<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1669275279817593&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogikirjoituksia kansainvälisistä sijoitussalkuista

Applen ja Amazonin tulosten yhteenveto

Kirjoittaja: Sijoittaja.fi | 04.08.2023

Aiheet: sijoittaminen, sijoitusideat, tuloskausi

Kaksi jättiteknoa eli Apple ja Amazon ovat julkaisseet kesäkuun kvartaalin tuloksensa 3.8. torstaina pörssin sulkeutumisen jälkeen. Applen tulos oli tasainen, mutta Amazon räjäytti pankin. Miltä yhtiöiden loppuvuosi näyttää?

Apple

Apple on maailman suurin yhtiö markkina-arvolla mitattuna. Yhtiön liikevaihdosta noin 50 % tulee iPhonesta, noin 20 % palveluista ja loput muista tuotteista ja palveluista. Applen palveluliiketoiminta kasvaa nopeasti ja se on yhtiön tulevaisuuden kannalta tärkeä osa.

 

Applen tulos

  • Liikevaihto 81,8 miljardia dollaria,(81,7 mrd $ analyytikkoennuste) prosentin lasku vuoden takaiseen.
  • EPS: 1,26$ (1,19$ analyytikkoennuste), viiden prosentin kasvu vuoden takaiseen verrattuna.
  • Käyttökate 44,5 % (44,2 % analyytikkoennuste)

Apple liikevaihto eri segmenteissä

  • iPhonen liikevaihto 39,67 mrd $ (39,91 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 2 % vuoden takaiseen verrattuna
  • Palveluliiiketoiminta (Apple Pay, Music, TV) 21,21 mrd $ (20,8 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 8 %
  • Muut tuotteet 8,28 mrd $ (8,39 mrd $ analyytikkoennuste) kasvua 2 %
  • Mac tietokoneet 6,84 mrd $ (6,6 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 7 %
  • iPad liikevaihto 5,79 mrd $ (6,41 mrd $ analyytikkoennuste) laskua 20 %

Applen tulos visualisoituna

Applen tulos visualisoituna. Kuva App Economy Ingsights

Kuva: App Economy Insights

Osta Applen osaketta eTorosta*
Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees.

Applen ohjaus ja syksyn kvartaali

Apple ei ole antanut selkeää ohjeistusta tulevista kvartaaleista. Yhtiö on vedonnut taloudelliseen epävarmuuteen.

Applen talousjohtaja Luca Maestri kertoi, että syyskuun kvartaalista tulee vastaava kuin kesäkuun kvartaalista. Maestri ennusti kuitenkin, että iPhone myynti kehittyisi kulunutta kvartaalia paremmin.

iPadien ja Macien myynti jatkaa laskuaan. Maestri sanoi, että sekä Macin että iPadin myynti laskee kaksinumeroisin prosenttiluvuin vuositasolla.

Apple uskoo kasvuun ja ei ole toteuttamassa muiden teknoyhtiöiden tapaan massairtisanomisia. Kuluja kuitenkin aiotaan karsia. Tämä voi osoittautua pitkässä strategiassa hyväksi strategiaksi, jos Apple saa pidettyä lahjakkuudet talossa.

Amazon

Amazon on internetin jättiläinen, jonka liikevaihto oli vuonna 2022 lähes 514 miljardia dollaria. Yhtiön tärkein markkina-alue on Yhdysvallat, josta tulee 67 % liikevaihdosta. Amazon tunnetaan parhaiten verkkokaupastaan, mutta yhtiöllä on myös useita muita merkittäviä liiketoimintasegmenttejä, kuten: Kolmannen osapuolen myynti ja Amazon Web Services (AWS): AWS on kolmanneksi suurin liiketoimintasegmentti ja tarjoaa pääasiassa yritysten käyttöön monipuolisen pilvipalvelualustan. Tämä lisäksi on vielä suoratoistpalvelu Amazon Prime ja mainospalvelut, jotka molemmat tuovat noin seitsemän prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Amazon on yksi maailman menestyneimmistä yhtiöistä, ja sen liiketoiminta kasvaa edelleen nopeasti. Yhtiöllä on vahva asema internetin markkinoilla, ja se on jatkuvasti laajentamassa liiketoimintaansa uusille alueille.

Amazonin tulos

  • Liikevaihto 134,4 miljardia dollaria (11 % kasvu) (analyytikkojen ennuste 131,5 mrd.)
  • Operatiivinen liikevoitto 7,7 miljardia dollaria
  • Nettotulos 6,7 miljardia dollaria (sisälsi 0,2 miljardin Rivianin arvonnousun)
  • EPS $ 0,65 (ennuste 0,35)

Amazonin osakekurssi nousi jälkipörssissä peräti 8,7 %. Q2-raportti oli erinomainen lähes kaikilla mittareilla.

Amazonin liikevaihto eri segmenteissä

Amazon Web Services (AWS) liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta 12 % ollen 22,1 miljardia dollaria. AWS on Amazonin tuottavin liiketoiminta ja sen operatiivinen tulos oli 5,4 miljardia dollaria. Operatiivinen liikevoitto laski vertailukauden 5,7 miljardista. Johdon mukaan yritykset ovat lisäilemässä pilvipalvelujen käyttöä hetkellisen hidastumisen jälkeen. Q1:llä AWS kasvoi 16 %, joten kasvu vielä hyytyi.

Mainosliiketoiminta oli jälleen vahvassa vedossa. Liikevaihto kasvoi 22 prosenttia 10,7 miljardiin dollariin. Googlen mainostuotot kasvoivat 3,2 % toisella neljänneksellä ja Facebookin 12 prosenttia.

Amazon tulos visualisoituna

Image

Kuva: App Economy Insights

Katso Amazonin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees.

Toimitusjohtajan kommentit

Amazonin toimitusjohtaja Andy Jassy oli tyytyväinen yhtiön Q2-tuloksiin. Yhtiö jatkoi toimitusverkostonsa palvelukustannusten alentamista, tarjosi Prime-asiakkaille nopeimmat toimitusnopeudet koskaan ja AWS-kasvu vakiintui. AWS on jatkanut merkittävän johtoasemansa lisäämistä pilvipalveluissa lukuisilla generatiivisilla tekoälyjulkaisuilla. Yhtiö näkee myös edelleen vahvaa kysyntää mainontapalveluiltaan.

Ohjaus Q3:lle

Amazon odottaa Q3-liikevaihdon olevan 138 – 143 miljardia dollaria, joka tarkoittaa noin 9 -13 prosentin kasvua. Analyytikot odottivat 138,2 miljardin dollarin liikevaihtoa, joka osuu Amazonin oman ennusteen alalaitaan. Liikevoitto-ohjaus oli 5,5 – 8,5 miljardia dollaria. Ohjaus oli positiivinen yllätys.

Sijoita teknojätteihin ilman välityspalkkiota

Kaikki tässä artikkelissa esitellyt osakkeet löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina osakkeina ilman välityspalkkioita. Perinteiset pankit ja välittäjät perivät erityisesti ulkomaalaisista osakkeista korkeat välityspalkkiot, joten eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi.

Aloita sijoittaminen nollakuluilla*eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.   Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy  suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen.  51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa  hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja  onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.    Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.    Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.