<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Listautumishuumaa - millaisia tuottoja listautujilta voi odottaa?

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 16.12.2020

Aiheet: sijoitusideat, maailman markkina

Sijoittajien kilpa potentiaalisista listautujista käy kuumana yksityisillä markkinoilla, ja ensimmäisen pörssipäivän nousurallit ovat voimakkaimpia sitten teknokuplan vuosien. Loppuvuotta kohden listautumishuuma on vain kiihtynyt, ja viikon aikana listautuneet DoorDash ja Airbnb tykittivät ensimmäisenä pörssipäivänään 86 % ja 113 % nousuun.

Listautumisen jälkeen Airbnb:n ja DoorDashin valuaatiot nousivat hujauksessa pilviin. Molemmat tekevivät kuluneen vuoden aikana miinusmerkkisen tuloksen, joten yhtiöiden P/E-lukuja ei ole mielekästä laskea. DoorDashin ja Airbnb:n P/S-luvut olivat ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä pörssin sulkeutuessa 27,8 ja 23,8, mikä on yli 4 kertaa Nasdaq 100 -indeksin ja yli 8 kertaa S&P 500 -indeksin P/S-luku.

Millaista tuottoa voidaan odottaa listautujilta?

Pörssilistautujien tulevia tuottoja ennakoidessa nyrkkisääntönä voi käyttää ajatonta toteamusta vuonna 1922 julkaistusta kirjasta ”Successful Stock Speculation”, jossa kirjailija J. J. Butler toteaa:

As a rule, when stocks are first listed, they sell much higher than they do a short time afterwards. Of course, that is not always true. It is more likely to be true when a stock is listed during a very active market, when prices are more easily influenced by publicity. The high price of it is usually due to the fact that publicity is given to it, and as soon as the effect of this publicity wears off, the market price of the stock declines.”

Kun pörssin sentimentti nousee korkealle, listautujia riittää yllin kyllin, ja listautujat tarjoavat sijoittajille nopeita pikavoittoja runsaan julkisuuden tukemana. Kun listautumishuuma laantuu, ja listautujat tipahtavat uutisten kärkiotsikoista, ”julkisuuspreemio” katoaa hinnoista ja osakkeen hinta laskee.

Ensimmäiset pörssipäivät ovat usein erittäin volatiileja, kun osakkeella käydään runsaasti kauppaa edestakaisin. Tämän jälkeen heilunta usein laskee, ja markkinaympäristöstä riippuen osakekurssi voi löytää ”oikean” hintatasonsa nopeasti tai listautumishuuma voi jatkaa nousua useita viikkoja tai kuukausia ennen julkisuuden tuoman kurssinosteen hiipumista.

Vanha nyrkkisääntö on pätenyt historiassa niin hyvin, että esimerkiksi jokaista alla esitetyn TOP10 -listan osakketta on vuoden kuluessa listautumisesta pystynyt ostamaan ensimmäisen pörssipäivän päätöskurssia selvästi edullisempaan hintaan.

Airbnb on yksi listautujista, jonka kurssilaskua kannattaa kytätä. Yhtiö on hotellialan disruptoija, joka osoitti koronakriisissä liiketoimintamallinsa joustavuuden. Matkustamisen uudet trendit ja monien hotellitoimijoiden vaikeudet satavat Airbnb:n eduksi tulevina vuosina.

20201214-top10-suurimmat-teknologiayhtioiden-listautumisannit-ipo-airbnb

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä: Airbnb:n osake tuplaantui ensimmäisenä pörssipäivänä
 

Sijoita maailman parhaisiin teknologiaosakkeisiin helposti

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut muun muassa Applen, Amazonin, Facebookin, Googlen ja Microsoftin osakkeisiin.

Airbnb:n ja Door Dashin osakkeet ovat myös ostettavissa eTorossa.

Tutustu tarkemmin salkun sisältöön!

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Kaikki kaupankäynti sisältää riskejä. Riskeeraa vain pääomaa, jonka olet valmis menettämään. Muita maksuja voidaan soveltaa.