollisuuteen ja näkyy siten jo ennakoivissa talousluvuissa.

daily-new-cases-1

 

Nousevien korkojen ympäristö 3.8.2020 - 22.3.2021

Arvo- ja kasvuyhtiöt kulkevat eri suuntiin korkokehityksen kanssa. Nousevien korkojen ympäristössä arvo-osakkeet tekivät selvää pesäeroa kasvuosakkeisiin.

Alla olevan kuvaajan perusteella maaliskuun korkohuipun taittuessa, myös arvoyhtiöiden käyrä kääntyi laskuun, kun taas kasvuyhtiöiden kurssikehitys lähti nousuun. Kasvuyhtiöt ovat historiallisesti pärjänneet arvoyhtiöitä paremmin laskevan koron ympäristössä.

20200803-20210322-tuotto-arvo-vs-kasvu

 

Miltä tulevan syksyn markkinatilanne näyttää?

Ennakoimme osakemarkkinoille syysdippiä. Vuosi sitten markkinoilla oli saman kaltainen tilanne, ja dippi osui syyskuulle. Nyt arvioimme dipin olevan vuoden takaista kevyempi.

Syysdipin voi laukaista hidastuva talouskasvu ja pahentuva koronatilanne. Tällöin laskukärjessä ovat sykliset ja arvo-osakkeet. Toinen skenaario syysdipille on korkojen kääntyminen nousuun, jolloin se iskee kovimmin teknologia- ja kasvuosakkeisiin, mutta tätä pidämme epätodennäköisempänä vaihtoehtona.

Syysdipin jälkeen arvioimme markkinan rauhoittuvan. Loppuvuodelle ennakoimme ennakoivien talousindikaattoreiden jälleen parantuvan ja koronatilanteen toivottavasti helpottuvan rokotekattavuuden laajentuessa.

Mitä tehdä, jos tämä skenaario toteutuu?

  • Tällä hetkellä painota salkussa defensiivisiä osakkeita ja pidä käteistä.
  • Syysdipissä osta syklisiä osakkeita.
  • Teknologiaosakkeita kannattaa pitää salkussa, mutta ole valikoiva.
    • Mikäli korot lähtevät uuteen nousuun, kaikkein korkeimmin arvostetut osakkeet kärsivät --> Ko. osakkeita kannattaa tarkastella salkussa kriittisesti jo nyt.

Päivitimme kansainväliset salkut vastaamaan markkinatilannetta

Ylläpidämme kolmea kansainvälistä sijoitussalkkua eToron sijoitusalustalla.

Salkuista voi hakea ideoita tai ne voi kopioida. Olemme päivittäneet Globaalit laatuosakkeet -salkkumme (salkun nimi eTorossa II-Quality) ja Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkumme (II-Disruptive) vastaamaan markkinatilannetta.

Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. 

REKISTERÖIDY ETOROON!