<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia maailman parhaista sijoitussalkuista

Kaikki tärkeimmät teknologiayhtiöt ovat julkaisseet tuloksensa

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 03.02.2021

Aiheet: sijoitusideat, maailman markkina

Apple, Amazon, Google, Facebook ja Microsoft ovat julkaisseet tulokset. Kaikki edellä mainitut parhaat suuret teknologiayhtiöt ovat menestyneet koronamarkkinassa. Yhtiöt ovat ketteriä, kasvavat voimakkaasti ja kannattavuudet ovat korkealla tasolla. Näitä osakkeita kannattaa omistaa ja lisätä omistusta kurssilaskuista. Katso tulosanalyysit yhtiöistä.

Applelta super tulos, mutta ei vieläkään ohjausta

Applen tulos oli erittäin vahva ja ylitti analyytikoiden odotukset selvästi. Liikevaihdon kasvu oli peräti 21 %, kun se syyskuun kvartaalilla oli vain 1 %. iPhone-myynti nousi 17 % 65,6 miljardiin dollariin sen ollessa vielä edelliskvartaalilla oli pehmeää. Alueista Kiina oli poikkeuksellisen vahva ja kasvoi 57 % johtuen osittain vuoden takaisesta Kiinan koronakvartaalista.

Tärkein Applen kurssinousun takana oleva Palvelut-liikevaihto ylitti odotukset ja oli 14 % liikevaihdosta. Palvelut kasvoivat 15,8 miljardiin dollariin. Myös kaikki muut segmentit kasvoivat kaksinumeroista vauhtia.

Kvartaali kertoi, että Applen supersykli on alkanut. 5G vauhdittaa tätä sykliä. Maailmalla on noin miljardi iPhonea ja niistä noin 400 miljoonaa odottaa uusimista iPhone 12 -puhelimilla.

 • Liikevaihto 114,7 miljardia dollaria (kasvua 21 %) ja operatiivinen tulos 33,5 miljardia (EBIT-% 30,1 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 1,41$ => toteutunut EPS 1,68$ (vertailukausi 1,25$)

Microsoftin tulos kaikilla mittareilla vahva

Microsoftin tulos (Q2/2021) oli jälleen erittäin vahva ja ylitti analyytikoiden ennusteet. Liikevaihdon kasvu kiihtyi edelliskvartaalista. Microsoftin toimitusjohtajan mukaan viimeisen vuoden aikana on nähty digitaalisen muutoksen toinen aalto, joka koskee kaikkia yrityksiä ja kaikki teollisuudenaloja. Microsoft tukee tätä muutosta maailman suurimmalla ja kattavimmalla pilvialustalla.

Microsoftin operatiivinen liiketulos oli 17,9 miljardia dollaria. Yhtiön liiketulosprosentti oli erittäin vahva 41,6 %.

Microsoftin liiketoiminnat ovat vahvassa vedossa. Office, Dynamics ja Linkedin kasvoivat 13 %. Pilvipalvelut kasvoivat 34 % ja Azure 50 %. Windows, Xbox ja muiden laitteiden ja pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 14 %.

 • Liikevaihto 43,1 miljardia (kasvua 17 %) ja operatiivinen tulos 17,9 miljardia (EBIT-% 41,6 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 1,64$ => toteutunut EPS 2,03$ (vertailukausi 1,51$)

Ohjaus: Tilikauden ensimmäisen puoliskon vahvan tuloskehityksen ja kolmannen vuosineljänneksen näkymien ansiosta Microsoft odottaa koko vuodelta kaksinumeroista liikevaihdon ja liikevoiton kasvua sekä hyvää liikevoittoprosentin kasvua.

Amazonin Jeff Bezos väistyy toimitusjohtajan paikalta

Raportin suurin uutinen oli se, että Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi. Toimitusjohtajan paikan ottaa AWS:n johtaja Andy Jassy. Osakekurssi heilui jälkipörssissä, mutta ei laskenut, sillä kurssia tuki Amazonin supervahva tulos.

Amazonin liikevaihdon kasvu yllättäen kiihtyi edelliskvartaalista. Kasvu oli peräti 44 %, kun se edellisellä kvartaalilla 37 %. Liikevaihto oli 125,5 miljardia dollaria. Sekä liikevaihto ja tulos ylittivät analyytikoiden ennusteet.

AMAZON ON MAAILMAN SUURIN UUSIUTUVAN ENERGIAN OSTAJA

Vuonna 2020 Amazonista tuli maailman suurin uusiutuvien energialähteiden ostaja ja yhtiö aikoo olla hiilidioksidipäästötön vuoteen 2040 mennessä. Yhtiö investoi 26 uuden tuulivoima- ja aurinkohankkeen rakentamiseen, mikä nostaa uusiutuvan energian hankkeiden kokonaismäärä 127. Amazonin omat uusiutuvan energian laitokset toimittavat sen toiminnalle yli 18 000 gigawattia tuntia (GWh) uusiutuvaa energiaa vuodessa. Tämän ansiosta Amazon aikoo toimia 100 prosenttisesti uusiutuvalla energialla vuoteen 2025 mennessä.

Amazonin kruununjalokivi AWS teki 12,7 miljardin dollarin liikevaihdon, jossa kasvua 28 %. Kasvu oli samalla tasolla kuin edelliskvartaalilla. AWS:n operatiivinen tulos oli 3,6 miljardia (EBIT 27,9 %).

 • Liikevaihto 125,5 miljardia dollaria (kasvua 44 %) ja operatiivinen tulos 6,9 miljardia (EBIT-% 6,5 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 7,34$ => toteutunut EPS 14,09$
 • Amazon ohjasi vuoden viimeisellä kvartaalille 100-106 miljardin liikevaihtoa (kasvu 33 – 40%) ja 3,0 – 6,5 miljardin dollarin liikevoittoa, jossa on 2,0 miljardin edestä ylimääräisä COVID-19-kuluja.

Google jyräsi ennusteet

Googlen osake tuotti alkuvuonna 2020 heikosti verrattuna muihin teknologiajättiläisiin. Tilanne kuitenkin muuttui Q3-raportin jälkeen ja Q4 oli vielä edelliskvartaaliakin vahvempi. Osake myös nousi jälkipörssissä vahvan tuloksen ansiosta.

Googlen liikevaihto oli 56,9 miljardia dollaria ja kasvu kiihtyi Q3:sta 23,5 %:iin. Google palasi vuoden toisella puolikkaalla nopeasti takaisin vahvan kasvun tielle heikon Q2:n jälkeen, jolloin yhtiön liikevaihto laski (ensi kertaa yhtiön historiassa).

Googlen toimitusjohtaja kertoi, että yhtiöllä on mahtavia kasvumahdollisuuksia asiakkaiden digitalisoidessa liiketoimintojaan. Aiemmin tällä viikolla Google kertoi yhteistyöstä Fordin kanssa, missä Ford käyttää Google Cloudia ja että Googlen Android-alustalla toteutetaan kaikki Fordin Infotainment-järjestelmät vuonna 2023.

Googlen mainostulot kasvoivat 21,9 % 46,2 miljardiin. Google Cloud kasvoi 46,7 % 3,8 miljardiin dollariin. YouTuben tulot kasvoivat 6,9 miljardiin, kasvua 46,0 %.

 • Liikevaihto 56,9 miljardia dollaria (kasvua 23,5 %) ja operatiivinen tulos 15,7 miljardia (EBIT-% 27,5 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 15,90$ => toteutunut EPS 22,30$ (vertailukausi 15,35$)

Facebook ylitti kaikki odotukset – ohjaus säikäytti

Facebookin liikevaihdon kasvu kiihtyi ja oli nyt 33 % (Q3:lla 22 %). Kauppa on siirtynyt verkkoon ja Facebook ja Google ovat mainostajien ykköskanavat. Myös muut sosiaalisen median alustat ovat kertoneet vahvasta kasvusta.

Facebookin aktiivisten kuukausittaisten käyttäjien määrä kasvoi 2,80 miljardiin (12 % kasvu) ja Facebook-perheen käyttäjien määrä 3,30 miljardiin (14 % kasvu). Keskimääräinen liikevaihto per käyttäjä (ARPU) kasvoi selvästi.

Facebookin operatiivinen tulos oli häikäisevä 12,8 miljardia dollaria. Kannattavuus oli peräti 45,5 %, jossa on selvä kasvu Q3:een. Ylimääräiset juridiset kulut ovat kadonneet ja se näkyy rajuna kannattavuuden nousuna.

Johdon mukaan Facebook on hyötynyt pandemian aikana kahdesta trendistä. Ensimmäinen on jatkuva siirtyminen kohti verkkokauppaa. Toinen on kuluttajien kysynnän muutos kohti tuotteita ja pois palveluista. Nämä antoivat myötätuulen Facebookin mainontaliiketoiminnalle vuoden 2020 jälkipuoliskolla. Jatkossa käänne näissä trendeissä voi toimia vastatuulena mainostulojen kasvulle.

Tämän ja ohjauksen perusteella Facebookin liikevaihdon kasvu voi hidastua vuonna 2021, etenkin vuoden jälkipuoliskolla. Vuonna 2020 kasvu oli 22 %. Kulujen ennustetaan kasvavan yli 30 %, joten kannattavuus heikkenee. Nämä aiheuttivat osakkeen lievän kurssilaskun jälkipörssissä.

 • Liikevaihto 28,1 miljardia dollaria (kasvua 33,2 %) ja operatiivinen tulos 12,8 miljardia (EBIT-% 45,5 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 3,22$ => toteutunut EPS 3,88$

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä: Applen, Amazonin, Googlen, Facebookin ja Microsoftin tulokset

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Applen, Amazonin, Facebookin, Googlen ja Microsoftin osakkeisiin.

REKISTERÖIDY ETOROON TÄSTÄ

Kaikki kaupankäynti sisältää riskejä. Riskeeraa vain pääomaa, jonka olet valmis menettämään.